Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W jaki edytorze/IDE najlepiej programować?

Hari10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś korzystałem z Eclipse i NetBeans, oba są dobre chociaż teraz słyszałem dużo dobrego o IntelliJ i chyba sam  teraz się na to zdecyduje.

giphy.gif

Opublikowano

Skoro zadałeś takie pytanie, znaczy to że nie widzisz różnicy między poszczególnymi IDE, więc nie zrobi Tobie różnicy na jakim edytorze będziesz siedział  - wybierz dowolne

Opublikowano

IntelliJ jest poziom wyżej do wszelkich innych IDE do Javy. Lepsza refaktoryzacja, niska awaryjność, większa liczba dobrych pluginów, lepszy interfejs, sensowne wsparcie dla ogromnej liczby języków. W wersji płatnej genialnie ogarnia DI i projekty enterprisowe.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Używałem Eclipse przez długi czas, któregoś razu spróbowałem Intellij IDEA i szczerze mówiąc to już nigdy nie wrócił bym do Eclipse. Jako argumenty podał bym to samo co kolega wyżej. :)

Pobieraj "Intelke". :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

IntelliJ jest poziom wyżej do wszelkich innych IDE do Javy. Lepsza refaktoryzacja, niska awaryjność, większa liczba dobrych pluginów, lepszy interfejs, sensowne wsparcie dla ogromnej liczby języków. W wersji płatnej genialnie ogarnia DI i projekty enterprisowe.

Popieram, eclipse często crashuje a intel nie odpali przy słabym pc

Opublikowano

W dodatku szybkość wydawania łatek i bugfixów zdecydowanie na plus dla IntelliJ. Jednak jeśli chcesz korzystać z czegoś więcej niż JavaSE, a nie stać cię na licencję i zostaje wybór Eclipse vs NetBeans to zdecydowanie Eclipse :)

Opublikowano

Co będzie najlepsze ? Eclipse, inteliJ idea 2016 czy może coś innego ?

Intellij IDEA 2016.2

Piszę w tym od dobrego niedawna bo zawsze używałem eklajpse. Różnica jest przeogromna.

• Mnóstwo możliwości,
  • lepsze podpowiadanie,
  • lepsze wsparcie mavena,
  • inspekcje (hinty, które często pomagają mocno zoptymalizować/poprawić kod),
  • szablony,
  • lepsze autouzupełnianie (intelijka robi to z głową, a nie podpowiada pod względem alfabetycznym jak eclipse, czyli zapisuje nasze preferencje, często bardzo trafne, miałem mnóstwo sytuacji że chciałem coś zrobić, i nie spodziewałem się że intelijka mi to podpowie - myliłem się, z szeregu chyba 100 metod wybrało mi tą którą chciałem, cud IDE),
  • lepsze theme (eclipse i te białe, okropneeee),
  • szybko działające pluginy, w eclipse to porażka jakaś,
  • 4 spacje zamiast 8 spacji (tabu), w githubie od razu widać jak ktoś używa eklajps. Bo to jest jedyny IDE który tak c*****o robi taby.
  • Jest 5x szybszy niż eclipse, a moc potrafi lepiej wykorzystać.

Jedynym minusem jest ciężki interfejs którego bardzo ciężko się nauczyć (generalnie layoutów, viewów itd), ale generalnie to same plusy. Szczególnie dobre IDE dla początkujacych - j.w autouzupełnianie z głową.

Polecam!

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Ja też polecam i używam Czeski IntelliJ 2016.2.4, akurat u mnie pod Linuksem działa znacznie szybciej niż ostatnio powolne Eclipse i NetBeans.

Opublikowano

Swego czasu używałem IntelliJ, fajna sprawa lecz okres testowy mi sie skończył więc postanowiłem sie przerzucić na coś sprawdzonego przeze mnie tj Eclipse. Dlatego wole starego dobrego eclipse'a mimo że ma sporą awaryjność, często crashuje i wkurza to i tak najlepiej mi sie w nim pracuje. IntelliJ jest zabawką jak dla mnie niepotrzebną nie pisze w Javie specjalnie wymagających projektów więc dla mnie jest niepotrzebne.. Moja opinia jest oczywiście subiektywna.. To zależy od Ciebie na jakim poziomie zaawansowania jesteś i jak bardzo jesteś w stanie wykorzystać swije IDE ;) 

r9wfFzB.png

Opublikowano

Swego czasu używałem IntelliJ, fajna sprawa lecz okres testowy mi sie skończył więc postanowiłem sie przerzucić na coś sprawdzonego przeze mnie tj Eclipse. Dlatego wole starego dobrego eclipse'a mimo że ma sporą awaryjność, często crashuje i wkurza to i tak najlepiej mi sie w nim pracuje. IntelliJ jest zabawką jak dla mnie niepotrzebną nie pisze w Javie specjalnie wymagających projektów więc dla mnie jest niepotrzebne.. Moja opinia jest oczywiście subiektywna.. To zależy od Ciebie na jakim poziomie zaawansowania jesteś i jak bardzo jesteś w stanie wykorzystać swije IDE ;)

Okres testowy, w sensie Intelki? Przecież ona jest darmowa. :)

Opublikowano

Okres testowy pełnej płatnej wersji ;) 30 dni albo 60 nie pamiętam, skończył mi się, więc wróciłem do Eclipse, wiem żę jest free ale z drugiej strony tam mi się jakoś średnio pracuje ;-; Ah nie ważne lekki offtop będzie warn ale co tam ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

Okres testowy pełnej płatnej wersji ;) 30 dni albo 60 nie pamiętam, skończył mi się, więc wróciłem do Eclipse, wiem żę jest free ale z drugiej strony tam mi się jakoś średnio pracuje ;-; Ah nie ważne lekki offtop będzie warn ale co tam ;)

Każdy powinien pracować w takim IDE w jakim mu wygodnie. Ja po prostu staram się żeby ludzie chociaż spróbowali Intelijki ponieważ mi się w niej pisze o niebo lepiej niż w eclipse. Eclipse ma mnóstwo wad, mało funkcji etc etc. Już to wyżej napisałem. Po prostu nie mógłbym teraz pracować na eclipse, może to rzeczywiście zależy od poziomu zaawansowania.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...