Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Shaco a Gragas

p3pe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zakupiłem sobie obydwie postacie, z czego doskonale sobie zdaję sprawę iż do shaco potrzeba skilla, a przynajmniej rozumu, by wiedzieć co w danym momencie zrobić oraz jak przeprowadzać invade. Mimo licznych wygranych, najbardziej spodobała mi się gra Gragasem i teraz mam do was pytanko. Co najbardziej jest optymalnym wyborem pod offmete ?

Gragas czy shaco ? Mimo iż potrafiłem carrować drużynę przez early oraz mid game, late niestety już było trudne mimo max crit jeżeli chodzi o Shaco. Nie znam się tak dobrze na leage of legends, by samemu sobie odpowiedzieć na to pytanie, także zwracam się do was. Każdą postacią gra się najlepiej pod siebie i to jest głównie zależne od tego, wiem doskonale, aczkolwiek mały skrawek waszych sugestii mile się przyda, gdyż chcę zdobyć Platinum V, a spadłem już z Gold II do Gold IV przez granie solo.

Opublikowano

Grając shaco jeżeli skupisz się na ganku po ganku ( a masz do tego możliwość ) to pociągniesz wiele gier, jeżeli chcesz Boosta to pickuj go gdy w enemy masz większość papieru i burstu.
Meta Ignite + Smite da Ci ogromną przewagę jak wiesz. Shaco raczej to nie postać do Team Figthu, nie ma inicjacji w przeciwieństwie do Gragasa. 
Po prostu dobieraj picki pod enemy, baw się jako shaco, to Ap do Ad/crit. ale nie graj nim kontra Tanky jungle bo tracicie inicjację i wtedy przyda sie Gragas.
Raczej dużo się nie dowiesz od graczy pod tym względem. wszystko zależy od twojego poziomu i stylu gry taka prawda.
PS. nie ucz się postaci na rankedach xD to prowadzi do spadku dywizji ^_^

Opublikowano

Uważam podobnie jak napisał kolega wyżej. Musisz wybierać między tymi postaciami patrząc na enemy team. Według mnie Shaco jest dobrą postacią jednak Gragas jest bardziej przydatny. Patrząc na gry, które ostatnio rozegrałam to głównie widzę Gragasa, mało kiedy ktoś bierze Shaco. Jednak nie da się jednogłośnie ocenić, która postać jest lepsza bo obie potrafią wygrać gierki tylko musisz odpowiednio wybierać do enemy teamu ewentualnie pod swój team. :-)

Opublikowano

Gragas bardziej przydaje się przy teamfightach -  osobiście nie lubie shaco dlatego nie jestem jakoś bardzo obiektywny . Gragas jest moją ulubioną postacia gdy gram jungle mam na nim ponad 70% wygranych. Dobre ganki + Przydaje sie bardziej w tf niż shaco.  Jest bardzo twardy dlatego jego polecam.

Kończ waść, wstydu oszczędź

Opublikowano

Shaco może być dobry, choć Gragasem imo łatwiej gierki ciągnąć. Masz świetnego ulta, brzuszek, stunka i dobrą beczkę z "Q". Masz trochę więcej możliwości samym grubym z racji tego, że pacynkarz schodzi w late na kilka strzałów.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Dla mnie oczywiście shaco.Moim zdaniem jest to postać która posiada najwięcej możliwości ze wszystkich i mozesz zbudowa go na wiele sposobów czy to full ad czy 100%crit czy tanky czy bruiser czy hybrid wszystko to ustalasz analizując kogo mają w enemy i kogo macie wy.

Przedewszystkim główną zaletą jest presja.Wczesne ganki,counter jg,kontrola mapy tym zajmuje się ogarnięty gracz Shaco.Postać jest stworzona do eliminowania pojedyńczych celów i stealowania objectivów.Ult którym daradę ograć każdego,zdodgować ulty lub skillshoty innych oraz early solo drake na 6.W late naszym zadaniem jest likwidacja adc/apc w tf i po zabiciu jednego z celów i zwróceniem na siebie uwagi poczym zazwyczaj giniemy ale sojusznicy bez problemu powinni dokończyć nasze dzieło.W samej rozgrywce shaco należy rozplanować jak bedziemy działać czy gramy pasywnie wbijamy szybko trójkę i gankujemy czy na starcie countrujemy enemy jg pozbawiając go 2 buffów.Postać sama w sobie wywołuje często irytację u graczy kiedy nagle pojawiamy się za plecami i warto zawsze tauntować po ganku czy zabiciu.Dlaczego ? Dlatego że większość ludzi z natury wkurwi sam fakt że zabija ich jakiś j****y błazen pojawiający się z dupy a do tego śmieje się z nich :D Więc jeśli na czasie zobaczysz wiadomość typu fu shaco wiedz że masz doczynienia z człowiekiem emocjonalnym i warto zgankować tą samą linię jeszcze z dwa razy :).Pamiętaj że warto zakupić oracle lens gdyż pinki to twój największy wróg w tym przypadku.Największym minusem shaco jest samo rozpoczęcie przygody z tym championem gdyż złe rozegranie early powoduje trudny powrót do gry i grając możesz mieć odczucie że shaco jest słaby a jest wręcz przeciwnie.Trochę się rozpisałem i mógłbym pisać dalej o swoim mainie ale niehcem tu nikogo zanudzić na śmierć więc polecam i napewno będziesz miał ubaw z gry.

Zauważyłem że wypowiadają się tu osoby niemające pojęcia o grze shaco i polecają gragasa dlatego że shaco jest "papierowy".Myślcie tak dalej :)

Opublikowano

Shaco jest dość papierowy i łatwo go zabić z tego względu ale wszystko zależy od enemy teamu Gragas jest jednym z moich ulubionych postaci i nigdy się na nim nie zawiodłem potrafi być tanky i ma dobre gangi poza tym świetnie spisuje jak inicjator team fightów czego Shaco nie może zrobić bo jest zbyt papierowaty 

39052_zps71e43729.png

Opublikowano

Powiem wam, że zacząłem grać gragasem, aby go ogarnąć na normalach i z 10 meczy albo więcej jeszcze żadnego nie przegrałem ^^

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Shaco jest useless, może poza brązowym i srebrnym elo. Gragas natomiast jest bardzo silny, bo ma wszystko czego potrzebuje. Obszarowe CC, sustain, wytrzymałość, burst, poke (bardzo przydatny w lesie :v) i szybki clear lasu. Shaco wymięka w late i gra staje się grą 4v5 jeśli nie jesteś bardzo uzdolnionym graczem Shaco.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...