Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie w C++ na linuxie

Burned123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jak przedstawia się sprawa programowania w C++ na linuxie? Jestem zmuszony się za nie zabrać a częściej siedzę właśnie na tym os niż na windowsie z prostych przyczyn, dla mnie linux jest o wiele wygodniejszy. Jednak wracając do głównej myśli, C++ kojarzy mi się z okienkowymi aplikacjami z rozszerzeniem .exe więc jedyną możliwością jest uruchomienie takiego programu przez Wine, ale nie będzie wtedy żadnych błędów? Próbowałem już PSa odpalać w ten sposób i mówiąc szczerze średnio działał :v

Opublikowano

C++ jest tak naprawdę (a szczególnie C) "najbardziej międzyplatformowy" tj. bez względu na środowisko da się użyć właśnie jego, to nie jest tak że C++ = .exe i tyle. Na Linuxie należy użyć linuksowego kompilatora, który wygeneruje binarki pod niego przeznaczone - na m. in. Ubuntu wystarczy "apt-get install build-essential" a potem można kompilować kod do pliku wykonywalnego komendą "g++ kod.cpp -o plik". Jeszcze prościej wygląda sytuacja, gdy używasz jakiegoś IDE, np. CodeBlocks, gdyż tutaj nie trzeba używać konsoli.

Oczywiście inaczej wygląda tworzenie aplikacji okienkowych, ale do tego łatwo znaleźć biblioteki takie jak wxWidgets czy też Qt.

"Większość ludzi się poddaje, ponieważ patrzy jak długą ma przed sobą drogę, a nie jak długą drogę już przebyli."

Opublikowano

Linux jest idealny do programowania. C++ jest językiem wieloplatformowym, rozszerzenie pliku wyjściowego zależy od kompilatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...