Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer z procesorem amd?

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, moja nauczycielka od utk wymyśliła sobie, że mamy złożyć komputery do różnych zastosowań. W tym pojawił się również serwer do 15000zł, który ma bazować na procesorze firmy AMD. O ile wkładanie procesora amd do komputera do "gier" w szczególnych przypadkach można zrozumieć, tak serwer... nie wiem. Dodatkowo, wymaga w zestawie z serwerem monitor, mysz i klawiaturę...

Nie proszę tutaj o złożenie takiego zestawu, a mam pytanie - czy jej się przypadkiem coś nie przegrzało? Serwer z monitorem i myszką (szczególnie jak bierzemy xeona bez integry)? 

Opublikowano

To ciebie troszkę przegrzało że myślisz iż tylko Intel produkuje procesory do serwerów, jest kilka firm o wiele lepszych od Intela niestety tu Intel bije ceną i dostępnością gorszej popularnej platformy systemowej Windows.  

AMD niekiedy bije na głowę w zastosowaniach serwerowych procesory intela zwłaszcza Opertony i te na architekturze ZEN. Problem z dostępnością i możliwościami produkcji to tylko pateny do których ma prawo Intel i często nie udziale ich. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To ciebie troszkę przegrzało że myślisz iż tylko Intel produkuje procesory do serwerów, jest kilka firm o wiele lepszych od Intela niestety tu Intel bije ceną i dostępnością gorszej popularnej platformy systemowej Windows.  

AMD niekiedy bije na głowę w zastosowaniach serwerowych procesory intela zwłaszcza Opertony i te na architekturze ZEN. Problem z dostępnością i możliwościami produkcji to tylko pateny do których ma prawo Intel i często nie udziale ich. 

Wiem, że są też inne firmy, ale nie zagłębiam się w testy, bo po prostu się tym nie interesuję.

Najnowszy procesor AMD jaki udało mi się znaleźć powstał w 2012 roku, a Intel chyba w tym roku wypuszczał jakieś Xeony. Druga sprawa, pytałem pewną dość zaufaną osobę z mpc z działu i powiedziała mi, że zazwyczaj serwery kupuje się gotowe, jedynie zmienia się ram i kupuje się dyski. Moja nauczycielka wymaga podania wszystkich części wraz z cenami i ich opisem/parametrami. Jest sens składać od 0, sytuacja wygląda tak jak w przypadku normalnych pc, czyli gotowce to zło?

A druga sprawa, po co monitor? Czy Xeony i Opertony czasem nie są bez zintegrowanych kart graf.? Czy serwerów nie obsługuje się przez neta, w jakiś inny sposób niż podpinając monitor i peryferia?

Chciałem się tylko spytać o sens zadanego ćwiczenia, ale skoro jakiś jest, to przenieście temat do kupna i złóżcie mi 2 serwery, jeden na platformie intela drugi na platformie amd, zastosowania serwera nie podam, bo nie znam, ma działać. Budżet 15000zł, obudowa typu Rack / Rack U2, z dyskami, byle jakim monitorem i byle jaką myszką i klawiaturą.

Opublikowano

I tu się mylisz że serwer nie wymaga monitora ( np bezpośrednia kontrola wizualna działania serwera )  to także często stacja robocza np CAD/CAM,  ale patrząc na ceny to co masz nie wystarczy nawet na zwykłą kartę graficzną do takiej stacji czy nawet lepszego serwera. . 

Płyty serwerowe zwykle mają jakąś tam grafikę do podglądu i ustawienia biosu itp  ale najlepiej zastosować dobrą grafikę często płyty oferują połączenie SLI dla grafiki.

W sumie czasem grafika to serce całego serwera i bez niej  nie było by wydajnego serwera. 

Bez znajomości pod co ma być serwer raczej złoży się bezsens byle jaki niż serwer.  Sklepy komputerowe oferują części do serwerów, masz np morele to sobie zrób zamówienie. 

p.s.

Co do kupna ktoś tam ma rację, bo ciężko złożyć czasami sprzęt nie wiedząc jak będzie to wszystko wyglądało w racku, nawet coś co niby wejdzie do rack może nie wejść do większego rack 2U ze względu na sposób montażu czy usytuowanie uchwytów albo śrub. 

Zacznij od tyłu, wybierz procesor ( np AMD OPTERON 8C 6328  ) , dobierz płytę, pamięci, karty kontrolerów dysków i karty sieciowe ( jak potrzeba ) ,

Potem dyski 10 000 / 15 000 tyś obrotów powinny wystarczyć możesz więcej, takie o  pojemności 4-10- Gb powinny wystarczyć na start  i dalej obudowa + reszta. 

2-4 h szukania i składania. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...