Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o 1.11?

AdamGrzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MineCon 2016 za nami, informacje na temat 1.11 już są a snapshot wypuszczony jest 28.09.

Dla mnie, troszkę biednie. Parę nowych mobów, lama i fajna skrzynka jako plecak czy jakas struktura. Formalnie to nic więcej, niestety. 

Kolejna aktualizacja która dużo do gry nie wniesie. Każdy spekulował o nowych narzędziach, ulepszonych cave'ach czy nowych rudach a nawet o nowym generatorze map. Nie, dostalismy 1 strukturę i villagera sprzedającego mapy.

Najfajniejszą dla mnie zmianą jest dodanie Totemu Nieumarłych i tego plecaka, reszta taka trochę naciągana.

Zmiany dla deweloperów? w 1.8 dodali actionbary, titlesy i swietny tab, w 1.9 paczkę fajnych dźwięków i particlesów, a 1.11? Jak zwykle - nic ciekawego, może jeden particles z tego totemu.

Bieda.

A wy, co sądzicie o nadchodzącej aktualizacji? Podoba wam się, czy może jednak mojang (jak zwykle) nie postarał się?

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Takie updaty mogą co 2-3 tygodnie wychodzić, strasznie mało rzeczy, ale jednak unikalne zmiany, najlepsze jak dla mnie są te nowe moby i ta leśna posesja :3.

aac38a3ca701800a8c9e3ff33aa5d0bf.png

Opublikowano

Najbardziej mi się podobają moby. Na pewno urozmaicają grę bardziej, niż jakieś parę nowych bloczków, więc to zdecydowanie na + :) 

Poza tym aktualizacja nie robi furory. 

Opublikowano

Raczej na +.

Ale ciekawiej (Według mnie) było by zrobienie jednej wielkiej aktualizacji , która dodaje wiele nowych rzeczy / mobów . Robienie takich aktualizacji jest bezsensu.

Sprzedam pliki z własnego serwera Minecraft! 

Na serwerze gra sporo osób (+200 graczy!)

Więcej informacji: 

https://www.mpcforum.pl/topic/1679824-sprzedam-pliki-z-wlasnego-serwera-minecraft-200-graczy-godziny-szczytu

Opublikowano

Powiem tylko tyle, że aktualizacja dobrze się zapowiada. Można ją trochę porównać do aktualizacji 1.9 ale jeszcze zobaczymy w przyszłych snapshotach co dodadzą.

:)

Opublikowano

Dla mnie ta aktualizacja taka 7/10. Wielkim plusem dla mnie są te plecaki i totem nie umarłych również super. I super że w końcu dodali również nowy "dungeon", czy tam jak kto woli "leśna posesja" jak ktoś na górze napisał c:

Pozatym lama.

Wow...

Twórcy zamiast dodać parę porządnych zwierzaków  czy jak kto woli mobów w jednym porządnym uptadecie, to oni wszystko robią powoli i pojedyńczo... Nie wiem ale mi dodanie lamy i niedźwiedzia polarnego z 1.10 nic nie zmieniło w rozgrywce...

dlaczego to czytasz?

Opublikowano

Myślę, że aktualizacja może być całkiem spoko, w końcu minecraft już się nudzi, dlatego dodawane powinny być nowe przedmioty.

Ale, gdybyś spytał co sądzę O AKTUALIZACJACH - byłbym totalnie na NIE.
Minecraft podobał mi się jako ,,starożytna'' gra.
Teraz nagle pojawiły się skrzydła które raczej do starożytności nie pasują, cóż nie?

Ogółem, podziękowałbym za link do filmiku który takową aktualizację by przedstawiał / lub polską wersję tej aktualizacji (nie kryję, że mam problemy z angielskim).

Pozdrawiam.

5120514749178281372145.png

Opublikowano

Ogółem całkiem spoko, podobają mi się te nowe wersje, denerwuje mnie jedynie to, że wychodzą co miesiąc. Kiedyś było troszkę lepiej bo był jakiś lekki Hype na te aktualizacje a teraz każdy ma je gdzieś ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dla mnie kolejne części, w których zostawały dodane inne drzwi, kolorowe szyby etc. przyczyniły się do tego, że przestałem w tą grę grać, jak już to włączam stara wersję :v

Opublikowano

Słabo jakoś, 1.10 było extra wg. mnie, ale te 1.10... Plecaki, obserwacja domków w postaci bloków i tyle ;d.

...

Opublikowano

Już pisałem w temacie o letniej posesji,że zbyt częste aktualizacje są po to,by zarabiać. Owszem,same aktualizacje są darmowe i kto ma już grę,ten nie płaci. Jednak jak co chwilę jest głośno o MC,to i nowi kupią.

Nie są one lekiem na to,że stara wersja się znudziła. Przy tak punktowych zmianach niwa też się szybko znudzi.

Opublikowano

(Opieram się tutaj jednocześnie na własnych obserwacjach jak i na rozmowach z grumem [developer z mojangu, jeden z aktywniejszych od mc])

Wołam wszystkich bo nie chce mi się pamiętać co kto na co marudził.

@AdamGrzegorz @Looken @Aides @Szpaj @554461402688252517908.png Marichcje @Gryzzli10 @1361622928-U485574.pngEryk1983S

Zmiany dla developerów?

Po pierwsze każdy nowy mob, szczególnie taki który może robić za potworka, to świetna zmiana dla każdego developera - więcej klocków z których można stworzyć jakiś ciekawy tryb, do tego warto zauważyć że dodali moba przechodzącego przez ściany, możliwe że będzie się dało to zaimplementować w innych mobach bez setek bugów graficznych jak to ma w aktualnych wersjach.

Nowe ikonki na mapie, nowe rodzaje interakcji, nowe gui, to wszystko to bardzo przydatne rzeczy dla twórców pluginów, wszystkiego można jakoś użyć, wszystko można wykorzystać.

Do tego... zmiany dzieją się pod spodem, kod minecrafta w momencie opuszczenia Mojangu bez Notcha, no nie należał do najlepszych, z aktualizacji na aktualizacje ten kod zaczyna wyglądać lepiej, co widać pomimo zaciemnionego kodu.

To samo dotyczy niby częstości aktualizacji, kiedyś niby coś innego dodali w kilka tygodni, teraz to samo w kilka miesięcy.

Bo kiedyś kodu było mało i rzeczy też mało i nawet jak był beznadziejny to trochę sie dopisało, coś się zmieniło i jakoś to działało, chcesz dodać nowy blok?

Niby proste, dostajesz teksturę i określasz jak reaguje z innymi rzeczami, na początku to było tylko kilka stworków i kilka typów bloków, dzień roboty i gotowe.

Teraz? Teraz masz masę mobów, każdy zachowuje się inaczej, są potki, są efekty, jest masa możliwości interakcji, jak blok ma się zachować kiedy wydarzy się pewna akcja? tak samo z mobami, trzeba określić interakcje ze znacznie większą ilością elementów i to cały czas rośnie, każdy kolejny element to więcej roboty niż z poprzednim.

Do tego jak już wspominałem... naprawiają kod, bo wcześniej dodawali jak popadnie i w końcu się okazało że tak się nie da pracować, ogarnąć się w tym syfie to czysta mordownia, grum sam na ircu wręcz płakał że kod od inventory nie był dalej ruszany od czasów notcha i jego obsługa to dramat, i to wszystko czeka aż przepiszą to na nowo, co nie jest łatwe, przepisać jeden element gry tak by dalej działał ze resztą kodu a jednocześnie był wygodny, jak to zrobią to dodawanie nowych rzeczy będzie prostsze, zresztą to jest powód dla którego aktualizacje, szczególnie 1.8 o ile dobrze pamiętam aż tak długo powstawały, zmienili/naprawili naprawdę masę kodu, i dopiero potem zaczęli znowu coś dodawać, i widać że teraz znowu jest to trochę szybciej, ale dalej pewnie im sporo zostało.

I też nie rozumiem co wam przeszkadzają częste aktualizacje, to właśnie dobrze świadczy o tym że dalej to rozwijają, to jest to czego jednak większość ludzi oczekuje, tylko w Polsce ludzie siedzą tak licznie na 1.7

Zmiany ci się nie podobają? To pamiętaj że gamedev, szczególnie taki indie, a minecraft tak zaczynał, i dalej częściowo pasuje do tej kategorii, jest tworzony nie przez zwykłych pracowników, ale przez pasjonatów tego, mają oni pewien zamysł na grę i go realizują, tworzą grę taką, jaką oni by chcieli ją kiedyś ujrzeć, bo tworzenie kodu do feature jaki ci się podoba, to wręcz przyjemność ;)

A drugim wyznacznikiem już jest rynek, jeśli większości się podoba lub nie mają sprzeciwu - nie masz znaczenia.

Jedyne co mi się nie podoba, to fakt że gra jest coraz łatwiejsza, w tej aktualizacji nie jest inaczej, dodali plecaki - nieskończone EQ, i wiele więcej, ale same aktualizacje są na plus, a do utrudnienia gry można użyć modów i/lub pluginów, no o ile się dalej gra, bo ja już od dawna nie gram :P

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...