Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcenie procesora - monitor nie reaguje.

jSazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem nad którym szukam rozwiązania. Po podkręceniu procesora komputer włączył na chwilę a później zgasł monitor, i tak do tej pory. Czytałem co nieco w internecie, że aby przywrócić ustawienia biosu, trzeba wyciągnąć baterię cmos, lecz takowej nie widzę na płycie jak i zworki.

Opublikowano

Raczej na pewno jest tam bateria. Wyjmij kartę graficzną itd. i się przypatrz (jest to bateria taka jak do zegarków, płaska).

Co do podkręcania to jakie dałeś napięcie? Możliwe, że za duże i płyta/procek do wymiany.

Opublikowano

No tak, spróbuję. Nie podkręcałem go tak mocno, chociaż GHz... Z 3.5 do 4.0. Mój kumpel tak podkręcił procka tego samego i było w porządku. (Amd fx 6300 6 rdzeni).

Napięcie lekko podniosłem tak, jak najmniej się dało bo było kilka wyborów.

Opublikowano

No tak, spróbuję. Nie podkręcałem go tak mocno, chociaż GHz... Z 3.5 do 4.0. Mój kumpel tak podkręcił procka tego samego i było w porządku. (Amd fx 6300 6 rdzeni)

Podaj jeszcze model płyty głównej.

I nie chodziło mi o taktowanie tylko napięcie. Powiedz jakie ustawiłeś.

Opublikowano

Każdy procesor inaczej się podkręca. To że kolega także ma FX-6300 i podkręcił na 4GHz, nie znaczy, że przy twoim procesorze tak się uda. Różnica z 3,5 do 4GHz nie jest duża. Taktowanie mogłeś powili podwyższać i sprawdzać stabilność PC, a nie że poleciałeś od razu.

Po pierwsze, żeby podkręcać, nie możesz mieć byle jakiej płyty głównej (I fajnie by było jakbyś podał dokładny model). Po drugie, do podkręcania zaleca się mieć niereferencyjny coller, masz taki czy lecisz na boxowym (boxowy, czyli ten który dodaję się od razu z procesorem)?

Opublikowano

Każdy procesor jest robiony inaczej i dla Ciebie mogła się trafić "pechowa" sztuka, więc nie patrz na to, że kolega tak podkręcił.

Opublikowano

Baterii sie nie wyciąga z płyty , to wymysłu durniów którzy głownie w ten sposób ułatwiają zjebanie sie całkowite płyt.  Od tego jest zworka na płycie głównej, pisze w manualu do płyty  ( nie mów że nie masz bo jest na stronie producenta jak byk ) . 

Przełożyć zworkę i KONIECZNIE załączyć trzeba komputer na chwilę.  EPROM Biosu resetuje się tylko napięciem 12 V a nie wyciągnięciem bateryjki które resetuje tylko CMOS który po uruchomieniu często wczytuje ustawienia z EPROM-u. To jedyny i najbezpieczniejszy sposób resetu przy którym nie uszkodzi się procesora i innych peryferii. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Przepraszam za moją nieobecność, przez którą nie mogłem odpisać. Udało się, sprawa się rozwiązała. Mianowicie nie zauważyłem tej zworki do tej pory, może nie wiem jak wygląda, do rzeczy - bateryjka cmos kryła się za sporą kartą graficzną, odkręciłem ją i wyciągnąłem baterię, włączyłem komputer na chwilę a potem wyłączyłem, graficzna wróciła na swoje miejsce. Oczywiście po połączeniu monitora z komputerem od razu wszedłem do biosu i przywróciłem ustawienia domyślne. Działa.

Opublikowano

Na przyszłość nie wyciągaj baterii tylko przełóż zworkę i załącz na chwilę kompa. 

Nie masz w biosie czasem jakiejś automatyki do podkręcania ?  Użyj jej , jest bezpieczniejsza od ręcznego podkręcania i optymalizuje ustawienia. Jeśli działa możesz potem spokojnie sam próbować ustawiać więcej od tych co już ustawiło. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mam automatyczne podkręcanie, aktualnie tego używam, chociaż, jaki ma sens takie podkręcanie skoro wydajność zwiększy się o dziesiąte procenta? Czy kilka procent, które prawie nie wpłyną na tą wydajność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...