Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop używa zintegrowanej karty zamiast dedykowanej

weCzarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę dni temu kupiłem laptop.

Wszystko w nim fajnie itd. prócz jednej rzeczy. Laptop oczywiście wyposażony jest w kartę zintegrowaną Intel HD Graphics 520, która nie jest słaba, ale nie chce od niej nic. Kartą graficzną jest R5 M430 2GB, tylko z pozoru. Pod każdym względem laptop używa karty zintegrowanej zamiast dedykowanej. Nawet w grach. Próbowałem przełączyć przez program od sterowników, ale to nic nie działa. W BIOSIE nie ma takiej opcji, a BIOS jest zaktualizowany do najnowszego. Sterowniki najnowsze, a ja dalej nie mogę przełączyć kart. Jak mam zrobić żeby przełączyć te karty tak, aby korzystać tylko z R5 M430 (dedykowanej)

Taki oto laptop (jeśli linkowanie jest zabronione to proszę usunąć link)

http://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-hp-15-ay057nw-w7a10ea-,id-718547

117-AwardImgMaster-1475160600.png

Opublikowano

@f4lcon Patrzyłem w programach. Jej użycie wynosi 0%, nawet w grach jak S.K.I.L.L Special Force 2. Podobnie w DXDIAGU nie ma o niej słowa zamienionego. W GPU-Z wykrywa ją na drugim miejscu. A w takich aplikacjach, które wymagają użycia karty dedykowanej, wyskakuje błąd że nie wykryto karty graficznej lub problem z plikami D3D (np program UserBenchmark)

#Edit poprawa niektórych zdań

Opublikowano

Zainstaluj sterowniki w wersji Beta, powinno pomóc. Jeżeli aktualnie masz betę, to wcześniejsze.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Wejdź w menedżer urządzeń ( np. przez devmgmt.msc czy Zarządzanie komputerem )  i wyłącz grafikę zintegrowaną. 

Możliwe że nie przełącza grafiki bo nie zmieniłeś w zarządzaniu energią ( opcje zasilania ) na najlepszą wydajność. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

Wyłączenie grafiki zintegrowanej prawdopodobnie spowoduje, że system wyłączy się i nie będzie mógł się ponownie uruchomić. Prawdopodobnie

@Zaciesz 

​Właśnie pobieram nowe sterowniki do karty graficznej w wersji Beta 16.9.2, jednak nie mogę znaleźć do mojej karty graficznej R5 M430 sterowników np. starych Catalyst w których była taka opcja, trochę ukrojona, ale może by zadziałała

​#edit

​Na stronie producenta laptopa- HP umieścił on sterowniki Amd/Intel Switchable jednak ich instalacja nie przyniosła żadnego postępu. W grach nadal użycie karty graficznej to 0%, a gdy np. chce pograć w sieciówke S.K.I.L.L gra się bardzo tnie, bo ta karta zintegrowana nie daje rady. Jej użycie na pulpicie to już ponad 40-70%, a w grach - nawet w menu już 100%. Bez pomocy dedykowanej nie daje rady

​#edit2

​Wyłączyłem kartę zintegrowaną, a karta od AMD nawet się nie włącza. Po prostu jakaś "Microsoft Default Driver" , kiedy restartuje komputer włącza się karta zintegrowana Intela

Opublikowano

Próbowałeś w ustawieniach zasilania? Jeżeli masz wszystkie sterowniki, to powinna być tam zakładka, kiedy ma być używana dedykowana grafika. Poza tym jak dasz prawym na pulpit to masz taką opcje jak "wybór karty graficznej", czy coś takiego i tam wybierasz w jakich programach ma być dedykowana używana. Włączając grę też powinno ci coś takiego wyskakiwać (jakiej grafiki chcesz użyć). Jeżeli nie to poszukaj innych sterowników.

Jak miałem Lenovo G500, ze starą HD8570, to też był problem z przełączaniem grafiki (ogólnie AMD od zawsze ma z tym problem... nie polecam). Ale wiem, że są specjalne sterowniki do grafik gdzie właśnie są te błędy poprawione. Ale najpierw ogarnij to co napisałem wyżej, a ja ich poszukam.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH wszystko co mi mówiłeś sprawdzałem , a sterowników nie mam czasu szukać. Mimo ustawiania w tej aplikacji gdzie ma być dedykowana, a gdzie zintegrowana to i tak laptop napierdziela w grach na zintegrowanej. Programy które pokazują użycie, ciągle pisze na nich 0 % użycia karty dedykowanej. Jednak od niedawna gram na tym laptopie w Smite. Gra bardzo płynnie działa na wszystkich ustawieniach wymaksowanych. Rozdzielczość najwyższa. Wątpie, aby sama karta zintegrowana dała radę, żeby gra tak płynnie chodziła. Byłbym ci bardzo wdzięczny jakbyś miał chwilę poszukać sterowników ;) Dziękuje za szczegółową pomoc

Opublikowano

Szukałem tego problemu do twojej grafiki, ale jeszcze nic nie ma, więc sprawdź to:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-B-and-G-Series-Notebooks/Lenovo-G500-radeon-problem/m-p/1248449#M47404

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDSystemMonitor.aspx

Sterowniki po aktualizacji i tak będą działać, a może usuną buga z przełączaniem grafiki.

Opublikowano

Nie, że się czepiam, ale ten laptop to słabiak i tak i tak xD

Sterowniki wgraj ze strony HP. Kartę przełącza ci w grach i innych programach co wymagają większej wydajności. Używanie na pulpicie nie ma sensu, bo ci weźmie baterię w szybkim tempie.

Opublikowano

@CiasteczkoMen ale mu właśnie jej nie przełącza w grze i leci cały czas na integrze. Miałem ten sam problem z Lenovo G500 i grafiką HD8570, ale udało mi się to naprawić sposobem, który podałem. Ogólnie amd zawsze robi problemy i dlatego nie polecam ich grafik w laptopach xD

Opublikowano

@CiasteczkoMen 

pff...

sterowniki już dawno próbowałem instalować z strony hp, ale nadal to samo.

Nie, nie mówisz prawdy. W moim wypadku karta się nie przełącza. Jest ona jakby "Dezaktywowana". Nawet w bardziej wymagających grach jak Wiedźmin 3 ( Tak Testowałem ;D ) nie widać żeby w jakimś programie do sprawdzania jej użycie wynosiło nawet 1%. W grach, w których można zobaczyć jakiej karty używa laptop , widoczne jest to że pisze poprostu "Intel HD Graphics" a przełączanie róźnych rzeczy nadal nie pomaga.

Opublikowano

Też tak kiedyś miałem w lenovo g500s, ale naprawa była łatwa wystarczyło zmienić tryb zasilania z oszczędnego w inny nie pamiętam jak się nazywał xD

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

Nie wiem jak jest u AMD, ale spróbuj znaleźć panel ustawień AMD (Catalyst conrol center jak się nie myle, prawym na pulpit i ci wyskoczy) i znajdź coś typu ustawienia 3D l i tam ustaw preferowany procesor graficzny na tego AMDka. 

bjk8v7f.png

Opublikowano

@CiasteczkoMen

Tej opcji nie testowałem, ale może się uda

@daveMonster

​zmienianie opcji w panelu nie działa.

​#Edit

​Twój pomysł @CiasteczkoMen był dobry, ale nic nie zadziałało. Karta nadal jest w spoczynku 0%, ale widoczny jest minimalny wzrost wydajności m.in w Smite przed tą konfiguracją na ustawieniach ultra-high (mieszane) miałem około 49-55 fps, a teraz 52-62.

​Mam małe wrażenie że w pewnym stopniu karta działa, ale nie jest to widoczne.

​Czy jest jakijś program, gdzie mogę sprawdzić czy karta jest aktywowana? (np. Amd System Monitor ciągle pokazuje 0%)

Opublikowano

Dobra, poszukałem wyjaśnienia:

We weren't able to find any indication of which graphics option was in use with the Sony Vaio VPC-CA29. There is no relevant icon in the taskbar, and Catalyst Control Center (CCC) is also not able to indicate which graphics options are currently in use. Even the AMD System Monitortool we installed still leaves us with unanswered questions.
The displayed 0% under processing load gives us reason to believe that the dedicated graphics card is deactivated, but we can't be absolutely certain. GPU-Z shows a memory speed of 27 MHz in an idle state for the HD 6630M graphics card, which increases to 800 MHz with a high load. Meanwhile, the core clock speed is shown as 0 MHz versus 485 MHz with a high load. According to AMD, the graphics card is also switched off completely when it is not in use. Nvidia elaborates this claim, however, by stating that the AMD graphics bus remains active according to their knowledge, and thus requires 500mW more power than the Optimus solution. Unfortunately, we were not able to verify either claim.

Inny laptop, ale z tego wynika, że trzeba zerknąć na zegary w GPU-Z. Ogólnie słaby laptop kupiłeś, więc domyślam się, że w nim jest problem, nie w GPU.

Opublikowano

Jeżeli karta graficzna jest dezaktywowana, to w GPU-Z nie wyskoczą ci jej pełne parametry, a jeżeli jest włączona, ot wykryje ci ją i pokaże wszystkie zegary (częstotliwości). Ogólnie grafika wydaje się jakby działała ci w tym Smite. 

W GPU-Z w jakiejś zakładce pokazuje ci temperaturę karty graficznej, przełącz się na dedykowaną i obserwuj temperaturę. Następnie włącz smite i zagraj z 10minut i nagle przełącz na GPU-Z i sprawdź temperaturę. Jeżeli będzie tylko trochę wyższa, to może być to kwestia procesora, bo karta i procesor mają wspólne chłodzenie, ale jeżeli temperatura będzie na poziomie tych 50'C, czy coś podobnego, to musi być aktywowana.

Możesz też po obserwować częstotliwości, czy się zmieniają jak grasz, bo jeżeli nie działa, to częstotliwości nawet nie powinny się pokazać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...