Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przekierowanie portów przy switchu

OczkoSX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam w domu podłączony switch do modemu od światłowodów, a do switcha podłączone są dwa routery i kamery. Chciałbym mieć obraz z kamer po zewnętrznym IP (poza wifi). Po lokalnym IP kamer wszystko śmiga. Kiedy wpisze zewnętrzne IP z odpowiednim portem, nie mogę uzyskać połączenia. Myślałem, ze switch ma otwarte porty standardowo. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Witaj.

Hej. Mam w domu podłączony switch do modemu od światłowodów, a do switcha podłączone są dwa routery i kamery.

Po lokalnym IP kamer wszystko śmiga.

To kamery są w końcu podpięte po stronie WAN czy LAN? 
Nie ma czegoś takiego jak przekierowanie portów na switchu.

Kiedy wpisze zewnętrzne IP z odpowiednim portem

Dostawca internetu może blokować niektóre porty.
Z kamerami po IP zewnętrznym próbujesz połączyć się z sieci LAN?

5226780839.png

Opublikowano

Wybacz za rysunek, ale jestem poza domem. Sprawdzam zewnętrzne IP przez stronę whatismyipaddress, następnie próbuje sie połączyć z telefonu z 3G z odpowiednim portem, niestety bez skutku

http://imgur.com/a/HhKLg

3587513.png

Opublikowano

Z tego, co widzę na rysunku, to kamery są po stronie WAN-u. W pierwszym poście napisałeś:

Po lokalnym IP kamer wszystko śmiga.

To kamery mają mieć i lokalne i publiczne IP? 

5226780839.png

Opublikowano

Nie ukrywam ze się na tym nie znam i nie wiem czym się różni lan od wanu. Wystarczy jak będą miały publiczne ip

3587513.png

Opublikowano

Nie będą o mają nieroutowane IP, więc na takie IP nigdy sienie podłączysz bo to nie jest możliwe, takie IP nie istnieją w internecie.

Redirect trzeba ustawić na modemie na odpowiednie IP kamer i porty wyjściowe modemu.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czyli trzeba to zrobić na modemie? Gościu od światłowodów wmawiał mi, ze trzeba to zrobić na routerze (co nie ma najmniejszego sensu...)

3587513.png

Opublikowano

Modem czy router nie ma znaczenia można ustawić na każdym  z nich  ale na modemie koniecznie, znaczenie ma że ty z sensem nawet nie potrafisz określić jakie kamery masz i określić budowę  sieci. 

Instrukcja obsług kamer też się kłania bo tam raczej napisane jak podłączać je w sieciach LAN i WAN.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...