Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

z170, procesor a przyszłość

PanDoktorZbk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak, pomyślmy...

Czy warto teraz kupować płytę z z170 + jakiś przeciętny procek za max 800zł + ddr4 3000mhz i za 1-2 lata wymienić procek na i7-6700k.

Wiem oczywiście że płyta będzie się marnować i dlatego się zastanawiam.

Bo może po prostu lepiej kupić zwykłą płytkę (np b150) + procek za 900zł + ddr4 2133mhz a za dwa lata kupić prawie wszystko nowe.

Tak naprawdę pytanie to jak sprawy będą się miały za dwa lata...

Jakie będą ceny podzespołów?

Czy taka i7-6700k będzie dawała radę ?

Bo wiadomo teraz wszystko szybko brnie do przodu i co jak np okaże się że gry będą dużo więcej wymagały od procka. Dlatego i też teraz nie chcę kupować i7-6700k bo nie wiadomo co będzie a jak się mało zmieni to będę miał przygotowany komputer pod i7-k i wystarczy że dokupię procka a jak się dużo zmieni to nie stracę wiele.

W głowie te rozmyślenia lepiej brzmią.

Opublikowano

To tak, pomyślmy...

Czy warto teraz kupować płytę z z170 + jakiś przeciętny procek za max 800zł + ddr4 3000mhz i za 1-2 lata wymienić procek na i7-6700k.

Wiem oczywiście że płyta będzie się marnować i dlatego się zastanawiam.

Bo może po prostu lepiej kupić zwykłą płytkę (np b150) + procek za 900zł + ddr4 2133mhz a za dwa lata kupić prawie wszystko nowe.

Tak naprawdę pytanie to jak sprawy będą się miały za dwa lata...

Jakie będą ceny podzespołów?

Czy taka i7-6700k będzie dawała radę ?

Bo wiadomo teraz wszystko szybko brnie do przodu i co jak np okaże się że gry będą dużo więcej wymagały od procka. Dlatego i też teraz nie chcę kupować i7-6700k bo nie wiadomo co będzie a jak się mało zmieni to będę miał przygotowany komputer pod i7-k i wystarczy że dokupię procka a jak się dużo zmieni to nie stracę wiele.

W głowie te rozmyślenia lepiej brzmią.

Aktualnie, i5-2500K po OC dogania i5-6400. i5-2500K wyszedł w 2011 roku. Zobacz w takim razie na ile starcza przeciętnie procek. Jak chcesz robić OC to bierz płytę na Z170, procka z K i jakieś RAM'y wysoko taktowane.. Jak nie chcesz robić OC to bierzesz i5-6500, H110M PRO-D i RAM'y 2133MHz

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Szczerze mowiac fajnie wyposazona B150, ale w rozsadnej cenie (300zl~) + i5 6500 to duzo lepszy wybor, albo nawet i7 6700 na H110M, zastanow sie czy potrzebujesz takiej plyty w ogole, bo najtanszy chipset nie oznacza zly, aktualnie do gier to i5 sa najbardziej oplacalne i sprawuja sie w nich swietnie, a (na morele.net) no to i5 6400 jest najbardziej oplacalne cena/wydajnosc, bo do i5 6500 choc wyraznie wydajniejszej trzeba doplacic stowke, za co mozna wlasnie kupic B150, zamiast H110M. 

tldr nie bierz takiej plyty, jak juz to wsadz do niej na start pentiuma, max i3 6100 i zbieraj jak najszybciej na procesor, jaka karte masz zamiar kupic btw? Bo duzo tez od tego zalezy. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@Oski0202 celuje w 1060 palit super jetstream i w jego wygląd bo ogólnie chciałem by komputer też jakoś wyglądał a dokładniej celuje w totalną czerń z drobnymi białymi akcentami i np jeśli chodzi o płytę główną to b150m mortar.

Jeszcze sprawa dysków, kupić tylko ssd czy ssd + hdd. Na ssd 240gb zmieści mi się spokojnie system, wszystkie potrzebne aplikacje, 2-3 gry i jakaś tam dodatkowa przestrzeń na dokumenty. I pytanie... czy warto kupować hdd ?

Bo po zakupie pc mogę zaczekać jakiś czas i kupić sobie ssd +480gb np w przecenie. Czy dysk hdd jest zbędny ?

A może właśnie zaczekać z ssd'kami aż ceny będą bardziej przyziemne.

Bo kupie sobie ssd'ki a za 2 lata na luzie kupi się 1tb ssd za 500zł.

Postawiłem na klasykę czyli hdd + ssd.

https://www.morele.net/inventory/info/dWcA8s/

Budżet przekroczyłem o 70zł i krótko omówię parę moich wyborów.

Grafika bo jest ładna i wydajna.

Pamięci ram akurat te bo mają cl13.

Obudowa ta ponieważ płyty micro atx w dużych obudowach wyglądają według mnie okropnie.

Dysk ssd 120gb, akurat ten ponieważ jest ładny a i ma 560/500.

Opublikowano

Chlodzenie CPU przesadzone, tego dysku nie bierz, kosci TLC, nie polecam, jesli nie trzymasz serio duzo plikow na PC to polecam sam ssd, nic nie zamuli, a ssd nie wydaje dzwiekow jak hdd co jest czesto upierdliwe.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jeżeli interesują ciebie używki, to na allegro jedt super płyta Z170 Krait. Cała czarno biała, a już pod OC byś ją miał i wyższe taktowania ramu.

Choć moim zdaniem ram do 2400MHz tylko warto brać, bo potem różnicy i tak nie odczujesz a CL rośnie.

450zł za płytę to super cena: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6509316970

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...