Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skyrim - jak pozbyć się screen tearingu?

DeViNAK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem nowy komputer i monitor, pobrałem Skyrima, i zaskoczenie - jest niegrywalny. Nie przez małą ilość fps, nie coś, tylko przez screen stuttering. Gdy ruszę myszką, to tak mi "przycina" obraz, że nie da się normalnie grać. Ja rozumiem, że mój monitor nie jest bogiem technologicznym, no ale bez przesady. W innych grach czasami też to mam, ale słowo klucz - czasami. A w Wiedźminie 3, GTA V, Wiedźminie 2, LoLu, CSie, itd. problemu nie ma w ogóle. Czytałem trochę o tym i dowiedziałem się, że to jest jakiś bug i jest sposób naprawienia tego, ale niestety - nie znalazłem tego sposobu. Dodam, że problem jest przy włączonym i wyłączonym vsyncu, przy minimalnych i maksymalnych detalach.

Monitor - LG 22MP58VQ

Karta graficzna - Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB

Opublikowano

Podaj pełne specyfikacje komputera. Skyrim to jednak optymalizacyjna porażka, na Radeonie HD 7870 zawsze musiałem modyfikować plik d3d9.dll bo gra inaczej nie była grywalna w miastach. Teraz na GeForce GTX 970 gra jest w ogóle nie grywalna w miastach, dlatego czekam na Special Edition, który ma już działać normalnie. 

Krótko mówiąc jak masz Legendary Edition to jutro sobie pobierz Remaster (bo za darmo dla posiadaczy edycji kompletnej) i po prostu graj.

Jeśli nie masz, to tak jak mówiłem, podaj specyfikacje komputera i przejdziemy dalej.

Opublikowano

Windows 10 Home Edition 32/64bit

GTX 1060 6GB

i5 6402P

GoodRam PLAY 2x8GB 2133Mhz DDR4

GoodRam IridiumPro 240GB (na tym dysku mam gre)

to raczej wszystko, ale jak chcecie jeszcze zasilacz czy coś to dam, monitor jest wyżej

borderless window mode bardzo pomógł

btw co do pana, który edytował tytuł - nie są to freezy, ale screen tearing/stuttering, jakoś tak to się nazywało

coś takiego:

tylko, że jest to bardzo szybko i jest tego dużo

Opublikowano

Screen tearing to zupełnie co innego niż stuttering. Freezy w niektórych wypadkach są tożsame stutteringowi. To zmienia postać rzeczy, bo screen tearing tyczy się karty lub monitora. Na start włącz synchronizacje pionową, aczkolwiek Skyrim ma to chyba włączone od początku.

Edit

Aktualnie taki mam na to pomysł, w niektórych grach też miewałem screen tearing, synchronizacja pionowa rozwiązuje problem. Jak na coś wpadnę to napiszę.

Opublikowano

Windows 10 Home Edition 32/64bit

GTX 1060 6GB

i5 6402P

GoodRam PLAY 2x8GB 2133Mhz DDR4

GoodRam IridiumPro 240GB (na tym dysku mam gre)

to raczej wszystko, ale jak chcecie jeszcze zasilacz czy coś to dam, monitor jest wyżej

borderless window mode bardzo pomógł

btw co do pana, który edytował tytuł - nie są to freezy, ale screen tearing/stuttering, jakoś tak to się nazywało

coś takiego:

tylko, że jest to bardzo szybko i jest tego dużo

Tą ową rzecz (dzielenie obrazu przy poruszaniu, większych momentach) na filmiku można usunąć, włączając Synchronizacje Pionową (Vsync). Jak powszechnie wiadomo- trochę to zżera FPS, lecz nie jest to tak wielka ilość, że FPS drastycznie lecą w dół. Włączenie tej opcji również włącza blokadę FPS na tyle, ile ma Hz twój monitor (60Hz), czyli karta nie będzie się niepotrzebnie męczyć i będziesz miał stałe(tylko) 60FPS.

Opublikowano

Tą ową rzecz (dzielenie obrazu przy poruszaniu, większych momentach) na filmiku można usunąć, włączając Synchronizacje Pionową (Vsync).

Dodam, że problem jest przy włączonym i wyłączonym vsyncu, przy minimalnych i maksymalnych detalach.

Ale gra włączona w oknie bez ramek pomogła, dokładniej to:

http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/40706/?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...