Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozdzielczość strony internetowej

SzalonaRuda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam zamiar zacząć robić jakieś projekty stron internetowych i pytanie jaką dać rozdzielczość płótna, w jakich rozmiarach robić tą stronę. 

Nie wiedziałem gdzie temat dać, więc jak coś to przepraszam 

8259114700795331298119.png

Opublikowano

Płótno może być dowolnej wielkości (a raczej szerokości) ważne abyś stosował jakiś system grid (czyli siatki, która umożliwia zbudowanie strony / zaprojektowanie strony za pomocą kolumn). Jeżeli projekt strony posiada kontener o określonych wymiarach to wtedy mamy do czynienia z gridem stałym, który wynosi max. 1170px - 1200px (wymiary te określają szerokość kontenera, w którym umieszczona będzie główna treść strony licząc wszystkie elementy takie jak logo, header, menu, treść, itp.) natomiast jeżeli masz zamiar stworzyć projekt, który będzie zajmował całą szerokość wtedy musisz sam stworzyć sobie odpowiednie kolumny ze stałymi marginesami (+/- 15-20px z lewej i prawej) pamietając, że wtedy kontener będzie miał 100% szerokości zależnej od szerokości płótna jaką sobie wybrałeś. Jeżeli na przykład używasz dokumentu o szerokości mniejszej niż 1170px to wtedy grid będzie wynosił około 960-980px, jeżeli jeszcze mniejszej wtedy będzie to coś mniej więcej 780px a jeżeli jeszcze mniejszej to wtedy czy tego chcesz czy nie, musisz podstawić wartość 100% szerokości.

Ogólnie przed rozpoczęciem jakiegokolwiek projektu radzę poczytać na temat "grid system" "grid layout".

Opublikowano

dzięki 

ogólnie to zauważyłem, że po pobraniu takie pliku 1020x1020 gdzie jest wypełniony tymi liniami pomocniczymi po rozszerzeniu obrazu do 1920 na 1020 ładnie pokazuje gdzie ma znajdować się strona 

8259114700795331298119.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...