Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Książka Java dla początkującego

revenge94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie miałem nigdy styczności z programowaniem, ale ambicje wymuszają na mnie robienie czegoś nowego, szczególnie stawianie sobie nowych wyzwań i padło na programowanie - język Java, czemu taki.. Bo padło na niego i tak będzie, nie warto zastanawiać się nad kilkoma - trzeba ruszyć bo dalej bede stał w miejscu. Czy ta książka pomoże mi w poznaniu podstaw Javy? Wydanie z 2016 więc pewnie baza nowości i zmian zaktualizowana. http://allegro.pl/java-podstawy-wyd-x-promocja-wysylka-0zl-i6542077802.html

Oczywiście dużo rzeczy jeszcze z tematów MPC będę miał do poczytania.

Opublikowano

Skoro nigdy nie miałeś styczności z programowaniem, myślę że książka "Java" z serii Head first byłaby świetnym wyborem. Seria ta charakteryzuje się dosyć nietypową formą treści - zamiast ścian nudnego tekstu, jest tam pełno ilustracji które bardzo pomagają w przyswajaniu wiedzy. Sam osobiście jej nie czytałem, ale miałem styczność z serią i jak najbardziej mogę polecić. Z tego co widzę, ma same pozytywne oceny i ludzie też polecają.

Tubady aka Chopey

❱❱❱❱ [Android] CS:GO Smoke Center ❰❰❰❰

Nie cheatuję.
Tubady.png

Opublikowano

Seria head first ma ciekawą formę, jednak spotykałem się z ludźmi, którym nie pasowała. Najlepiej najpierw przeczytaj jakiś przykładowy jej fragment. Ta książka, którą wybrałeś, też jest bardzo dobra na początek - wyczerpująca, ale dość łopatologiczna.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Najlepiej uczyć się najnowszej Java 8, te książki ją opisują lub zawierają szczegóły związane z programowaniem w Java 8.

Java. Podstawy wydanie X - Cay S. Horstmann
Java 8. Przewodnik dolświadczonego programisty - Cay S. Horstmann
Java. Kompedium programisty. Wydanie IX - Herbert Schildt
Java. Przewodnik dla początkujących. Wydanie VI - Herbert Schildt
Java w pigułce. Wydanie VI - Benjamin J Evans, David Flanagan
Java. Receptury. Wydanie III - Ian F. Darwin
Java. Praktyczny kurs. Wydanie IV - Marcin Lis
Java. Projektowanie aplikacji WWW - Vishal Layka
Java 8. Leksykon kieszonkowy - Robert Liguori, Patricia Liguori 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

@tubady123 racja, książki HeadFirst sa świetne, pisane prostym językiem, zrozumie je nawet ktos kto nie mial nigdy doczynienia z informatyka, czy jakimkolwiek programowaniem, niestety żałuję, ale nie ma z tej serii książki o Java 8, nawet o 7 nie ma, jest tylko bodajze o 6, a zanim wypuszczą (jesli wypuzzcza) o java 8 to bedziemy juz używać java 10 ;)

Opublikowano

Książka HeadFirst opisuje Javę 1.5 w nowej numeracji odpowiednik Javy 5. Polecam książki w tej kolejności od łatwych do trudniejszych Marcin Lis > Cay S. Horstmann > Herbert Schildt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...