Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się sam wyłączył, nastepnie nie chce się już nawet włączyć

SavonPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Komputer zakupiłem w czerwcu tego roku, 20 dni temu podczas korzystania sam się wyłączył, przy ponownym włączaniu pokazało się to:

29xeq35.jpg

Nie chciał się już uruchomić po nacisinieciu przycisku Power więc odesłałem go do serwisu Morele, przysłali go pare dni temu, działa i dosłownie przed chwilą wydarzyło się to samo (oglądałem nagrane filmiki z gry) i nagle koniec, wyłączył się i uruchomić się już nie chce.

I5 6600k 3.9 Ghz

Msi GTX 970

Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz, CL15

Zasilacz Corsair VS Series 550W

Płyta główna MSI Z170A GAMING PRO s1151

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3

Morele: Poprawa montażowa podzespołów do płyty głównej

Opublikowano

Ale włącza się i za każdym razem widzisz ten obrazek co wyżej? Jak tak to wejdź w BIOS (F1) i daj ustawienia domyślne. Ogólnie ogarnij od razu temperatury w biosie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH

Temperatura procesora: 26°

Płyty: 29°

A odpowiadając na twoje pytanie, wyświetla mi się to przy URUCHIOMIENIU komputera po jego SAMOISTNEGO wyłączeniu :]

/edit Nawet po normalnym wyłączeniu kompa przeze mnie przy włączaniu znowu ten sam "błąd" się wyświetla

>>> Komp jakimś cudem włączył się więc szybko sprawdziłem temperatury podczas gry (Rainbow six siege, CS:GO) Wahały się między 45°-65° GPU

2evras7.jpg

Opublikowano

Jakie masz te kości RAM-u? Jakiej firmy?

Spróbuj może po jednej kości sprawdzać.

Najlepiej to posprawdzać wszystkie podzespoły.

5719814456868591400331.gif
Opublikowano

@554461402688252517908.png 9tobysai

Kości już dawno wyjąłem i włożyłem ponownie, nic to nie pomogło, o dziwo na necie jest pare tematów z takim samym problemem jak ja - chociaż bez rozwiązania

/edit

Nagle podczas pobierania CS:GO się kompletnie zawiesił (to się zdarzało po zakupie komputera często się zawieszał tak po prostu ale problem potem zniknął więc to olałem)

Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz, CL15

Też zabawne, że kupując nowy komputer są takie problemy z nim... NIE ROBIŁEM OC

Opublikowano

@554461402688252517908.png tobysai

Niestety, nie mam takiej możliwości, skoro to wina komponentu, to dlaczego Na początku wszystko było okej, potem był ten problem, następnie znowu zniknął i teraz powrócił? To.. to dziwne

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-supremo-l2-gold-550w-spc139-774136/

Najlepszy zasilacz do tej kwoty. Ma certyfikat GOLD, dobrze trzyma napięcia i jest w miarę cichy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Albo dopłacić trochę do M2, który ma już modularne okablowanie (niepotrzebne kable odpinasz i chowasz do kartonu, zawsze to większy porządek ;) ).

Tutaj link: https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-supremo-m2-gold-550w-spc140-774137/

Opublikowano

Dzięki, pomyślę nad M2

A tak po za tym, Thermaltake jest najpopularniejszy na morelach, czym on się tak wyróżnia? Bo 225 zł to nie jest aż tak dużo

Opublikowano

Dzięki, pomyślę nad M2

A tak po za tym, Thermaltake jest najpopularniejszy na morelach, czym on się tak wyróżnia? Bo 225 zł to nie jest aż tak dużo

Jest modularny. Sam miałem i jest ok, ale jednak do 225 złotych są lepsze zasilacze.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zamówiłem ostatecznie Supremo L2, przyszedł, podłączyłem go zamiast corsair'a i dupa, dalej się nie uruchamia po nacisnięciu przycisku

Jakieś pomysły?

/edit jednak to była wina włącznika :D

Opublikowano

A wysłałeś zasilacz do morele i oddali ci pieniądze? Najlepiej odesłać zestaw do Morele i domagać się wymiany uszkodzonej części na nową. Może być to kwestia płyty głównej.

Opublikowano

Przepraszam pośpieszyłem się :D Kabel do przycisku power coś nie łączy, komputer się włączył i do teraz gram wiec wymiana zasilacza pomogła. $$$ mi jeszcze nie oddali za tamten

Opublikowano

To jest jakiś żart..

Dzisiaj włączyłem kompa, zainstalowałem Battlefield'a 1, zrobiłem prolog (jakies 10 min gry) i nagle koniec.. komputer się wyłączył tak jakby ktoś go odciął od prądu. Teraz stawiam na płytę główną, ten mój sprzęt to z jakąś klątwą chyba przysłali

Opublikowano

Włożyłem płytę Asus z170 Pro Gaming i komputer działa, wczoraj wieczorem grałem 2h, dzisiaj od 7 i się nie wyłączył. Mam nadzieję, że to wina tej płyty od Msi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...