Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Free bsd network configure problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prosty problem. Otóż stawiam serwer hamachi w celu nauki pracy nad serwerem i napotkalem juz pierwszy problem. W bsd wchodze w networking -> conifgure -> IPv4 ustawian na ip mojego hamachi  netmask 255.0.0.0 nameserver 4.2.2.3 IPv4 adress na ip hamacha z koncowką . 100. Zapisuje wszystko git. Ale po byle jakiej komendzie ktora rusza serwer czy cos np /etc/rc.d/netif restart znika mi IPv4 adress i netmask wraca do 255.255.255. Raz juz postawilem i działało nastepnego dnia wchodze i nie moge sie uporac z tym problemem.

Opublikowano

Ale to się chyba raz zapisywało a potem tylko service netif restart (lub /etc/rc.d/netif restart) i ma banglać.. ;p

Jak próbujesz się łączyć to adres z końcówką .100 łupisz? :D 

Opublikowano

Ale to się chyba raz zapisywało a potem tylko service netif restart (lub /etc/rc.d/netif restart) i ma banglać.. ;p

Jak próbujesz się łączyć to adres z końcówką .100 łupisz?  :D

W IPv4 gateway daje z koncowką normalną, w IPv4 adress daje z koncowką .100 . Pozniej nie moge sie polaczyc ani z WinSCP ani FTP serwera.

Jakies pomysly :D ?

post-1536054-0-64947700-1477555985.png

Opublikowano

Tam gdzie masz Host wpisz sobie "Ethost.home" potem tabem przejdziesz do Domain, gdzie automatycznie powinno Ci się wpisać "home" jeśli nie to tutaj również je dopisz, potem wpisz komende ee /etc/rc.conf, w około 5 linijce od końca będziesz miał dwa dłuższe polecenia w cudzysłowie w tej samej linijce, w drugim poleceniu jest data i godzina konfiguracji karty sieciowej, usuwasz wyłącznie to jedno polecenie, lubisz przenosisz do następnej linijki klikając ENTER w odpowiednim miejscu, tak aby w każdej linijce był wyłącznie jeden cudzysłów, potem klikasz ESC -> a -> a, restartujesz kartę sieciową /etc/rc.d/netif restart. Mam nadzieje, że zrozumiałeś o co mi chodzi. xD Karte restartujesz tylko jak chcesz się połączyć z winscp, więc najlepiej to robic przy kazdym uruchomieniu na hamachi. :D

Ps: pewnie wystarczy tylko usunąć kropkę z hostu, ale tak tez Ci powinno ruszyć ;d

Opublikowano

Jeżeli nie dał by kropki i by wyglądało tak: "Ethost" to by mu błędy wywaliło i nie mógł by się zalogować do maszyny. (Wiem bo raz zapomniałem dopisać tej kropki i nie mogłem się zalogować) Też posiadam pliki terenzo i wszystko działa.

Opublikowano

Tam gdzie masz Host wpisz sobie "Ethost.home" potem tabem przejdziesz do Domain, gdzie automatycznie powinno Ci się wpisać "home" jeśli nie to tutaj również je dopisz, potem wpisz komende ee /etc/rc.conf, w około 5 linijce od końca będziesz miał dwa dłuższe polecenia w cudzysłowie w tej samej linijce, w drugim poleceniu jest data i godzina konfiguracji karty sieciowej, usuwasz wyłącznie to jedno polecenie, lubisz przenosisz do następnej linijki klikając ENTER w odpowiednim miejscu, tak aby w każdej linijce był wyłącznie jeden cudzysłów, potem klikasz ESC -> a -> a, restartujesz kartę sieciową /etc/rc.d/netif restart. Mam nadzieje, że zrozumiałeś o co mi chodzi. xD Karte restartujesz tylko jak chcesz się połączyć z winscp, więc najlepiej to robic przy kazdym uruchomieniu na hamachi. :D

Ps: pewnie wystarczy tylko usunąć kropkę z hostu, ale tak tez Ci powinno ruszyć ;d

Bardzo ciekawy sposob tłumaczenia :D Zaraz sprawdze czy zrozumialem do konca co napisales.

PS. Ale dzieki za odpowiedź !

EDIT. Zapomnialem dodac ze w przez ten klopot serwer nadal jest offline (kropeczki na ch.). Wypakowalem roota i podmienilem w serverinfo.py ip na moje ip hamacha z koncowką.100 dalej nie dziala ;/

Lorenzo usunalem ten wiersz z data aby nie bylo 2 cudzyslowow. Nic nie pomoglo ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...