Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy wydajność serwera zależy od ilości pluginów?

PrzemeG_99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w tytule mam serwer na Vps i 25 pluginów. Jak jest 30 osób to ram 3,60 GB na 7 GB. Nie wiem czy tak ma być czy jakiś plugin mi "zjada" tyle ramu ;/

Proszę o odpowiedz tych co się znają ! :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jeżeli korzystasz ze spigota możesz użyć wbudowanej komendy /timings

Robisz tak:

1. /timings on - i niech serwer sobie pochodzi, ktoś pogra itp w międzyczasie będą zbierane informacje

2. /timings paste - pokaże ci się odnośnik, gdzie w tabeli masz zebrane dane

3. /timings off - wyłącza zbieranie danych

Klikasz w podany odnośnik, otwiera ci się przeglądarka z danymi. Na samym dole klikasz przycisk "Toggle all hidden". Pokażą ci się wszystkie twoje pluginu wraz z pamięcią przez nich zżeraną.

1229249ddfd64148b486b3a51bebd6d4.png

Na czerwono zaznaczone masz procentowo ile plugin zużywał podczas całego zbierania informacji. W moim przypadku MultiVerse i pokazuje 0%, ponieważ /timings on był włączone może przez 2 sekundy ;)

Pomogłem ? ;) Daj like !

Opublikowano

Witam, tak jak w tytule mam serwer na Vps i 25 pluginów. Jak jest 30 osób to ram 3,60 GB na 7 GB. Nie wiem czy tak ma być czy jakiś plugin mi "zjada" tyle ramu ;/ Proszę o odpowiedz tych co się znają ! :) Pozdrawiam!

Jeżeli korzystasz ze spigota możesz użyć wbudowanej komendy /timings

Robisz tak:

1. /timings on - i niech serwer sobie pochodzi, ktoś pogra itp w międzyczasie będą zbierane informacje

2. /timings paste - pokaże ci się odnośnik, gdzie w tabeli masz zebrane dane

3. /timings off - wyłącza zbieranie danych

Klikasz w podany odnośnik, otwiera ci się przeglądarka z danymi. Na samym dole klikasz przycisk "Toggle all hidden". Pokażą ci się wszystkie twoje pluginu wraz z pamięcią przez nich zżeraną.

1229249ddfd64148b486b3a51bebd6d4.png

Na czerwono zaznaczone masz procentowo ile plugin zużywał podczas całego zbierania informacji. W moim przypadku MultiVerse i pokazuje 0%, ponieważ /timings on był włączone może przez 2 sekundy ;)

Najlepiej odpal te timingi, jak są gracze, na jakieś 5-10 minut i wrzuć po prostu tutaj linka, to może ktoś coś pomoże.

Możesz teraz zrobić raz na 5-10 minut i raz na kilka godzin, to czasem pokazuje inne problemy ;)

Ale ramu tym nie zbadasz, od tego trzeba już profilować aplikacje co jest dość problematyczne na serwerze. Ale niektóre pluginy zjadają więcej i tyle, nic nie poradzisz że je ktoś tak stworzył :P możesz wywalić.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Ogólnie pluginy na pewno coś zjadają, w końcu musza jakoś działać. Im bardziej niedokładnie zrobiony/bardziej zaawansowany plugin tym więcej zasobów użyje

Opublikowano

Pluginy muszą jakoś pracować więc potrzebują zasobów. Jeżeli ty je piszesz to staraj się aby maksymalną ilość zmiennych itp. były pobierane przy starcie pluginu. Ogranicz timery.

Opublikowano

Powiem tak, pluginy jak i skrypty obciążają serwer bo też mają swoją wagę i pliki, obciążenie RAMu jest zależne od pluginu, ilości pluginów np. Gracz A ma 25 pluginów i "zjada" mu to 5GB ramu na 8GB ramu, a Gracz B ma 25 pluginów i mu "zjada" 3GB ramu bo ma dobrze zoptymalizowane pluginy, bez żadnych zbędnych danych itp.

Mój serwer gdzie miał 16 GB RAM i 23 pluginy (dobrze zoptymalizowane ) przy 200 graczach miał w zużyciu 14.80 GB ramu i na serwerze 15 TPS, co prawda lagi dokuczały ale gdy gracze siedzieli coraz dłużej ram zaczął spadać. do 13.75 i 18 TPS, bo pamięć RAM to pamięć krótkotrwała !

Szukam osób, które chcą stworzyć ze mną serwer, więcej informacji na priv

Opublikowano

Gdy pluginy są dobrze zoptymalizowane (Najlepiej Autorskie , bo wiesz co w nich jest) Ilość pluginów może być większa , lecz gdy posiadasz Pluginy z Internetu zazwyczaj w nich znajduję się wiele innych dodatków co dodatkowo obciąża Twój Serwer.

Dlatego również radziłbym o dokładne przejrzenie pluginów i usunięcie tych które są niepotrzebne lub mają te same opcje co pozostałe

Opublikowano

Gdy pluginy są dobrze zoptymalizowane (Najlepiej Autorskie , bo wiesz co w nich jest) Ilość pluginów może być większa , lecz gdy posiadasz Pluginy z Internetu zazwyczaj w nich znajduję się wiele innych dodatków co dodatkowo obciąża Twój Serwer.

Dlatego również radziłbym o dokładne przejrzenie pluginów i usunięcie tych które są niepotrzebne lub mają te same opcje co pozostałe

(Najlepiej Autorskie , bo wiesz co w nich jest)

No ale to wtedy trzeba umieć je dobrze pisać, a optymalizowanie nie jest takie proste... Zdecydowanie lepiej zaufać gotowemu pluginowi robionemu przez jakiś ciekawszych ludzi, jak autor WE/WG sk89q, czy takie Factions robione na potrzeby większego serwera, niż jakieś XyzEditor robionego przez randoma z mpc forum.

Powiem tak, pluginy jak i skrypty obciążają serwer bo też mają swoją wagę i pliki, obciążenie RAMu jest zależne od pluginu, ilości pluginów np. Gracz A ma 25 pluginów i "zjada" mu to 5GB ramu na 8GB ramu, a Gracz B ma 25 pluginów i mu "zjada" 3GB ramu bo ma dobrze zoptymalizowane pluginy, bez żadnych zbędnych danych itp.

Mój serwer gdzie miał 16 GB RAM i 23 pluginy (dobrze zoptymalizowane ) przy 200 graczach miał w zużyciu 14.80 GB ramu i na serwerze 15 TPS, co prawda lagi dokuczały ale gdy gracze siedzieli coraz dłużej ram zaczął spadać. do 13.75 i 18 TPS, bo pamięć RAM to pamięć krótkotrwała !

co prawda lagi dokuczały ale gdy gracze siedzieli coraz dłużej ram zaczął spadać, bo pamięć RAM to pamięć krótkotrwała !

... To najgłupsza rzecz jaką czytałem w tym miesiącu.

krótkotrwała w tym miejscu oznacza że w RAM nie zapisujemy niczego na stałe, oraz znika po odcięciu zasilania.

Lepsza wydajność wraz z czasem może wynikać z javy, kod jest optymalizowany w czasie rzeczywistym, więc pełną wydajność java osiąga dopiero po jakimś czasie, jak już każdy kod wykona się kilka razy.

Opublikowano

Czyli im mniej pluginów bym mniej ramu zużywa serwer?

i tak i nie, bo plugin pluginowi nie równy, ale większość pluginów nie je dużo pamięci, jak takie na AutoMessage, bo zwyczajnie nie mają co tam w pamięci przechowywać, jak się nie znasz na kodzie to zostaje ci tylko testowanie, skupiając się na pluginach które mają jakiś związek z graczmi, np zapisują /home, zapisują działki, zapisują kasę, gildie itd itp.

Opublikowano

Czyli im mniej pluginów bym mniej ramu zużywa serwer?

i tak i nie, bo plugin pluginowi nie równy, ale większość pluginów nie je dużo pamięci, jak takie na AutoMessage, bo zwyczajnie nie mają co tam w pamięci przechowywać, jak się nie znasz na kodzie to zostaje ci tylko testowanie, skupiając się na pluginach które mają jakiś związek z graczmi, np zapisują /home, zapisują działki, zapisują kasę, gildie itd itp.

Dzięki, dobrze wytłumaczone. Temat można zamknąć ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...