Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Diskpart przerwanie formatowania

KibiXe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem zainstalować win7 jeszce raz i przy tworzeniu nowej partycji wyskakiwał błąd,że nie można utworzyć nowej partycji itd (nie pamiętam dokładnie) więc wyczytałem gdzieś aby wyczyscic dysk poleceniem clean all w diskparcie ale trwało to długo więc przerwałem.Uruchamiając jeszcze raz instalacje wszystko poszło pomyślnie,już dało się utowrzyć nowe partycje.Tutaj moje pytanie czy to,że przerwałem to formatowanie to czy coś mogło się stać przez to? nwm np nie wszystko sie usunęło albo np dysk moze działac wolniej.Chociaż w mój komputer pokazuje,że partycje czyściutkie.

Opublikowano

Nie wiadomo, powód przetrwania miałeś podany, szkoda że nie pamiętasz bo to pewnie główna przyczyna  problemów. 

Przerwanie formatu czy czyszczenia  nie wpływa w żadne sposób na dysk. Następny format robi sobie strukturę dysku jak należy, a zerowanie ( clean ) nie ma nic wspólnego z formatem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Znaczy na początku nie moglem wgl sformatowac usunac partycji te opcje byly na szaro ale z partycja c moglem zrobic wszystko.Wyczytalem ze trzeba zmienic dysk z dynamicznego na podstawowy i tak zrobilem.Po tym juz moglem robic wszystko z partycjami Sformatowalem je i usunalem 2 partycje aby zrobic jedna większą.I tutaj pojawil sie problem wyskoczylo cos (nie mozna utworzyc partycij w wolnmym miejscu)cos takiego.I właśnie po tym zrobilem to z diskpartem.

Opublikowano

Jak została choć jedna partycja dysk nadal był dynamiczny,  pewnie kilnołeś wszystkie i dopiero zaczęło zakładać normalnie partycje.

Na windows najlepiej ustawić partycję podstawową a całą resztę zrobić rozszerzoną partycją i dopiero na niej zakładać partycje.  Jeszcze lepsza rada na przyszłość, omijaj z daleka zmiany rozmiarów partycji i łączenia partycji pod windowsem bo pieprzy to cały układ partycji i potem problemy z dyskami dynamicznymi. 

Opublikowano

Po tym wszystkim teraz komputer włącza się prawe 2 min i słychac chrobotanie piszczenie.

Wcześniej było cicho i komputer włączał się w nie całą minute

Czy tym zmieniam dysku z dynamicznego na podstawowy programem i przerwanie czysczenia w diskparcie mogło jakos uszkodzić dysk?

Opublikowano

Przecież ci napisałem że nie bo to nie jest możliwe, chyba że masz dysk uszkodzony.    

Skasuj najpierw całkiem WSZYSTKIE partycje i zainstaluj dopiero Windowsa, ( wyraźniej napiszę, najpierw skasuj wszystkie partycje i nic nie rób, żadnych partycji bo zrobi to instalka ) jedyna rada po tym twoim kombinowaniu. 

Opublikowano

Już tak robiłem tzn po tym czyszczeniu w disparcie partycje były usunięte i stworzyłem nowe.Wszystko jest git szybko chodzi itp,sprawdzałem programami dysk i nie ma żadnych błędow.

On się tak długo włącza jak juz zainstaluje wszystkie sterowniki a po cystej instalacji włącza sie w jakieś 40s

Może zrobię ten clean all w diskparcie,może to coś da?

Opublikowano

Nie używaj nigdy oprogramowania windows do robienia partycji czy zabawy z czyszczeniem dysku , niech sam system zrobi albo rób to czymkolwiek innym np gparted.

Ściąg windows 8.1/10 i na czystym dysku bez partycji  startnij instalkę niech sama założy partycję, najlepiej byś ją miał w trybie  UEFI nagraną ( pen formatowany na FAT32 koniecznie )  zrobi partycje GPT a nie MBR. 

Przerwij instalkę  i dopiero zainstaluj w7 na partycji co założył poprzedni system. 

Opublikowano

Wyczyściłem dysk w diskparcie komendą clean all i teraz działa normalnie więc obyło się bez robienia tego co napisałeś ale ogólnie dzięki za pomoc.

Jednak dalej tak jest,ze włącza sie długo ale mi si ewydaj eze to przez jakis program ale tez nie koniecznie bo poinstalowałem wszystko i restart i włącza się szybko jakies 40s.Za jakiś czas włączam go i znowu długo się uruchamia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...