Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gigabyte GeForce GTX 970 [stałe 100% wentylatorów]

MrBigBigosPl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie! Mam problem z kartą graficzną wymienioną w tytule. Dokładna jego nazwa to: GV-N970G1 GAMING-4GD /Rev 1.1
Kiedy włączę kartę graficzną w menadżerze urządzeń prędkość wentylatorów rośnie do 100%, co ciekawe żaden z programu typu MSI Afterburner lub Gigabyte OC Guru nie widzą tego. Nie można ich ustawić manualnie. Aktualna wersja Biosu karty graficznej to: 84.04.36.00.2E, natomiast pamięć stworzona przez Elpida. 
Dodam że gwarancji nie mam. Co mogę zrobić? Pozdrawiam!  shy.png

Specyfikacja komputera: 
Procesor: Intel CORE i5-4460
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970
Płyta główna:Asus B85-PRO GAMER
Pamięć RAM: Corsair Corsair Vengeance 8GB
Dyski twarde:Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, 
                        SSD Transcend 370s
Zasilacz: Thermaltake 530W 
Opublikowano

Od jak dawna tak masz?

Próbowałeś przeinstalowywać sterowniki?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@CiasteczkoMen Miałem akurat 10 zainstalowaną na pendrive i też taka sama sytuacja.

@KeragosPL Robiłem to z 3 razy ;p 

Zapomniałem dodać że jeden wentylator w karcie graficznej jest zmieniony. I różnie się wartością AMP. Ten wymieniony ma 0.25 a te zamontowane oryginalne mają 0.20. Może w tym leży problem?

Opublikowano

A to się po wymianie zaczęło działać?

Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka

Tak od momentu wymiany, alczkolwiek na samym początku kiedy uruchomilem system windows 10z pendrive nie miałem takiego problemu. Myślę że to wina jednak wentylatora. Karta graficzna go nie wykrywa i zachowuję się tak samo jak jej nie miał.

Opublikowano

Bawiłem się trochę w ustawieniach biosu karty. Doszedłem do tego że w momencie kiedy karta przekroczy określoną wartość rozkręca siebie na 100% swojej możliwości. Ustawiłem ją tak że kiedy przekroczy 70C dopiero ma włączyć "odkurzacz" xD Mogę zbić prędkość wentylatorów jedynie wyłączając kartę graficzną w menadżerze urządzeń na 30sek. Obroty w tedy wracają do stanu poprzedniego. Co do edycji biosu wygląda to następująco: 

1d91d43099be7.png

Temat uznaję za rozwiązany ;) Dziękuję za pomoc! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...