Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podświetlenie klawiatury

MrWinex66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam laptopa Toshiba Satellite s75dt-a7330 (spec: http://support.toshiba.com/support/modelHome?freeText=1200006795 ). Aktualnie w ogóle nie działa podświetlenie klawiatury, mimo że wyświetla się powiadomienie, że jest włączone.

Gdy na laptopie był fabrycznie wgrany Windows 8, wszystko chodziło normalnie. Po aktualizacji systemu na Windows 10 - na początku działało (dosyć mozolnie, bo zanim w ogóle dało się włączyć podświetlenie musiało minąć kilka minut od momentu włączenia systemu), później raz działało, raz nie. Po ponownej reinstalacji systemu (na Windows 10) podświetlenie, podobnie jak wcześniej, z początku działało (czasem od razu, czasem po kilku minutach zaczynało reagować), później na zmianę: raz działało, raz nie, a aktualnie nie działa w ogóle, mimo że (tak jak wyżej napisałem) w oprogramowaniu Toshiby wyświetla się komunikat, że podświetlenie jest włączone. 

Sterowniki/programy od Toshiby aktualne, wgrane ok. 2 miesiące temu.

Próbowałem już odinstalować Windowsowy sterownik klawiatury, zainstalować ponownie czy zaktualizować.

Większość sterowników (m.in. klawiatury) z poziomu systemu zaktualizowane.

Programem Driver Booster również prawie wszystkie sterowniki są zaktualizowane. 

Problem występuje od około miesiąca. Jakieś 2-3 tygodnie temu udało mi się raz włączyć podświetlenie (po kilkakrotnym odinstalowywaniu sterownika klawiatury lub aktualizowania go),jednak  po bodajże uśpieniu komputera podświetlenie już nie działało. 

Informacje trochę skąpe, ale za każdą pomoc serdecznie dziękuję :)

Pozdrawiam 

1eTdZi0.png

post-1211373-80803_thumb.png

Opublikowano

Bez serwisu się nie obejdzie bo to może być problem ze sterowaniem klawiatury.

Nie masz czasem w biosie opcji by załączyć podświetlanie na stałe ?  Sprawdź i załącz, jak będzie działało to coś ze sterownikami jeśli nie to jednak usterka laptopa. 

Jeszcze jedno , masz zainstalowany Toshiba Assist poszukaj ustawienia trybu ECO i go wyłącz. 

Możesz też doinstalować Toshiba Value Added Package jeśli nie masz.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Bez serwisu się nie obejdzie bo to może być problem ze sterowaniem klawiatury.

Nie masz czasem w biosie opcji by załączyć podświetlanie na stałe ?  Sprawdź i załącz, jak będzie działało to coś ze sterownikami jeśli nie to jednak usterka laptopa. 

Jeszcze jedno , masz zainstalowany Toshiba Assist poszukaj ustawienia trybu ECO i go wyłącz. 

Możesz też doinstalować Toshiba Value Added Package jeśli nie masz.

Jest opcja w BIOSie do włączania tego podświetlenia (tak samo jak przez Toshibowski program, czyli podświetlenie "na stałe", czasowe, wyłączone), ale niestety ona również, tak jak w przypadku powyższej, nie działa (przy zmienianiu wartości z np. wyłączonego podświetlenia na włączone oczywiście sam napis w BIOSie się zmienia na to, że klawiatura podświetlona jest, ale niestety w rzeczywistości owa klawiatura się nie podświetla).

Tryb ECO mam wyłączony, nawet jeśli miałbym włączony to widzę, że przy nim tez jest opcja "personalizacji" podświetlenia klawiatury.

Próbowałem doinstalować TVAP, ale wyskakuje błąd (Setup TVAP error 0x8145030B). Packejdża nie pobierałem z oficjalniej Toshibowskiej strony, bo tam po prostu tego nie znalazłem, ba, sterowniki pod mojego laptopa też poznikały z oficjalnej strony...

Cóż, jedyne co mi przychodzi do głowy to formacik i instalacja Okienków na nowo, z tymże już był kilka razy formatowany i mam wrażenie że każdy kolejny format jeszcze bardziej sprawia go awaryjnym... Nawet jeśli, to i tak nie wiem czy to pomoże, skoro nawet z poziomu BIOSu nie da się włączyć tego podświetlenia... No ale może wina sterowników, sam nie wiem... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...