Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkrecanie karty

pindatoja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiec mam karte AMD radeon 5800 ma ona bardzo niskie temepratury przy niskiej kultury pracy około 55 stopni przy 100% aktywnosci moge smniejszyc zawsze zmieniając predkosci wnentylatoraa  wspoczynku mam jakies 45

wiec mam teraz pytanie gdy chcialbym ją podkrecic to jest ryzyko ze sie spali bede uzywal amd auto overdrive czyli stopniowe podkrecanie i czy to jest bezpieczne z tego co tam zaobserwowalem podkrecało tylko po 10 mb a taktowania chyba nie rusza i tak sprawdza stabilnosc karty co chwile. Czy jest to mozliwe ze mi wyskoczy jakis artefakt ??

Zadko sie biore za podkrecanie czego kolwiek wiec wole sie spytac tutaj

z gory dzieki za odp

Opublikowano

Dokładny model? Miałem HD5830 i się strasznie słabo kręcił.

Overdrive jest dziwnym programem. Niby jest ok, ale wziąłem suwaki na sam koniec i... nic się nie działo. Dosłownie. Taktowanie było takie samo jak przed tym "niby" OC.

Od siebie polecam MSI Afterburner. Jedziesz po 50MHz i tak dopóki nie zaczną się pojawiać artefakty lub wywalać sterowniki. 

Nic nie spalisz, bo karta w najgorszym przypadku wywali sterowniki i taktowania wrócą do normy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

AMD Radeon 5800 HD Series nie ma go oczywiscie w sklepach ale ma dokladnie takie specyfikacje:

taktowanie rdzenia:725Mhz

Taktowanie Pamięci:1000Mhz

GDDR5 oczywisice no i ma 1024mb 

mam tez msi afterburner ale mysle ze to nie ma rożnicy miedzy tym amd overdrive a MSI ale w overdrive z tego co zaobserwowalem podwiekszało tam chyba tylko taktowanie pamięci i tylko o 10Mhz i sprawdzało stabilnosc przez około 30sek. nie ruszało taktowania rdzenia i nie wiem czy właśnie ruszać taktowanie rdzenia,pamięci czy to i to.

Dodam ze jeszcze nie probowalem nic krecic oglądalem i czytalem troche o tym i nic wiecej

Opublikowano

Dokładny model? Miałem HD5830 i się strasznie słabo kręcił.

Overdrive jest dziwnym programem. Niby jest ok, ale wziąłem suwaki na sam koniec i... nic się nie działo. Dosłownie. Taktowanie było takie samo jak przed tym "niby" OC.

Od siebie polecam MSI Afterburner. Jedziesz po 50MHz i tak dopóki nie zaczną się pojawiać artefakty lub wywalać sterowniki. 

Nic nie spalisz, bo karta w najgorszym przypadku wywali sterowniki i taktowania wrócą do normy.

Opublikowano

Używaj MSI Afterburner. Jak już pisałem - Overdrive jest dziwnym programem. 

Podkręcaj rdzeń o 50MHz i testuj. Jak ok, to jedziesz dalej, jak wywala to obniżasz o 10MHz i znowu testujesz. I do skutku. Tak samo robisz z pamięciami.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Używaj MSI Afterburner. Jak już pisałem - Overdrive jest dziwnym programem. 

Podkręcaj rdzeń o 50MHz i testuj. Jak ok, to jedziesz dalej, jak wywala to obniżasz o 10MHz i znowu testujesz. I do skutku. Tak samo robisz z pamięciami.

no  dobra tylko juz nie dzisiaj a jutro dam znacz jeszcze jak mi to wyszło i wyniki ile mi sie udalo uzyskac i chciałbym od cb wiedziec jeszcze ty to tylko dobry wynik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...