Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z internetem!

Poslaniec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć użytkownicy! pisze tutaj ponieważ mam duży problem a w odpowiednim dziale bym czekał 2 miesiące na odp...

otóż mam problem z internetem...

mam internet 200mb/s i gdy modem(vectra) jest podłączony prosto do komputera to jest te 200/250mb/s nawet ale gdy podłączam router wifi to prędkość osiąga maxymalnie 50mb/s! nie wiem jak to naprawić a wszystkiego próbowałem... także próbowałem na 2 routerach wifi i gdy z modemu do wifi kabel jest a pózniej z wifi do komputera to prędkość max 50 mb!

miał ktoś kiedys podobny problem? 

routery jakie używałem to 150M Wireless Lite N Router

Model No. TL-WR740N / TL-WR740ND a drugi to  

RT-N12+ 300mb

czekam  na pomoc a teraz ide robić pasztet  :((  :((  :((  B)

@ps to nie wina karty sieciowej bo w płycie asus z170 pro gaming jest jedna z nowszych do 1gb przepustowości 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Zapewne twój router dzieli łącze, dlatego masz 50mb/s.

w jakim sensie? i jak to zmienić? :/ też sprawdzałem gdy odłączyłem tv, 3 telefony i lapka od wifi i prędkość taka sama :/  

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Router nic nie dzieli, nie ma żadnej potrzeby mieć większe połączenie skoro praktycznie nigdy nie osiągasz transferów większych niż przepustowość wifi.

Chcesz mieć więcej to kup router PORZĄDNY a nie szmatławy ( ok 300-500 zł ) do tego kartę sieciową , na USB wystarczy 50-100 zł  i będziesz się cieszył SIECIĄ LOKALNĄ 200 Mbps  a internet nadal będzie działa identycznie jak teraz.

Bajki że masz 200 Mbps z routera napisz od nowa, router obsługuje max na wejściu 100 Mbps to jak nagle przypieprza sobie 2x szybciej niż może 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Router nic nie dzieli, nie ma żadnej potrzeby mieć większe połączenie skoro praktycznie nigdy nie osiągasz transferów większych niż przepustowość wifi.

Chcesz mieć więcej to kup router PORZĄDNY a nie szmatławy ( ok 300-500 zł ) do tego kartę sieciową , na USB wystarczy 50-100 zł  i będziesz się cieszył SIECIĄ LOKALNĄ 200 Mbps  a internet nadal będzie działa identycznie jak teraz.

Bajki że masz 200 Mbps z routera napisz od nowa, router obsługuje max na wejściu 100 Mbps to jak nagle przypieprza sobie 2x szybciej niż może 

ja nie rozumiem tego po kablu idzie 200/250 mb a przez wifi na którym pisze że przepustowość 300mb ogranicza do 50 ?

za wysoka sygnatura

Opublikowano

To sobie idzie po kablu ale router ma max 100 Mbps na wejściu i KONIEC więcej nigdy nie będzie miał , więc chyba cuda się dzieją że widzisz 200 Mbps kiedy nawet nie posiada on portów gigabajtowych tyko najszybsze co ma to 100 Mbps na kablu. Myśl nim coś napiszesz. Prędkość sieci lokalnej nie jest prędkością internetu tylko czego... SIECI LOKALNEJ z której i tak nie korzystasz wcale.

Swoją drogą połączenie pewnie działa po wi fi nawet do 200-300 Mbps ale jak nie ma potrzeby to się nie uruchamia bo po co ma tak działać cały czas ? 

Opublikowano

To sobie idzie po kablu ale router ma max 100 Mbps na wejściu i KONIEC więcej nigdy nie będzie miał , więc chyba cuda się dzieją że widzisz 200 Mbps kiedy nawet nie posiada on portów gigabajtowych tyko najszybsze co ma to 100 Mbps na kablu. Myśl nim coś napiszesz. Prędkość sieci lokalnej nie jest prędkością internetu tylko czego... SIECI LOKALNEJ z której i tak nie korzystasz wcale.

Swoją drogą połączenie pewnie działa po wi fi nawet do 200-300 Mbps ale jak nie ma potrzeby to się nie uruchamia bo po co ma tak działać cały czas ? 

Ty nie kumasz :D na modemie głównym od vectry od którego idzie kabel do komputera to mam 200 mb ale jeżeli podłącze modem-wifi-komputer to mam 50mb na speedtescie kumasz? 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

To przecież cały czas ci piszę, nie będziesz miał więcej bo masz routery dla biedaków a nie router dla bogaczy z obsługa większych połączeń. Ciężko zrozumieć że każdy z nich ma tylko max 100 Mbps , a lepsze transfery wifi 150-300 Mbps tylko po sieci LOKALNEJ 

Zresztą po choler ci takie transfery kiedy po połączenia po SIECI LOKALNEJ TYLKO , to ty chyba czegś nie zrozumiałeś.

Kup sobei karty sieciowe wifi 150-500 Mbps to może zobaczysz kiedyś  na chwilę lepsze połączenie. 

Opublikowano

Nie koniecznie, nawet karta w standardzie N działa normalnie jako G do czasu aż będzie jakakolwiek potrzeba użycia zwiększonego zapotrzebowania na transfer. 

Zwykle to tanie routerki mają UDAWANY ( dodawanie dodatkowego pasma czyli użycie dodatkowej karty sieciowej ( modułu karty ) , trzeciej, czwartej itd ) transfer więc żeby osiągnąć taką prędkość trzeba do niech dokupić odpowiednie karty sieciowe , z byle jaką nawet z jakąś super kartą WiFi nie będą działały albo co najwyżej osiągały połowę prędkości przy 100% sygnale anteny.  

Pojedyncza karta sieciowa nie ma nigdy  więcej jak 60 Mb/s   ( dokładniej 54 Mbps ) , tym bardziej jak  router i antena używana mają mierne druciki zwane antenami to już odległości 5 m od routera nigdy nie uzyska się lepszych transferów. niż 54 Mb/s

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...