Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się freezuje

HeroGraj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo często gdy korzystam z komputera on bez ostrzeżenia się zacina. Trzeba go wyłączać i włączać z zasilania. Innego sposobu nie ma. Dzisiaj do tej pory (od 19 do 21:47) zafreezowal się 8 razy.

Na grach typu tf2, cs go, dzieje się to rzadziej. Uprzedzajac pytania z innego tematu z sieci jaki znalazłem, to radiator nq płycie głównej jest gorący. Parzy.

Od czego może się to dziać? Co trzeba wymienić?

Opublikowano

Wrzuć temperatury podzespołów. Zacznij od wymiany pasty termoprzewodzącej. Jakie masz podzespoły? Jakie chłodzenie?

(')(.)(;)

Opublikowano

@MrSanten
Nie umiem wymieniac niestety pasty termoprzewodzacej. Chyba nawet nie moge, gdyz moge placic kare. Jest to komputer od gminy za darmo, i nie chce kombinowac przy ich podzespolach.

RAM: 4 GB
Procek: Intel® Celeron® CPU G530
Karta graficzna: Zintegrowana
Zasilacz: 
FSP Group INC. ATX300PNR
Płyta główna: 
ASUS P8H61-M LX3 R2.0

Co do chlodzenia mam normalne chlodzenie na procesor, no i w zasilaczu do zasilacza xD

Opublikowano

Zasilacz kiepski, mi zacinał się komputer to wymieniłem zasilacz na Chifteca 600W

Znajoma też dostała komputer za darmo, coś jej tam nie działało, poszła do gminy zgłosić co i jak, i naprawili jej usterkę.

Opublikowano

@ref
@Proceder.
Czemu mialoby to byc od zasilacza?
Przypominam, ze bezposrednio w grach freeze'uje mi sie rzadziej, wiec obciazenie chyba odpada. A zasilacz ? Szczerze zbyt sie na tym nie znam, ale co ma do tego zasilacz? Za malo energii dostaje komputer, i sie freeze'uje ? Na stale? (Dopóki go nie zrestartuje)

Opublikowano

@ref

@Proceder.

Czemu mialoby to byc od zasilacza?

Przypominam, ze bezposrednio w grach freeze'uje mi sie rzadziej, wiec obciazenie chyba odpada. A zasilacz ? Szczerze zbyt sie na tym nie znam, ale co ma do tego zasilacz? Za malo energii dostaje komputer, i sie freeze'uje ? Na stale? (Dopóki go nie zrestartuje)

Tak, jeżeli jest za mało energii dostarczanej  z zasilacza to komputer zawiesza się, restartuje, lecz w twoim przypadku to dziwne bo nie masz ani karty graficznej ani jakiegoś lepszego procesora. 

Nie lepiej iść do gminy i poinformować ich o tym ? Zrobią Ci to za darmo : "v albo sprawdzasz do nich numer telefonu w twoim miejscie dzwonisz i mowisz co i jak 

Opublikowano

To po co pytasz jak nic kompletnie nie możesz zrobić sam?   Dostałeś to jest TWÓJ a nie gminy. 

Rozkręć , sprawdź pasty i najlepiej wymień, zlec to komuś kto potrafi.  Komp pewnie jet na gwarancji. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu
Nie jest moj, dostalem go na 4 lata, potem do gminy oddaje. I ma byc dobry nie zepsuty. (Zostal gdzies rok albo 2)
Nie umiem wymieniac pasty, ale chcialem wiedziec od czego to, i co wymienic, CO WYMIENIC. Bo wymienic nie jest trudno.
Komp i monitor i wszystko bylo na gwarancji dopóki nie zmienila sie wojtowa. Teraz nowa ma w dupie i nie chca naprawiac.

Opublikowano

A skąd mamy wiedzieć co wymienić skoro nawet nie robisz tego co zalecamy ?

Nikt przez internet nie zdiagnozuje usterki, trzeba przyjść i otworzyć komuter, wymienić na sprawne podzespoły by sprawdzić który jest uszkodzony.  To wszystko raczej na twojej głowie a nie na naszej .

Opublikowano

@ref
@Ktosiu

Ale nikt nie podejrzewa, co mogloby byc winne? np. Plyta Glowna ? Dysk, Zasilacz itp. itd.
Wyzej dostalem odpowiedz ze moze byc to zasilacz, ale wole miec w sumie pewnosc.
Najczesciej czego jest to wina.

Opublikowano

Nie najczęściej bo tylko ułamek problemów to zasilacz. Bezsensowna rada typu ja wymieniłem na lepszy i działa jest nie na miejscu, w żaden sposób nie odnosi sie do twojego sprzętu, który znowu takich strasznych wymagań nie ma i działać będzie na byle szajsie. 

Nie ma nawet jak poszukać uszkodzonego elementu, wszystko co sie pisze  to tylko i wyłącznie zgadywanie . Skoro tylko zgadłeś że to zasilacz to sobei go wymień.

Jak nie pomoże to masz pecha, uszkodzone jest co innego. 

Opublikowano

Skoro pisze że sterownik ekranu wywal sterowniki grafiki i zainstaluj jakiekolwiek odo testów od najnowszych po starsze nawet. 

Opublikowano

1. To może być zasilacz, bo sam miałem taki problem. Jak to działa? Zasilacz jest słabej jakości i nie dostarcza stabilnego napięcia na liniach, przez co (kiedy napięcie jest za niskie (po prostu się wyłącza dysk, lub przy zbyt wysokim wyłącza się dysk awaryjnie) i do czasu resetu wygląda to jakby komp się zawiesił (jak za starego dobrego XP, lub 98). I tyle, wymiana zasilacza pomóc może, ale... to nie musi być to, bo nie podałeś reszty (następne punkty).

2. Mówiliśmy ci już w drugim poście, żebyś podał temperatury podzespołów, jak to zrobić? Wpisałem w google "sprawdzanie temperatury podzespołów" i tutaj masz odpowiedź: http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html

3. Podzespoły, tj. pobierz program CPU-Z i następnie kliknij opcję "Validate", co sprawi, że specyfikacja twojego komputera wyślę się na internet (otworzy ci się w przeglądarce od razu), potem już tylko dajesz nam link i wszystko widzimy.

4. Temperatury w stresie: pobierz AIDA64 (nie ważne jaką wersję, ale płatna jest lepsza) i w górnym pasku masz: Narzędzia -> test stabilności systemu; następnie klikasz start i po około minucie robisz screen i wysyłasz go nam (lub po prostu piszesz co i jaką ma temperaturę). Możesz też odpalić stress test (właśnie to w AIDA64) i podać temperatury z HW monitora (ale nie wiem, czy sam HW monitor ma funkcję stress testu).

Ogólnie przydałoby się dowiedzieć, co możesz zrobić, żeby ci nie dowalili kary, ale komputer strasznie słaby. 

Co do samej wymiany pasty termoprzewodzącej, to jak masz znajomego jakiegoś, to bez problemu ci to zrobi (pasta MX-2 za saszetkę to koszt 9zł) i temperatury powinny być niższe, ale też trzeba odkurzyć komputer (bo zapewne masz typowo biurową obudowę bez żadnego filtru przeciw kurzowego).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@ref
Odswiezam bo znow sie zfreezowal (jak zawsze) ale tym razem pokazal mi sie... Bluescreen!
Po wejsciu w bluescreenview'a pokazal mi sie jako glowna przyczyna plik od sterownikow grafiki intela...
Po wykryciu sterownikow przez strone intela (innych, starszych bo nowszych nie wykrywa) zainstalowalem je, zedytuje post jutro albo po najblizszym freeze'ie. (Dopiero teraz zainstalowalem)

Edit: Dalej sie freeze'uje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...