Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z RAMem

Nexus915

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj kupiłem ram 4gb 1600mhz ddr3 do kompa. I teraz jest problem, w systemie pokazuje, że zainstalowana pamięć RAM to 8gb a dostępne mam tylko 3,25gb. System win7 64bit.

Opublikowano

Nie możesz mieć 64bit'owej wersji systemu jeśli pokazuje ci, że masz dostępne tylko 3.25GB. Poza tym - podaj resztę sprzętu. I sprawdzić dokładnie jaki masz system.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Może mieć bo pozostają stare wartości tylko wizualnie, czasem system nie zlicza nowych kości.

Sprawdź najpierw w biosie czy właściwie wykrywa nową wielkość pamięci. Pod systemem sprawdź w CPU-Z 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Więc to raczej twoja wina bo kupiłeś za dużą pamięć do płyty albo ie obsługiwaną przez nią. 

Inny problem to piracki windows zwłaszcza ultimate zoptymalizowany pod 4 gb RAM, nie widzę raczej sensu posiadania na normalnym systemie zwłaszcza pod gry  tego typu systemu nastawionego pod serwery. 

Zresztą nie wiemy co za płyta i jaką miałeś pamięć wcześniej. 

Opublikowano

Windows oryginalny, ISO z Microsoftu.

Płyta GIGABYTE GA-EP45T-USB3P.

Wcześniej miałem GOODRAM 2x2gb 1333mhz, dokupiłem https://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-led-4gb-1600-cl9-9-9-28-631575/.

Normalnie było 4gb i dostępne 4, po włożeniu tej kosci jest 3.25 dostępne.

/// EDIT

Dobra znalazłem przyczynę, moja płyta nie obsługuje 1600mhz. Jak wcześniej patrzyłem nie zauważyłem obok napisu OC.

Teraz pytanie do Was, mogę coś zrobić?

Opublikowano

Częstotliwość nie jest problemem bo będzie działało tylko zestawienie pamięci, masz dwie ustawione w dualu i odkładasz jedną to masz single a komp nadal chce działać w dual czyli system widzi tylko dwie ale rozpoznaje całość.  

Trzeba ustawić od nowa w sekcji pamięci albo zresetować do domyślnych ustawienia pamięci w biosie to się dostosują same. 

Wymień 2x2 na 4 albo 4 na 2x2 

Opublikowano

Właśnie teraz dla testu, wyjąłem stare ramy i zostawiłem ten nowy (4x1 1600mhz) komputer sie włącza na 15sec i wyłącza, po czym powtarza te czynności cały czas.

Opublikowano

A zresetowałeś czy ustawiłeś pamięci w biosie od nowa w sekcji dla nich przeznaczonej  ?   Wszystko działa teraz na starych ustawieniach ( dual ) a masz single pamięć. Załóż w parze 2 i 4 i dopiero sprawdź. 

Pamiętaj że para pamieci ma być w slotach o tym samym kolorze ( co drugi )  a nie koło siebie. 

Opublikowano

Nie wiem jak zresetowac to w biosie. :\

/// EDIT

Zresetowałem (wyjmując baterie) i zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji. Komputer tak samo nie bootuje, gdy włożę ten ram do slotów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...