Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

język angielski

querton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem gdyż w tym roku pisze maturę z języka angielskiego i problem leży w tym że mimo że znam bardzo dużo słówek to mam problem w mówieniu i pisaniu a jeżeli ktoś do mnie pisze lub mówi to potrafię zrozumieć, tylko dopóki im odpisze to muszę się cholernie długo zastanawiać.

Ma ktoś jakieś porady ?

Opublikowano

Może porób trochę zadań z gramatyki. W internecie znajdziesz mnóstwo.

Zgaduję, że w tym tkwi problem. Znając same słowa można zrozumieć sens zdania nawet jeśli nie rozumie się jakiejś zasady gramatycznej. W przeciwną stronę to nie działa - ze zlepku słów nie zrobi się poprawnego zdania.

Z każdym kolejnym zrobionym zadaniem powinieneś mieć coraz mniejsze problemy.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jarek dzbanie to tak nie dziala (znam kilka osob co nie znaja gramatyki a mówią płynnie)

sam znam gramatyke i słowa ale jako introwertyk trudno mi zacząć nawijac w innym jezyku gdy ledwie sie wysławiam po polsku. W sensie wygodniej jest mi milczeć niż cokolwiek starac sie powiedziec xD ja nie z tych co za wszelką cene muszą mowic no i stąd nastawiam sie na odbiór angielskiego i nie potrafie przelamac sie w drugą strone, żeby opisać jakies wydarzenie czy coś albo podyskutować na bardzo zawiłe tematy. Chyba, że koniecznie chcę coś powiedzieć, bo jest mi to potrzebne, wtedy nie ma problemu

generalnie nie iem jak ci pomoc bo sam nie wiem jak sobie pomóc. Zamieszkanie w anglojęzycznym kraju to najlepsza rzecz o ile sie nie odizolujesz od ludzi tam. ewentualnie granie z obcokrajowcami w gry

Opublikowano

Gadaj do siebie w myślach tylko, że po angielsku (nie dość, że będziesz łatwiej podejmował decyzje to jeszcze nauczysz się ładnie składać zdania). Może jestem poje*any ale tak robię i nie wychodzi mi to na złe  :v.

Poza tym możesz próbować rozmawiać z innymi w grach. Jak nigdy wcześniej z nikim nie nawiązywałem kontaktu po angielsku tak w h1z1 pierwszy raz z losowymi osobami gadałem i myślę, że źle mi nie szło.

Nowicjusz
Opublikowano

Moze Pan uzywac zwrotow niezupelnie odpowiadajacych na konkretne stwierdzenie. Polecamy sformulowania takie jak: Yes, Mhmm, That's right, Really?, It might be, Wow, I was on the phone, Sorry I need to go, Be right back, I was giving a head, Sure.

Sa to tylko niektore sformulowania, ktore pozwola Panu przedluzyc proces myslowy nad ukladaniem bardziej szczegolowych wypowiedzi, jednoczesnie nie zniechecajac drugiego rozmowcy. W tym przypadku mamy ok. 1 do 2 sekund dluzej na reakcje.

Opublikowano

Są podobno dobre kursy przygotowujące do maturki, np. British School. Sama jeszcze nie chodzę, ale kilku moich znajomych owszem i sobie chwalą. 
A co do słówek - jeśli np. często podróżujesz, albo czasem nie masz co ze sobą zrobić, polecam apkę na telefon "Quizlet". Jest na androida i ios. W sumie na pc też możesz wbijać, ale ja z niej korzystam "do zabicia czasu" w ztm i nie narzekam, bo to jedna z praktyczniejszych rzeczy jakie można wtedy zrobić. 

tMjZlYU.png

Opublikowano

Witam mam taki problem gdyż w tym roku pisze maturę z języka angielskiego i problem leży w tym że mimo że znam bardzo dużo słówek to mam problem w mówieniu i pisaniu a jeżeli ktoś do mnie pisze lub mówi to potrafię zrozumieć, tylko dopóki im odpisze to muszę się cholernie długo zastanawiać.

Ma ktoś jakieś porady ?

matura rozszerzona jest na żałosny poziomie, sam miałem kiedyś podobny problem jak ty, a napisałem na 96%. podstawa na 100%, no ale ja napierdalałem filmy i seriale 4 miesiące przed maturą. słuch miałem na tyle obyty, że listening był banalny, a tekst wykułem początek i koniec ze schematu rozprawki xD

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Żadne filmy, testy, gramatyka ci nie pomoże. Jedyne rozwiązanie to czatowanie/rozmowa z kimś po eng, najlepiej z native'm, a jeżeli znasz dużo słów, to będzie ci łatwo.

Live a life you'll remember.

Opublikowano

Żadne filmy, testy, gramatyka ci nie pomoże. Jedyne rozwiązanie to czatowanie/rozmowa z kimś po eng, najlepiej z native'm, a jeżeli znasz dużo słów, to będzie ci łatwo.

I te sytuacje, gdy ktoś pyta cie o zdanie na dany temat... Najpierw musisz pomyśleć co sądzisz na dany temat , potem ubrać to w słowa, co niestety zajmuje dużo czasu , tym bardziej jak trzeba z zamienników korzystać ahh

Opublikowano

I te sytuacje, gdy ktoś pyta cie o zdanie na dany temat... Najpierw musisz pomyśleć co sądzisz na dany temat , potem ubrać to w słowa, co niestety zajmuje dużo czasu , tym bardziej jak trzeba z zamienników korzystać ahh

Ja normalnie rozmawiam, więc gdzie problem ?

Live a life you'll remember.

Opublikowano

Ja normalnie rozmawiam, więc gdzie problem ?

Bo jesteś na innym poziomie może? Rusz głową troche :f

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...