Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lucek Flower

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie jestem obeznany w tych kwestiach, więc chciałbym Was prosić o rady/wskazówki.

Dzisiaj mojemu bratu zabrano telefon komórkowy na lekcji wychowania fizycznego. Trzymał go w ręce i nauczycielka słusznie mu go zabrała(pomimo tego, że był wyłączony). Na końcu lekcji podszedł do niej i zażądał zwrotu karty SIM, która była mu bardzo potrzebna. Kiedy to powiedział, wyśmiała go i kazała odejść. Drugi incydent miał miejsce tydzień temu, kiedy nauczyciel zabrał mu telefon, a nie powinien bo w statucie jest napisane:

§ 30. 1. Uczeń może przynosić do szkoły telefon komórkowy. 2. Dopuszcza się korzystanie z telefonu komórkowego na przerwie wyłącznie w celu porozumiewania się (nagrywanie i robienie zdjęć jest zabronione). 3. Inne urządzenia elektroniczne (np. odtwarzacze mp3, mp4) mogą służyć tylko do słuchania muzyki). 4. W czasie lekcji uczeń ma bezwzględny obowiązek wyłączyć telefon komórkowy 12 i inne urządzenia elektroniczne. 5. Na sali gimnastycznej nie można mieć w ogóle telefonu. 

Nie podchodzi to czasami pod naruszenie prawa własności?

Chciałbym napisać wyraźne odwołanie do dyrekcji i tych nauczycieli "zmieszać z błotem".

Pozdrawiam:-).

Opublikowano

Drugi incydent też był na lekcji wychowania fizycznego, czy w innych okolicznościach? Trochę słabo opisane te sytuacje, ale jeśli uważasz że nauczyciel nadużywa swojego prawa, to możesz śmiało iść z tym do dyrektora, chyba że tam też siedzą takie karakany.

Opublikowano

Drugi incydent miał miejsce na przerwie, kiedy rozmawiał z matką.
_

Dostał -30 punktów z zachowania za "Używa urządzeń elektronicznych w tym telefonów niezgodnie ze Statutem", szkoda tylko, że nie mógł telefonu użyć, bo był wyłączony(rozładowany).

Opublikowano

Wyślij mi na PW dane kontaktowe (najlepiej e-mail) do tej szkoły oraz imię i nazwisko brata, napiszę odpowiednią wiadomość.

Tak, jest to naruszenie prawa własności i przywłaszczenie mienia. Odwołam się do konkretnych paragrafów Kodeksu Karnego.

5465845486.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...