Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tatuaż kilka pytań

Shokei

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zrobilem tatuaz i mam kilka pytan bo nigdzie bie moge znalezc odpowiedzi a wiec, tatuaz przez 4 dni mam nosic w foli i przemywac co 3-4h i smarowac i najładać nową dolie, moze byc to stretch?, jak mocno owijać nim bo akurat mam na dłoni?

I po 4 dniach jak zdejme folie to czym mam smarowac tatuaz?

I teraz pytanie jak po 4 dniach sciagne folie i posmaruje tatuaz to gdy zaloze bluze to przeciez wszystko wytre w rękaw...

Macie na to jakies sposoby?

Opublikowano

Jak myć tatuaż?

Do mycia tatuażu używamy letniej wody i łagodnego, płynnego mydła lub żelu antybakteryjnego. Następnie lekko dotykamy (nie trzemy) czystym ręcznikiem lub papierowym ręcznikiem, aby był suchy. Przemywaj tatuaż 2-3 razy dziennie.

Czym smarować tatuaż?

• maścią z witaminą A, (np. Alantan Plus),

• maściami przeciwbakteryjnymi, (np. Bepanthen).

Nie należy używać wazeliny, która jest za ciężka na świeżą ranę. Odradza się także używania jakichkolwiek kremów i balsamów do ciała, nawet tych bez sztucznych barwników i konserwantów. Można je używać dopiero po 4 tygodniach od wykonania tatuażu.

Tatuaż - kąpiel czy prysznic?

Mając świeży tatuaż można wziąć prysznic, ponieważ nie ma ryzyka, że tatuaż nie zostanie zamoczony. Z kolei zanurzenie tatuażu w wannie lub jacuzzi może spowodować poważne uszkodzenie, więc przez 2-3 tygodnie należy unikać jakichkolwiek kąpieli.

Tatuaż i strupy

Naturalnym procesem gojenia jest pojawienie się drobnych strupków. Zastosuj wtedy ciepłe, wilgotne okłady na około 5 minut, stosowane 2-3 razy dziennie w celu ich złagodzenia. Do zmiękczania strupków nie należy stosować maści lub balsamów. Jeśli skóra swędzi, postępuj tak, jak podczas ospy wietrznej, nie drap - wtedy usuwasz tusz.

Tatuaż - ochrona przed słońcem

Tatuaż należy bezwzględnie chronić przed słońcem, ponieważ działanie promieni ultrafioletowych sprawia, że tatuaż blaknie. Ponadto słońce powoduje przegrzewanie skóry, zwiększoną cyrkulację krwi i przemieszczanie się cząsteczek tuszu. Należy go chronić kremami z filtrem ochronnym, najlepiej 50 SPF

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...