Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System

masterchjek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie systemu. Planuję formata i chcę zainstalować windowsa na dysku D - 319gb, zaś dysk C ma 146gb. Rozchodzi mi się o to, czy to coś da, jak przykładowo zainstaluje system na większym dysku a programy itd. będę instalować na dysku C? Tak żeby na C był sam system bez niczego :P

Opublikowano

Dysk C - system

Dysk D - cała reszta

Dobrze zrozumiałem? Da się tak. Niestety, nie każdy program podczas instalacji pozwala na wskazanie miejsca instalacji i wpierdziela się na C. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Na dysku D system na C cała reszta - rozchodzi mi się o to, czy to po prostu coś da, czy będzie komputer lepiej chodził itd.

Może chodzić gorzej, bo system jest przystosowany by działać na partycji oznaczonej literą C.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Dodam jeszcze od siebie że sporo gier/programów mimo instalacji na innym dysku zapisuje swoje dane na C np. w dokumentach i nie tylko.

#edit

@JacoH

O tym właśnie myślałem, tylko trochę źle to wyraziłem. Dobrze że naprostowałeś to ;)

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Dodam jeszcze od siebie że sporo gier/programów mimo instalacji na innym dysku zapisuje swoje dane na C np. w dokumentach i nie tylko.

Akurat to nie jest problem, bo pliki użytkownika tzn. Dokumenty i.t.p. można przenieść na inny dysk (tak by były tam zapisywane).

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

I @miszkurkam i @Combative sie mylą.

Najpierw co do posta Miszkurkama, że system jest przystosowany do działania na dysku C. Otóż nie! To kłamstwo, bo są ludzie, którzy maja 2-3 systemy na swoim komputerze. System na gdzieś gdzie jest zainstalowany, bo to tylko litera oznaczająca daną partycję.

Co do postu Combative to też wprowadza ciebie w błąd, bo programy itp. nie zapisują swoich danych w dokumentach (raczej w AppData) na dysku(partycji) C, tylko na partycji, na której jest zainstalowany system (oczywiście ten, który jest aktualnie zainstalowany).

Co do samego działania systemu (szybciej wolniej), to jeżeli jest to jeden dysk, a ty go podzieliłeś na dwie części, to możesz go połączyć w jedną część i będzie działać tak samo szybko. Czemu zapytasz? Bo jest to dysk HDD (talerzowy, z którego dane są odczytywane przez laser, który jeździ po czymś na wzór płyty CD. To że zrobisz dwie partycje nie sprawi, że JEDEN laser będzie odczytywać szybciej danych z dysku*.

*oczywiście są dyski, które mają więcej niż jeden talerz, ale to nie zmienia szybkości jego działania w praktyce.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Można instalować na dowolnym dysku  system, aktualnie bootloader systemu został przeniesiony na dodatkową partycję.

C zawsze jest to dysk SYSTEMOWY ze względu na inne systemy a nie ze względu na to że musi tam być koniecznie zainstalowany system.  

up. Nie ma lasera tylko głowica magnetyczna, taka sama jak w magnetofonach tylko mniejsza. ;) 

Dzieli się na partycję tylko ze względu na defragmentację danych, łatwiej system mieć na partycji na której nie instaluje się ciągle czegoś co nie jest związane z systemem. 

System zapisu dysku jest sektorowy więc dzielenie nie wpływa na nic bo i tak dysk by odczytać dane sektora musi wykonać obrót (  sektory dokładnie jak np na stadionie )    

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...