Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie i sprzedaż stron internetowych

alban

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Mam pewien zarys planu na biznes - czyli tworzenie i sprzedaż stron internetowych dla podmiotów gospodarczych. 

Na ten moment jest to jedynie zarys tak jak wspomniałem.

Dwie rzeczy posiadam:

-dotarcie do klienta(gwarancje sprzedaży)

-doświadczenie w sprzedaży stron www

Chciałbym otworzyć firmę która sprzedawała by proste strony www na zasadzie wizytówek.

Jest możliwość dużej ilości sprzedaży stron w krótkim przedziale czasowym, więc chciałbym żeby tworzenie takiej strony nie trwało długo,

ze względu na fakt że do tworzenia strony przeznaczona by była jedna osoba.

Jestem kompletnym laikiem jeżeli choci o samo technicze podejście do tworzenia takiej strony, zajmował bym się jedynie wyszukaniem klienta i sprzedaża, stąd moje pytania.

1. Czy stworzenie takiej strony jest skomplikowane?

2. Jaki jest koszt roczny utrzymania takiej strony?

3. Czy znajdę podobny CMS do tego poniżej? gdzie ewentualnie szukać

4.W jakim czasie robi się prostą stronę na zasadzie wizytówki, z klikoma zakładkami, przejrzystą z niewielka ilością informacji na CMS?

np. 

http://www.projektowaniewnetrzlubin.pl/

http://www.martexcom-warszawa.pl/

z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Aj trochę Ci odetnę skrzydła, wybacz :/

1. Zależy czy interesuje Cie front-end, back-end czy jedno i drugie, do obu musisz użyć swojej wiedzy tj języków programowania (front-end: HTML, CSS, JS, back-end: np. PHP). Czy jest to skomplikowane? Hmm...W sumie tu liczy się znajomość, wyobraźnia i logika

2. To zależy od tego czy stawiasz na hostingu, vps czy dedyku

3. Szablony do word press (lecz sprzedawanie gotowych szablonów? Nieopłacalne i zazwyczaj nielegalne)

4. To zależy od CMS'a, ale zazwyczaj to kilka znaczników html i mały kod css 

r9wfFzB.png

Opublikowano

1. Czyli tak, chcesz otworzyć firmę tworzącą strony internetowe nie mając zielonego pojęcia jak przebiega proces ich tworzenia. Aha.

2. Jak robisz komuś stronę, to raczej on sobie sam opłaci serwer, to chyba normalne. Koszt utrzymania może też być wliczony jako dodatkowa usługa, (która z reguły dotyczy tylko postawienia strony na serwerze) żeby klient nie zajmował się konfiguracją, ale to jest kwestia około 100 zł rocznie (hosting + domena) przy stronie internetowej nie generującej dużego ruchu sieciowego,

3. Patrząc pod kątem stron, które podałeś przypuszczam, że liczysz na to, że zrobisz kilka szablonów, a później kopiuj-wklej zmieniając szczegóły, na tym długo nie pociągniesz.

Poza tym, skąd wpadłeś na to, że strony, które podałeś są oparte o CMS o.O, przecież nawet średnio rozgarnięta osoba w tematyce tworzenia stron w pierwszej kolejności powie, że ta strona jest statyczna i nie ma na niej żadnego systemu zarządzania treścią.

4. W tym przypadku, skoro nie znasz podstaw, odstawiałbym dość długo z nie wiadomo jakim skutkiem, przy założeniu, że nie będziesz używał generatorów stron internetowych (których używania odradzam) oraz, że jesteś osobą, która jest w stanie szybko ogarnąć. Jeżeli jednak używałbyś gotowych szablonów, też wymagało by odpowiedniej wiedzy, gdyż większość darmowych szablonów  nie jest przeznaczona do ponownej sprzedaży. Osobie doświadczonej moze to zająć nawet kilka godzin, osobie początkującej kilka tygodni

Opublikowano

Nie posiadam wiedzy na temat tworzenia stron internetowych, natomiast wiem że strony( te które podałem) są tworzone na zasadzie menu po lewej stronie i dodawania treści za pomocą "klocków", widziałem jak taka strona jest tworzona i na pierwszy rzut oka wygląda to dziecinnie prosto. Chciałbym żeby były to szablony które po prostu ładnie wyglądają, jest mało treści, są przejrzyste. Nie muszą być dobrze zooptymalizowane pod kątem seo. To ma być po prostu wizytówka.

Jestem mocno zmotywowany ponieważ wiem, że jestem w stanie sprzedać co najmniej jedną tego typu stronę w skali dnia.

Osobiście zajmował bym się jedynie wyszukaniem klienta i sprzedażą. Inna osoba była by odpowiedzialna za tworzenie. Ta osoba posiada 

już "jakąś" wiedzę natomiast chciałbym sam uzyskać trochę informacji.

Chciałbym aby klient płacił jednorazową opłatę za utworzenie strony internetowej a następnie opłatę roczną za serwis i utrzymanie tej strony.

Opublikowano

Nie posiadam wiedzy na temat tworzenia stron internetowych, natomiast wiem że strony( te które podałem) są tworzone na zasadzie menu po lewej stronie i dodawania treści za pomocą "klocków", widziałem jak taka strona jest tworzona i na pierwszy rzut oka wygląda to dziecinnie prosto. Chciałbym żeby były to szablony które po prostu ładnie wyglądają, jest mało treści, są przejrzyste. Nie muszą być dobrze zooptymalizowane pod kątem seo. To ma być po prostu wizytówka.

Jestem mocno zmotywowany ponieważ wiem, że jestem w stanie sprzedać co najmniej jedną tego typu stronę w skali dnia.

Osobiście zajmował bym się jedynie wyszukaniem klienta i sprzedażą. Inna osoba była by odpowiedzialna za tworzenie. Ta osoba posiada 

Chciałbym aby klient płacił jednorazową opłatę za utworzenie strony internetowej a następnie opłatę roczną za serwis i utrzymanie tej strony.

Wiesz takie strony normalnie można zrobić na http://pl.wix.com i jak powiedziałeś że jesteś laikiem to normalnie ci się uda je robić 1/dziennie jak nie więcej.

Ale mało pewnie będzie typa który będzie wiedział że płaci za usługę zrobienia jej skoro sam mógłby ją zrobić tak samo prostą jak ty oferujesz.

1. Czyli tak, chcesz otworzyć firmę tworzącą strony internetowe nie mając zielonego pojęcia jak przebiega proces ich tworzenia. Aha.

2. Jak robisz komuś stronę, to raczej on sobie sam opłaci serwer, to chyba normalne. Koszt utrzymania może też być wliczony jako dodatkowa usługa, (która z reguły dotyczy tylko postawienia strony na serwerze) żeby klient nie zajmował się konfiguracją, ale to jest kwestia około 100 zł rocznie (hosting + domena) przy stronie internetowej nie generującej dużego ruchu sieciowego,

3. Patrząc pod kątem stron, które podałeś przypuszczam, że liczysz na to, że zrobisz kilka szablonów, a później kopiuj-wklej zmieniając szczegóły, na tym długo nie pociągniesz.

Poza tym, skąd wpadłeś na to, że strony, które podałeś są oparte o CMS o.O, przecież nawet średnio rozgarnięta osoba w tematyce tworzenia stron w pierwszej kolejności powie, że ta strona jest statyczna i nie ma na niej żadnego systemu zarządzania treścią.

4. W tym przypadku, skoro nie znasz podstaw, odstawiałbym dość długo z nie wiadomo jakim skutkiem, przy założeniu, że nie będziesz używał generatorów stron internetowych (których używania odradzam) oraz, że jesteś osobą, która jest w stanie szybko ogarnąć. Jeżeli jednak używałbyś gotowych szablonów, też wymagało by odpowiedniej wiedzy, gdyż większość darmowych szablonów  nie jest przeznaczona do ponownej sprzedaży. Osobie doświadczonej moze to zająć nawet kilka godzin, osobie początkującej kilka tygodni

o.O latreso coraz częściej cie widuje xD, to jest przeznaczenie. Robisz fora? 

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

To lekko dzialanie nie zgodnie z prawem. Potrzebna Ci będzie umowa o dzieło, śmieciówki żeby to było legalnę, takiej wizytówki nie sprzedasz powiedzmy firmie ponieważ bez umowy tego nie kupią. Opłata roczna za serwis i utrzymanie? Firma lub osoba prywatna ma własny host na którym znajduje sie strona i to nie w Twoim interesie więc po co ten ktoś ma płacić Tobie skoro nie oferujesz mu żadnej usługi tego typu? Chyba że masz serwer dedykowany i znasz się na pełnej jego konfiguracji to okej, ewentualnie Ty kupujesz i płacisz za hosting to też z tym że to również jest nielegalne i nieopłacalne.. A skoro nie masz pojęcia o tworzeniu stron to może na początek zajmij się nauką języków? Bez tego nic nie zrobisz

r9wfFzB.png

Opublikowano

Vaiktar z mojego doświadczenia wynika że takich typa będzie dużo. Najważniejsze jest dotarcie do takich osób i przekonanie, że to będzie dobry ruch :)

Dzięki za odpowiedź

Oczywiście, że z klientami zawierał bym umowy. Wszystkie działania były by legalne :)

Chciałbym zrobić to w ten sposób że klient podpisywał by umowę na 12 miesięcy. 

właścicielem domeny byłbym ja a on jakby dzierżawił tą stronę ode mnie.

Za każdy rok klient ponosił by  opłatę za domenę, wsparcie techniczne itp.

Była by również możliwość cesji domeny za odpowiednią opłatą.

Opublikowano

@up

Kompletnie bezsensowne podejście.

Robisz klientowi stronę, więc hosting i domenę on załatwia sobie sam - chyba, że zleci to Tobie, ale wtedy bierzesz opłatę za zorganizowanie domeny i hostingu a nie co roku bierzesz za "wynajem".

Skoro to mają być strony wizytówki oparte na CMS to takiemu klientowi Twoje wsparcie techniczne płatne co roku jest nie potrzebne, prostych zmian dokona sobie sam (o ile przeszkolisz go z podstaw danego CMS - a powinieneś)

Opublikowano

@up

theoo klienci biznesowi często wolą zapłacić niż sobie samemu cokolwiek załatwiać bo po prostu nie mają na to czastu, bądź po prostu nie chce im się tego robić.

Klient bardzo często woli zapłacić kilkaset złotych ale mieć osobę na telefon do której zadzwoni i powie " cześć anon, weź mnie tu pozmieniaj bo się oferta zmieniła".

Dla takich ludzi pieniądzę często są ważniejsze niż poświecenie czasu na rzeczy o których nie mają pojęcia i nie chcą się tym zajmować.

Opublikowano

@up

theoo klienci biznesowi często wolą zapłacić niż sobie samemu cokolwiek załatwiać bo po prostu nie mają na to czastu, bądź po prostu nie chce im się tego robić.

Klient bardzo często woli zapłacić kilkaset złotych ale mieć osobę na telefon do której zadzwoni i powie " cześć anon, weź mnie tu pozmieniaj bo się oferta zmieniła".

Dla takich ludzi pieniądzę często są ważniejsze niż poświecenie czasu na rzeczy o których nie mają pojęcia i nie chcą się tym zajmować.

No tutaj akurat masz racje, ja po robocie wracam zkacowany i po nie przespanej nocce, lub gdy mam ważniejsze sprawy, to dzwonie do kogoś mówię co i jak ma być i płace jak zrobi. 

Nie pozostaje mi nic innego jak ci życzyć powodzenia, alban. 

Opublikowano

Klient biznesowy:

1. Mała DG + : prawdopodobnie mają kogoś kto zmiany na stronie ogarnie.

2. mikro DG/działalność jednoosobowa : Uważam, że nadal lepiej edytować samemu drobnostki niż płacić komuś.

Zgadywać nie będę, nie wiem do jakiej grupy klientów chcesz trafić, jakie mieć ceny i jak szacujesz dochody ;)

Opublikowano

Jeśli szukasz kreatora z szablonami gdzie można tworzyć proste strony wizytówki to jest taki portal: pl.mfirma.eu może ktoś na niego trafił. Jest jeszcze pl.wordpress.org który jest już trochę zaawansowany i oczywiście wspomniany wcześniej pl.wix.com który posiada też wiele szablonów ale jest dość kosztowny. Osobiście nie spotkałam się z taką praktyką sprzedaży stron ale słyszałam, że takie coś się stosuje i osoby na tym zarabiają. Przedstawiają wcześniej stworzoną stronę konkretnie pod daną firmę oferują jakąś cenę i już stale kontaktują się z klientem w sprawie dalszych aktualizacji treści na stronie. Klient nie zna się na tworzeniu stron i nie ma na tyle wolnego czasu aby poświęcić go na robienie strony albo po prostu mu się nie chce i zleca to komuś. Tacy klienci zazwyczaj mają małe wymagania co do strony. Faktura jest wystawiana pewnie na wykonanie usługi stworzenia strony.

Opublikowano

Po odpowiedzi pana wyzej, wnioskuje ze mowi prawde i ma jakies w tym doswiadczenie. Ale co prawda to prawda wix jest drogi w utrzymaniu. Co nie znaczy ze jest jakis nieudany. Tam mozna wszystko zrobić, no prawie ale robienie tam strony jest jak budowanie czegos w skretchu albo w klockach lego. Ale za to ni trzeba miec tam jakos duzo wiedzy zeby wszystko wspolgralo. Wsumie mozesz zobaczyc sam robiąc tam stronę za darmo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...