Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

16lat pójście samemu do lekarza

4ndrax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę iść do psychologa, ale nie mogę ze względu na mamę. Do szkolnego nie pójdę, bo nie chcę robić problemów mamie, a słyszałem, że od 15 roku życia można iść do jakiegoś, a niektórzy lekarze są od 18 lat (jak chce się iść samemu). Jest taka możliwość, że mogę iść samemu, bez opieki rodzica, czy muszę czekać na 18 lat? Sorry za chaotyczne pisanie.

Opublikowano

Z tego co się orientuję, to żeby pójść do psychologa, trzeba mieć skierowanie od psychiatry, bądź lekarza rodzinnego(POZ). Możesz iść do lekarza, którego masz wybranego, tj. mam na myśli, że jeśli jesteś zapisany do lekarza dziecinnego, to możesz kiedy tylko chcesz samemu się zarejestrować do lekarza i pójść do niego. Jeśli jesteś zapisany do lekarza dla dorosłych jest tak jak z lekarzem rodzinnym, czyli kiedy tylko chcesz. Po ukończeniu 16 roku życia sam możesz wszystkie duperele podpisywać, samemu się zarejestrować, samemu udać, możesz chodzić do lekarza dla dzieci jak i dorosłych(od 18 tylko do dorosłych). Potwierdzone info, bo od 16stki sam chodzę i załatwiam. :P Aaa, tylko, nie musi koniecznie być tak u Ciebie w mieście. Np. ja u siebie w Tarnowie mogę bez problemu chodzić do lekarza dla dzieci i dorosłych, ale np. w takim Tuchowie koło mnie jestem traktowany od 16 roku życia jako dorosły i mogę zapisać się tylko do lekarza dla dorosłych, ale nadal możesz to zrobić samemu, bez obecności rodzica. 

Jak coś jest niejasne to pisz, to postaram się objaśnić w bardziej normalny sposób(w miarę możliwości).

Opublikowano

@Up do psychologa możesz od tak sobie iść ;-;, a jeśli trzeba to psycholog cię do psychiatry odsyła.

Error 504 Ray ID: 2d3728ee114d2b1b • 2016-08-16 19:06:48 UTC

Gateway time-out

Opublikowano

@Up do psychologa możesz od tak sobie iść ;-;, a jeśli trzeba to psycholog cię do psychiatry odsyła.

Kierowałem się tym: http://www.psychiatria.pl/forum/jak-dostac-skierowanie-do-psychologa/watek/990798/1.html

Dodatkowo pytałem się też mej kochanej rodzicielki i powiedziała mniej więcej to samo. Chyba, że byłeś ostatnio/bądź ktoś kogo znasz i rzeczywiście jest jak Ty mówisz, to pardon. :) 

Opublikowano

Kierowałem się tym: http://www.psychiatria.pl/forum/jak-dostac-skierowanie-do-psychologa/watek/990798/1.html

Dodatkowo pytałem się też mej kochanej rodzicielki i powiedziała mniej więcej to samo. Chyba, że byłeś ostatnio/bądź ktoś kogo znasz i rzeczywiście jest jak Ty mówisz, to pardon. :)

Jakieś pół roku temu na luzie się zapisałem w poradni, nawet miałem termin pierwszej wizyty, ale ostatecznie nie dotarłem.

I też spytałem się rodzicielki i potwierdziła że można od tak :x, no chyba że jakoś inaczej jest z osobami nieletnimi

Error 504 Ray ID: 2d3728ee114d2b1b • 2016-08-16 19:06:48 UTC

Gateway time-out

Opublikowano

Jakieś pół roku temu na luzie się zapisałem w poradni, nawet miałem termin pierwszej wizyty, ale ostatecznie nie dotarłem.

I też spytałem się rodzicielki i potwierdziła że można od tak :x, no chyba że jakoś inaczej jest z osobami nieletnimi

Możliwe, że zależy to po części od formy placówki, kontraktu jaki ma z NFZ itd. lecz prawie pewien jestem, że do psychologa zawsze wymagane jest skierowanie, do psychiatry nie. 

Parę screenów ze stron placówek itp. 

http://screenshot.sh/owloNnkPp6VA4

http://screenshot.sh/m3GjcZ1Wxwa84

http://screenshot.sh/ovX6CYXnbMubY

http://screenshot.sh/oe31hU3MWu6CW

etc.

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem to jest pójście do poradni i zapytanie czy możesz sam się zapisać bo odczuwasz taką potrzebę i czy nie trzeba zgody rodzica.

Pomocnik
Opublikowano

Z tego co się orientuję, to żeby pójść do psychologa, trzeba mieć skierowanie od psychiatry, bądź lekarza rodzinnego(POZ). Możesz iść do lekarza, którego masz wybranego, tj. mam na myśli, że jeśli jesteś zapisany do lekarza dziecinnego, to możesz kiedy tylko chcesz samemu się zarejestrować do lekarza i pójść do niego. Jeśli jesteś zapisany do lekarza dla dorosłych jest tak jak z lekarzem rodzinnym, czyli kiedy tylko chcesz. Po ukończeniu 16 roku życia sam możesz wszystkie duperele podpisywać, samemu się zarejestrować, samemu udać, możesz chodzić do lekarza dla dzieci jak i dorosłych(od 18 tylko do dorosłych). Potwierdzone info, bo od 16stki sam chodzę i załatwiam. :P Aaa, tylko, nie musi koniecznie być tak u Ciebie w mieście. Np. ja u siebie w Tarnowie mogę bez problemu chodzić do lekarza dla dzieci i dorosłych, ale np. w takim Tuchowie koło mnie jestem traktowany od 16 roku życia jako dorosły i mogę zapisać się tylko do lekarza dla dorosłych, ale nadal możesz to zrobić samemu, bez obecności rodzica. 

Jak coś jest niejasne to pisz, to postaram się objaśnić w bardziej normalny sposób(w miarę możliwości).

A to nie jest tak, że dopóki się uczysz - chodzisz do lekarza dziecięcego? Bo pamiętam jak kiedyś studenci byli w poczekalni. xD

Opublikowano

O czym Wy ludzie mówicie? Jakie poradnie? Jakie skierowania?

Przecież psycholog NIE JEST lekarzem, NIE MA TAKICH UPRAWNIEŃ. To osoba po prostu świadcząca usługi psychologa, jak każdy inny przedsiębiorca. Z jego usług może korzystać każdy, niezależnie od wieku, płci, rasy, wyznania. Po prostu idziesz, zapisujesz się, rozmawiasz, płacisz, wychodzisz. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Wiek nie ma znaczenia :) 

Do psychologa można isc samemu,znaczy nie wiem jak w Polsce jest,ale jak mieszkam w Niemczech to samemu można isc do psychologa w Polsce zapewne jest tak samo :) 

Opublikowano

O czym Wy ludzie mówicie? Jakie poradnie? Jakie skierowania?

Przecież psycholog NIE JEST lekarzem, NIE MA TAKICH UPRAWNIEŃ. To osoba po prostu świadcząca usługi psychologa, jak każdy inny przedsiębiorca. Z jego usług może korzystać każdy, niezależnie od wieku, płci, rasy, wyznania. Po prostu idziesz, zapisujesz się, rozmawiasz, płacisz, wychodzisz. 

Jak idziesz na NFZ to jest potrzebne skierowanie, patrz chociażby ostatni link z mojego poprzedniego posta. Jak idziesz sobie prywatnie, to możliwe, że nie musisz(nie byłem prywatnie, więc się nie wypowiem). 

A to nie jest tak, że dopóki się uczysz - chodzisz do lekarza dziecięcego? Bo pamiętam jak kiedyś studenci byli w poczekalni. xD

Prawdopodobnie to zależy od placówki, bo jak pisałem w poprzednim poście, w Tarnowie mogę chodzić do obu, a w Tuchowie uznawany jestem za osobę dorosłą i mogę do dorosłych tylko(choć dla osób z zewnątrz, jak ja, robią wyjątki w uzasadnionych przypadkach). 

Najlepiej będzie jak się autor przejdzie do odpowiedniego ośrodka i się zapyta w rejestracji. :P 

Opublikowano

Tacy ludzie jak Twoja rodzicielka to trzon starego poglądu - bez urazy, ktoś musi głosować na PiS.

Do psychologa mozesz isc nawet jak jestes młodszy, psycholog pomagać, psycholog to nie psychiatra...

Jezeli nie masz pieniedzy na prywatne sesje, zgłoś sie do mopsu - maja tam wydział, gdzie pracują studenci i psycholodzy by pomoc z problemami w rodzinie, w nic nie ingerują. Byłem tam na wolontariacie przed studiowaniem psychologii jako pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...