Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować Windows na SSD, żeby nie był na partycji C?

DeViNAK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem, że może to wyglądać głupio, ale ja jestem głupi, więc tak ma być. No to, przechodzę do rzeczy.

Jak zainstalować Windowsa tak, by nie był na partycji C i był zainstalowany na SSD? Podczas instalacji próbowałem to ogarnąć, ale nie wyszło. Wyszło na to, że partycja C jest na SSD i robi mi to problemy. Przy zmianie internetu chcę zrobić reinstall systemu tak, by był czysty i było wszystko w porządku. Tylko, że za Chiny nie mogę tego rozgryźć.

Rozumiem także, że jeżeli system miałbym np. na E, to i tak "C" byłaby podstawową partycją, na którą wszystko by się instalowało i nie musiałbym grzebać w rejestrze czy coś?\

Dodam, że jest to Windows 10

PS Wahałem się pomiędzy "Oprogramowanie", a "Sprzęt". W końcu postanowiłem napisać tutaj i liczę, że jeżeli jest to zły dział, to zostanie temat przeniesiony.

Opublikowano

Przy instalacji systemu będziesz miał opcję przydzielenia pamięci i stworzenia nowych partycji.

Jeśli masz 2  dyski HDD oraz SSD :

1.Tworzysz partycję C  ustawiasz na systemowy i przydzielasz do niej całą pamięć z dysku SSD.

2.Tworzysz partycję E/D i przydzielasz do niej całą pamięć z dysku HDD/ew tworzysz pomniejsze partycje.

Jeśli masz tylko dysk SSD:

1.Tworzysz partycję C ustawiasz na systemowy i przydzielasz do niej partię pamięci z dysku SSD = najlepiej ok.60Gb

2.Tworzysz partycję D i przydzielasz resztę pamięci pozostałą na dysku SSD.

Natomiast jeśli nie chcesz żeby wszystko pobierało ci się na systemowy itp. to musisz przenieść Folder pobranych oraz zmienić miejsce docelowe na dysk D/E

Opublikowano

Po co kombinować, podłącza się tylko SSD ,  tworzy partycję tyle ile chce pod system i instaluje, potem podłącza drugi dysk, dodaje partycję itp 

Wcześniej bios ustawia sie na UEFI i załącza secure boot, większość tego nie robi i ma normalnie instalowany system.  Instalka tez musi być nagrana pod UEFI. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tylko tak to można załatwić? Nie da się inaczej? Może po prostu nie zrozumiałeś? Wytłumaczę to trochę inaczej.

Chcę mieć 2 partycje. C i E/D/Z/nie ważne. Chcę żeby C było HDD na którym mam zainstalowane pliki, gry, itd. (i automatycznie tam się wszystko instalowało), a E systemowym, SSD. Nie chcę się bawić zmienianiem miejsca docelowego, ponieważ tak mam aktualnie i np. skróty mi się robią na C mimo że mam zainstalowane na E, czasami programy automatycznie instalują się na C, itd. Niedługo tak czy siak będę robił pełnego formata, więc przy okazji chciałem sobie zreinstallować system 

Opublikowano

To ustaw SSS z partycją pod literą jaką chcesz mieć i zainstaluj windows pod systemem uruchamiając instalkę , jako dysk dla windows wskaż SSD.

Nie zawsze działa bo to zależy tylko od tablicy partycji i formatów partycji jakie są na innych dyskach. 

Nawet jak zmienisz partycję systemu to i tak zawsze wszystko będzie się chciało instalować na tym dysku co jest system, tak jest domyślnie.

Opublikowano

Tylko zasadnicze pytanie - po cholerę? Windows zajmuje do 40GB (w najgorszym przypadku). Programy - raczej wątpię byś zajął choćby 20GB programami. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nawet jak zmienisz partycję systemu to i tak zawsze wszystko będzie się chciało instalować na tym dysku co jest system, tak jest domyślnie.

O to mi chodziło. W takim razie jak sobie poradzić z tym co pisałem wyżej? Gdzie to wszystko zmienić? Jakimś programem idzie to zrobić? Jak instalowałem pierwszy raz system to robiłem coś w rejestrze, ale niektórych ścieżek zmienić nie mogłem, i wyszło tak, jak napisałem. Chcę przenieść wszystko na HDD co nie jest potrzebne na partycji systemowej, żebym na SSD nie tracił miejsca. I jak np. przenieść Dokumenty, Pobrane, itd. na partycję niesystemową?

Opublikowano

Też go nie rozumiem,  nie ma znaczenia gdzie jest system najlepiej jeśli jest na systemowym ( systemowy dysk wcale nie musi mieć systemu i literki C  służy tylko do botowania systemu stąd nazwa )

Katalogi domyślne przenosisz gdziekolwiek , zmieniasz miejsce katalogu we właściwościach. 

Instalek domyślnych na C nie zmienisz, bo są do dup zrobione, inne zrobione lepiej używają zmiennych systemowych na Program Files , tego też niby nie zmienisz bez kombinowania i przeniesienia katalogu. 

Nadal nie rozumiem i uważam ze bezsens takie rozwiązanie, bo jak możesz tracić miejsce przez to skoro możesz sobie wybrać miejsce instalki gdzie chcesz. 

Ewentualni można sobie linkować i łączyć dowolnie katalogi za pomocą linków twardych albo symbolicznych, na SSD będzie tylko skrót do katalogu który jest gdzie indziej na dysku.

Użyj komendy fsutil  albo zewnętrznych programów ułatwiających linkowanie. 

Opublikowano

Nadal nie rozumiem i uważam ze bezsens takie rozwiązanie, bo jak możesz tracić miejsce przez to skoro możesz sobie wybrać miejsce instalki gdzie chcesz. 

Nie chcę się bawić zmienianiem miejsca docelowego, ponieważ tak mam aktualnie i np. skróty mi się robią na C mimo że mam zainstalowane na E, czasami programy automatycznie instalują się na C, itd. 

Opublikowano

Po to ma się SSD by część programów instalować na dysku SSD by działały szybciej i wydajniej. Sama instalacja systemu nie powoduje szybszego działania.  

Nie wiem co znaczy że same się instalują skoro na moim kompie mając windows na ssd ponad rok i instalując tylko do sprawdzenie programy czy gry na innym dysku może tylko 2-3 nie chciały się domyślnie instalować na innym niż systemowy. 

Pulpit, dokumenty, onedrive, download i praktycznie wszystkie katalogi z profilu mam na całkiem innym dysku i używam w jeszcze dwóch innych systemach, w sumie mam 3 : w7, w10 i Ubuntu na dysku SSD 

Opublikowano

Tak poza tym partycja, na której zainstalujesz system (czyli np.  jedyna partycja na dysku SSD) zawsze będzie partycją C, ponieważ będzie z miejsca pierwsza, bo to z niej włącza się system. Możesz zmienić i instalować programy na partycję D (czyli np. cały HDD). Ale C zawsze będzie tą z systemem. 

Miałem dwa systemy, na dwóch dyskach i zawsze jak włączałem jakiś system, to był on na dysku C, bo zmieniała się tak kolejność, żeby aktualnie włączony system był na dysku C i tak po prostu jest xD

Ogólnie nawet jak masz SSD 120GB, to spokojnie dasz radę zmieścić i system i programy podstawowe.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ogólnie nawet jak masz SSD 120GB, to spokojnie dasz radę zmieścić i system i programy podstawowe.

No właśnie mi trochę brakuje przy 240GB z systemem, wieśkiem 3, gta v i kilkoma innymi grami, no ale dobra, już nie ważne, temat do zamknięcia

Opublikowano

Gier nie instaluje się na SSD, bo nic ci to nie daje... więc nie wiem, po co to robisz... Więcej FPS nie będziesz mieć, a GTA V wczytuje się ledwo kilka sekund szybciej.

Zamykam na prośbę.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...