Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

codeblock małe pytanie początkującego

Boguslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 2 dni temu coś mnie naszło na programowanie :) zaczaiłem temat i naprawdę mi się spodobało, ale mam pewien problem, mając około 620 wierszy każdy kolejny znak jest już taki szarawy, coś jakby codeblock pokazywał mi limit, może znaków? może poleceń? ktoś miał coś takiego? czy jeśli to limit to czy da się go jakoś wyłączyć lub ominąć stosując inny program lub kompilator?

Opublikowano

Można screenshota? Może nie zamknąłeś funkcji/metody, klasy w którymś miejscu?

Edit:

Chciałbym screenshota, ponieważ z Code::Blocks nie korzystam aktualnie i lepiej mi to będzie ocenić jak zobaczę. :)

Opublikowano

rozwiązałem problem, faktycznie błąd kodu, przez przypadek postawiłem znaki " / " i " * " obok siebie co spowodowało taki efekt:) dzięki za chęci pomocy :)

sam z siebie się smieję bo długo kombinowałem i nawet przez to szukałem pomysłów na skrócenie mojego kodu :) i skróciłem o kilkadziesiąt linijek, więc zawsze to jakiś plus :)

a jeszcze takie pytanie, czy do odpalenia napisanego programu na innym komputerze potrzebny będzie jakiś kompilator czy inny wspomagacz czy po prostu z marszu powinno działać ? oczywiście na tym samym systemie.

pytam bo jak już wspomniałem w temacie jestem kompletnym laikiem, a znaleźć jakiekolwiek informacje w tej dziedzinie jest bardzo ciężko :) 

Opublikowano

Jak ustawisz odpowiednio linkowanie statyczne to raczej nie.

No chyba, że korzystasz z jakiś dodatkowych bibliotek, czasem trzeba dostarczyć wtedy dodatkowe .dll (w przypadku Windowsa), albo inne pliki potrzebne programowi, jakieś resources typu: pliki graficzne, audio. Ale skoro dopiero zaczynasz, to pewnie korzystasz z samego C++ bez żadnych dodatkowych Dependencies, więc jeżeli masz odpowiednio ustawione linkowanie, to nie powinno o nic krzyczeć.

Tym bardziej jeżeli na tym drugim komputerze masz też Code::Blocks, wtedy na pewno nie musisz się martwić o brak jakiś .dll, niezależnie od linkowania. Ja używam kompilatora od Microsoft dostarczonego z Visual C++, więc przynajmniej u mnie sprawa z linkowaniem jest prosta do ustawienia, w przypadku C::B to nie mam pojęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...