Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skrypt losujący do strony www

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Mam problem, ponieważ potrzebuję skrypt losujący do mojej strony, a nie potrafię ani takiego znaleźć, a tym bardziej go napisać. Cały mechanizm ma działać na zasadzie:

1. Wchodzimy na stronę (napis/przycisk i obrazek)

2. Wyświetla się obrazek

3. Klikamy na przycisk nad obrazkiem i z bazy ładuje się nam następny obrazek (żeby się nie powtarzał)

Czy ktoś z Was mógłby mi z tym pomóc? Macie może jakiś gotowy skrypt? Bo wiem, że nie dam rady, a strasznie tego potrzebuję. Liczę na to, że znajdzie się tutaj ktoś, kto pomoże mi z tym problemem.

Opublikowano

Niestety, ale nie prosimy o gotowce. Spróbuj napisać sam, choć trochę, lub napisz czego już próbowałeś, albo co sprawia Ci największą trudność.

O co konkretnie chodzi Ci z niepowtarzającym się obrazkiem? Czy nie może się powtórzyć w ogóle danemu użytkownikowi czy nie może powtórzyć się względem aktualnie wyświetlanego.

Opublikowano

Niestety, ale nie prosimy o gotowce. Spróbuj napisać sam, choć trochę, lub napisz czego już próbowałeś, albo co sprawia Ci największą trudność.

O co konkretnie chodzi Ci z niepowtarzającym się obrazkiem? Czy nie może się powtórzyć w ogóle danemu użytkownikowi czy nie może powtórzyć się względem aktualnie wyświetlanego.

W tym jest problem. Nie wiem jak się do tego zabrać. To ma być prosta strona. Jeśli chodzi o HTML i CSS to już sobie wszystko ogarnąłem, bo na tyle daję radę i moje umiejętności sprostały. Gorzej z tym skryptem. Wydaje mi się, że będzie to się opierać o JAVA, ale jak się do tego zabrać, kompletnie nie mam pojęcia

Opublikowano

W tym jest problem. Nie wiem jak się do tego zabrać. To ma być prosta strona. Jeśli chodzi o HTML i CSS to już sobie wszystko ogarnąłem, bo na tyle daję radę i moje umiejętności sprostały. Gorzej z tym skryptem. Wydaje mi się, że będzie to się opierać o JAVA, ale jak się do tego zabrać, kompletnie nie mam pojęcia

Nie java tylko javascript ;_;

Opublikowano

javascript to tutaj może być tylko po to aby zrobić całość bez przeładowania strony.

W takim wypadku zainteresuj się zagadnieniem AJAX

reszta czyli wyciąganie to po prostu zapytanie SQL o adres obrazka z ID = przypadkowej liczbie

przypadkowa liczba to w PHP: rand(0, 10)

0 minimalna liczba

10 maksymalna liczba

oczywiście maksymalna liczba musi wynosić tyle ile masz obrazków.

Opublikowano

Możesz to zrobić tak:
Pobierasz wszystkie ID obrazków z bazy danych, one będą w tablicy, dajesz rand() z zakresu od zera do maksymalnej liczby obrazków, lecz żeby się nie powtarzało dodałbym liczbę z losowania do innej tablicy i po prostu można sprawdzać jeśli numer zgadza się z kt z tablicy losuj kolejny jeśli nie to wyświetl numer i wrzuć go do tablicy, klik na obrazek losuje się kolejny

r9wfFzB.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...