Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klawiatura czy tablet?

ActiZz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, gram już od dłuższego czasu w osu i zastanawiam się co na początek kupić. Klawiaturę mechaniczną czy tablet? Co mi się bardziej przyda? Gram na klawiszach nożycowych ( chyba tak one się nazywają ) te laptopowe.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak na prawdę to i to.... sam musisz zdecydować.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Zależy na jakich mapkach grasz. Jednak ze względu na to, że używasz klawiatury laptopowej polecałbym zaopatrzyć się w mechanika zanim zjedziesz klawisze do końca :)

Opublikowano

Mechanik, między myszką, tabletem nie ma wielkiej różnicy poza tym że na tablecie łatwiej się uczyć.

6434527732.png76561198021029824.png

Opublikowano

Według mnie tablet + klawiatura mechaniczna. Ciężko jest się przyzwyczaić do tableta, ale jak już załapiesz pamięć mięśniową to idzie z górki i zazwyczaj koordynacja lepsza, niż ta myszka+klawa.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Na twoim miejscu wybrał bym klawiaturę, + 10 do skilla :D. Nie no, a tak naprawdę mechanik a gumiak to ogromna przepaść, sam korzystał przez większość swojego życia z gumiaków, ale w momencie pierwszej styczności z mechanikiem już nigdy nie wrócę do gumiaków. 

cherry mx red - lekkie, bardzo łatwo nauczyć się na nim streamowac

cherry mx black - ciezkie, bardzo dobre do wysokiego acc

Opublikowano

Nie mam pojęcia, jak ma się sprawa z mechanikami, ale wiem tyle, że kiedy kupiłem tableta to nagle z mapek 4* przeszedłem po paru dniach do 5*+ , aimowanie za pomocą tableta jest o wiele bardziej intuicyjne niż za pomocą myszki.

Poza tym na gumiaku da się w dalszym ciągu w miarę dobrze grać, a jest co najmniej parę stówek tańszy niż mechaniki uznawane za porządne. Dobrego tableta można dostać za jakieś 200zł, a nawet mniej, trzeba tylko znaleźć jakąś dobrą ofertę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Według mnie na początek lepsza jest klawiatura mechaniczna, bo na myszcę też da się grać :P

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że od kilku lat nie używam mechanicznej tylko laptopowa + tablet i idzie całkiem okej, a klawisze nadal w dobrym stanie. Myślę, że wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, tak samo jeśli chodzi o tablet - gdy nauczysz się wywijać myszką, trudno będzie ci się przestawić. Przynajmniej ja tak miałam.

to avoid critism, say nothing, do nothing, be nothing

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

jak dlugo grasz na myszce to mozesz miec problem do grania na tablecie, jak ci sie wygodnie gra na klawiaturze z laptopow to zostaw tak jak jest

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...