Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Symlinki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wejdź sobie w kod źródłowy, temat noname w tutorialach i wez kompilacja, game i db bodajże masz tak jak stwórzyc symlink :). Szukaj po wypakowaniu paczki krajzy i przed paczka z tuta :|.

Do czego chcesz symlinka ? Symlink możesz zastosować w uzyciu pliku, folderu w innym katalogu bez kopiowania go, wiec nie wiem o co Ci chodzi:o

4521609.png

Opublikowano

a możesz mi podać np 1 przykład symlinka ?

zależy gdzie chcesz go dać i do jakiego pliku ma się odwoływać itp itp np.: 

Przypuszczamy że pliki mamy w /usr/home/mt2 i jak stworzyć symlinka by było w /home/mt2 ? to banalne:

ln -s /usr/home/ /home

he :D i w głównym folderze czyli tam gdzie mamy wszystkie typu usr, var, tmp, mnt itd będziemy mieli folder home ale będzie jako skrót do /usr/home/ ;p 

I jak widać, pierwsze to jest prawdziwa ścieżka dowiązania folderu czy pliku a drugie to już tam tworzy symlika a do np. pliku game będzie:

ln -s /usr/home/mt2/share/game /usr/home/mt2/ch1/game

i w tym wypadku masz już symlinka game do channelu ch1.

I tym sposobem sam sobie poradzisz w tworzeniu innych symlinków, a jeśli chodzi o temat to tam nie ma symlinków w tym skrypcie lecz tam odnosi się ścieżka do pliku a to drugie ./game to uruchamianie procesu game. Także jak masz np. 

../auth

to tu musisz podać ścieżkę do auth i to nie nazywa się symlinki, bo symlinki tworzy się jak wyżej opisałem a tu widzę skrypt odpalania channeli więc nie dawaj żadnych tworzenia symlinków tylko jak już podpowiedziałem, ścieżki do pliku bez jego nazwy czyli np. /usr/home/mt2/auth/

Tutaj wyjaśniłem Ci nieco inaczej, ale przejrzyście i wyraźnie jeśli sam spróbujesz to zobaczysz że nie jest to trudne ;p 

Myślę że dobrze to wyjaśniłem i zrozumiale heh.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

a możesz mi podać np 1 przykład symlinka ?

zależy gdzie chcesz go dać i do jakiego pliku ma się odwoływać itp itp np.: 

Przypuszczamy że pliki mamy w /usr/home/mt2 i jak stworzyć symlinka by było w /home/mt2 ? to banalne:

ln -s /usr/home/ /home

he :D i w głównym folderze czyli tam gdzie mamy wszystkie typu usr, var, tmp, mnt itd będziemy mieli folder home ale będzie jako skrót do /usr/home/ ;p 

I jak widać, pierwsze to jest prawdziwa ścieżka dowiązania folderu czy pliku a drugie to już tam tworzy symlika a do np. pliku game będzie:

ln -s /usr/home/mt2/share/game /usr/home/mt2/ch1/game

i w tym wypadku masz już symlinka game do channelu ch1.

I tym sposobem sam sobie poradzisz w tworzeniu innych symlinków, a jeśli chodzi o temat to tam nie ma symlinków w tym skrypcie lecz tam odnosi się ścieżka do pliku a to drugie ./game to uruchamianie procesu game. Także jak masz np. 

../auth

to tu musisz podać ścieżkę do auth i to nie nazywa się symlinki, bo symlinki tworzy się jak wyżej opisałem a tu widzę skrypt odpalania channeli więc nie dawaj żadnych tworzenia symlinków tylko jak już podpowiedziałem, ścieżki do pliku bez jego nazwy czyli np. /usr/home/mt2/auth/

Tutaj wyjaśniłem Ci nieco inaczej, ale przejrzyście i wyraźnie jeśli sam spróbujesz to zobaczysz że nie jest to trudne ;p 

Myślę że dobrze to wyjaśniłem i zrozumiale heh.

Dalej nic bo pisze np.         ln -s /usr/home/mt2/share/game

/usr/home/m2/ch1/cha1 

I pisze że nie wykrył ścieżko do game 

Opublikowano

Bo musisz zrobic symlinka na:
Game, CMD, ch1 ( czyli również game ) oraz foldery package, log, locale i date ^.^

ln -s /usr/home/mt2/share/game /usr/home/mt2/chs/ch1/game // na game ( musisz wskazać gdzie masz ch1 bo ja mam np. w takim katalogu )

ln -s /usr/home/mt2/share/CMD /usr/home/mt2/chs/ch1 // na CMD

ln -s /usr/home/mt2/share/game /usr/home/mt2/chs/ch1/ch1 // na ch1

ln -s /usr/home/mt2/share/package /usr/home/mt2/chs/ch1 // folder package

ln -s /usr/home/mt2/share/log /usr/home/mt2/chs/ch1  // folder log

ln -s /usr/home/mt2/share/locale /usr/home/mt2/chs/ch1  // folder locale

ln -s /usr/home/mt2/share/date /usr/home/mt2/chs/ch1  // folder date

Musisz mieć tyle symlinków w swoim ch1 :|

4521609.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...