Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek wydajności, długi czas rozruchu, brzęczący wentylator.

ReFaza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiś 2 lat wiatrak zasilacza mojego pc "warczy" podczas włączania (nie zawsze, jest jakieś 50% szans na to że podczas uruchamiania zacznie). Wystarczy puknąć parę razy w niego żeby przestał (  :lenny: ).

Wcześniej komputer włączał się dosyć szybko, ale od jakiegoś miesiąca kiedy go włączam najpierw zatrzymuje się na jakieś 30-50 sekund na czarnym ekranie, później słyszę takie piknięcię (jedno, krótkie) i dopiero po tym pc się normalnie uruchamia.

Jeszcze kilka miesięcy temu takie gry jak CoD:4 & 6, Wiedźmin 2, ArcaniA działały u mnie na wysokich detalach bez problemu, a teraz wszystkie te gry nawet na najniższych detalach mają jakieś 10fps + dźwięk się "szarpie". 

Moje pytanie: czym może być spowodowany spowolniony rozruch pc i znacznie niższa wydajność? Mogę coś na to poradzić? Może wyschła pasta termo-przewodząca, albo coś?

Windows:  XP Professional Service Pack 3

Płyta główna: ASUS P5KPL SE

Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.12 500Gb

Procesor: Intel Core 2 Duo CPU E7400 2.80GHz

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9800 GT

RAM: 3,5Gb

Zasilacz: Take Me 400

Jak ktoś potrzebuję jeszcze jakiś informacji, logów czy coś takiego to pisać.

Opublikowano

Ref

Gdzieś wyczytałem że defragmentacja dysku może pomóc. Nigdy tego nie robiłem a korzystam z niego już 7 lat. Później napiszę jaki rezultat.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie albo podejrzenia co może być przyczyną, lub co może pomóc, to proszę pisać, daje lajki za każdy post :)

Opublikowano

Zdaję się że defragmentacja wyeliminowała problem nr 2, teraz komputer nie zatrzymuje się na czarnym ekranie na 30-50 sekund, ale na 1-2 sekundy (zrestartowałem kilka razy żeby się upewnić).

Nadal nie wiem dlaczego tak bardzo spadła mi wydajność w grach. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać.

Opublikowano

refresh

Jednak problem nr.2 nie został wyeliminowany  :(( Dzisiaj po uruchomieniu komputera powrócił.

Opublikowano

Możliwe, że masz dysk zawalony. Ja bym przeinstalował system. Poza tym zasilacz - straszny syf. Taka, mini bomba.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@miszkurkam

Niedawno formatowałem i reinstalowałem system, ale nic to nie zmieniło.

Co z tym zasilaczem? Korzystam z niego od 2009 roku, mam szczęście że jeszcze żyję?  xD

Opublikowano

@miszkurkam

Niedawno formatowałem i reinstalowałem system, ale nic to nie zmieniło.

Co z tym zasilaczem? Korzystam z niego od 2009 roku, mam szczęście że jeszcze żyję?  xD

Można powiedzieć, że miałeś szczęście. Już taki używany Chieftec da radę.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@miszkurkam

Poszukałem trochę na innych forach i komuś z podobnym problemem polecili przeskanować komputer programem "Malwarebytes Anti-Malware". Przeskanowałem, wykryło 9 wpisów w rejestrze stanowiące zagrożenie, kliknąłem "usuń wszystkie" i z tego co widzę zarówno problemy z wydajnością (sprawdziłem przed chwilą w Wiedźminie 2 i CS:GO), jak i z powolnym rozruchem systemu zniknęły  :D

Znowu mam starą ilość fps  :yay:

miszkurkam, możesz mi jakoś wyjaśnić jakim cudem formatowanie komputera i reinstal systemu nie dały żadnego efektu, kiedy usunięcie 9 wpisów w rejestrze całkowicie wyeliminowało problem?  o.O

Problem powrócił, reszta na dole.

Opublikowano

@miszkurkam

Poszukałem trochę na innych forach i komuś z podobnym problemem polecili przeskanować komputer programem "Malwarebytes Anti-Malware". Przeskanowałem, wykryło 9 wpisów w rejestrze stanowiące zagrożenie, kliknąłem "usuń wszystkie" i z tego co widzę zarówno problemy z wydajnością (sprawdziłem przed chwilą w Wiedźminie 2 i CS:GO), jak i z powolnym rozruchem systemu zniknęły  :D

Znowu mam starą ilość fps  :yay:

miszkurkam, możesz mi jakoś wyjaśnić jakim cudem formatowanie komputera i reinstal systemu nie dały żadnego efektu, kiedy usunięcie 9 wpisów w rejestrze całkowicie wyeliminowało problem?  o.O

A w jaki sposób formatowałeś system? Bo ja miałem na myśli pobranie ISO Windows'a, usunięcie partycji i wgranie od nowa.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

@miszkurkam

Mam 3 partycję C, D, E.

Na C jest system i podstawowe programy, na D gry, a na E zdjęcia, muzyka, instalki, zapisy itp.

Formatowałem tak:

1. Pobrałem ISO systemu

2. Wypaliłem na płytę

3. Sformatowałem partycję D opcją "Formatuj" w Mój Komputer

4. Włożyłem płytę do napędu

5. Zrestartowałem i podczas restartu kliknąłem F8

6. Wybrałem rozruch płyty

7. Wybrałem partycję C do sformatowania i zainstalowania na niej systemu

8. Sformatowałem.

Partycji E nie formatowałem, bo mam na niej 83Gb plików, których nie chciałbym się pozbywać.

Źle zrobiłem? 

Edit: 

Dzisiaj oba problemy powróciły... Malwarebytes Anti-Malware nic nie wykrywa...

Usunięcie tego wtedy pomogło:

7439914780095741098830.png

Edit2:

Spadek wydajności nie dotyczy tylko gier, ale też m.in. przeglądarki.

W metinie mam w tej chwili 1fps w DT, a na ch1 m1 1 klatka na 5 sekund  :((

Opublikowano

@miszkurkam

Jutro formatuje pc i instaluje Win7 x64. Chyba najwyższa pora wymienić już 15 letniego XP'ka.

Muszę usunąć partycję i podzielić dysk na nowo podczas formatu, czy starczy sformatować C i D, a E zostawić?

Pytam, bo na E mam 83Gb instalek.

Edit:

Aaa, no tak. Zapomniałem o tym żeby nie refreshować przed 24. Ale trudno, już za późno, przyjmę punkty na klatę.

Opublikowano

Usunąłem partycję, podzieliłem dysk od nowa, sformatowałem wszystkie, zainstalowałem system Win7x64 i z tego co widzę to nie tylko problem ustąpił, ale jest jeszcze lepiej niż przez te wszystkie lata używania XP'ka  :)

Na razie testowane tylko w Metinie, tam gdzie miałem może nawet mniej niż 1fps, teraz wszystko działa płynnie, nawet z odpalonymi kilkoma kartami w google chrome.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...