Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Recenzja] "Mini-Recenzja" Outlast II DEMO

Uxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWAGA!

W recenzji nie pojawią się spoilery na temat gry. Zamieszczę jedynie informacje podane na początku obydwu gier przez zwykłe napisy i dźwięki.

Czy powinienem pisać recenzję DEMA? Na dodatek: DEMA horroru? Ostrzegam, gra jest na 20 minut, więc będzie krótko. Mimo wszystko mam nadzieję, że się przemogę i ogram pełną wersję. Po czym napiszę recenzję :)

dmfvvt.jpg

Ogólnie o grze

Wszyscy zapewne pamiętają Outlasta (I). Produkcja Red Barrels jest przez wielu uznawana za bardzo dobrą grę horrorową (przynajmniej ostatnich kilku lat). Jak prezentuje się DEMO drugiej odsłony? Jak się zapowiada? I czy dwójka ma szansę przebić poprzedniczkę?

2s7asl5.jpg

Fabuła

Poprzednim razem wcieliliśmy się w Miles'a Upshur'a, dziennikarza który wraz ze swoją kamerą postanawia odbyć nocną eskapadę po szpitalu psychiatrycznym w Mount Massive. W DEMIE drugiej odsłony zagramy Blake'em Langermann'em, który postanawia zbadać morderstwo pewnej kobiety. Ponieważ pracuje z żoną, wybrał się w jedno z miejsc związanych z katastrofą razem z nią. Niestety wydarzył się wypadek w wyniku którym bohater samotnie trafia do dziwnego miejsca przepełnionego oznakami satanizmu. Oprócz zwykłych strachów, w otoczeniu znajdziemy podpowiedzi, gdzie się znajdujemy oraz co do daty. Bardzo dobrym zagraniem było pozostawienie w drugiej odsłonie kamery, oraz słynnego "trybu nocnego". Na dodatek obydwaj panowie byli dziennikarzami szukających koszmaru, jakiego nikt nie przeżył. Niby drobne "smaczki", ale nadają sensu drugiej odsłonie, ponieważ dzięki temu mają one coś ze sobą wspólnego. Ba, mam już kilka teorii na temat postaci z "jedynki"!

aviz39.jpg

Gameplay

Tutaj nie mam zbyt wielkiego pola do popisu. Jak wspomniałem, wprowadzono ponownie kamerę wraz z systemem "trybu nocnego" oraz bateriami. Tym razem wzbogacono ją o paski dźwięku, które pokazują rejestrację odgłosów z lewej i prawej strony. Oprócz tego, standardowo, możemy sprintować (prezentuje się to bardzo dobrze), kucać, oraz otwierać drzwi, chować się. Wzbogacono ten zestaw jednak o "wślizg". Pomimo ciut "ubogiego" sterowania, prezentuje się to ciekawie!

2rnu0it.jpg

Grafika

Piękna. Nie, naprawdę. W ustawieniach znajdziemy szereg ustawień, po których zastosowaniu osiągniemy naprawdę... Niesamowity efekt. Mimo to nie zmienia się fakt, że muchy są płaskimi teksturami. Ale na to nikt nie zwraca uwagi, tak czy siak gra prezentuje się pod tym względem wyśmienicie.

a2prfp.jpg

Audio

W grze napotkamy całkiem ładny, klimatyczny soundtrack, szereg zdań wypowiadany przez "wrogów" oraz przez nas. Oraz tym razem bohater umie mówić.

sytlz5.jpg

Klimat i strach

Nigdy nie znałem się na horrorach. Zawsze bałem się ruszyć z miejsca w grach. Filmy i książki jednak chętnie trawiłem. I jako nowicjusz tego typu gier muszę powiedzieć, że klimat jest świetny. Trzeszczenie drewnianych domków, szepty i wiele innych odgłosów wokoło doprowadza do histerii. Co do strachu - kilka razy naprawdę się wystraszyłem, ale większość to dobrze zrobione "jump-scenki".

6jf58z.jpg

Werdykt

Myślę, że nie ma co pisać tutaj wad i zalet gry, czy sumować je w "punkty" albo procenty. Jedyny sposób to czekanie na pełną wersję. Jednak jednego możemy być pewni. Zapowiada się ciekawie i strasznie, a kto wie, czy w grze nie wcielimy się w inną postać i czy nie zobaczymy innej historii (chociaż mam własną teorię). Gra będzie miała klasę :)

Opublikowano

Recenzja w miare ok, gierka bardzo ok, za bardzo nie ma czego opisywać, ale jeżeli popracujesz troche nad stylem (,,Gra będzie miała klasę'', itd.) to będzie bardzo fajnie !

SNq6Ku7.png

Opublikowano

Dzięki za opinie, coraz lepiej mi to wychodzi. Tymi stwierdzeniami w stylu "gra ma klasę" próbowałem rozluźnić atmosferę. Zaczynam pracować nad kolejną recenzją :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...