Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Urząd pracy, czy może wywalić?

Planta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Od razu opiszę w skrócie moją sytuacje.

Od skończenia szkoły ( ponad rok ) jestem na bezrobociu, rzecz jasna chodzi tutaj o ubezpieczenie. Od tego czasu miałem spotkania co dwa/trzy miesiące, przy dwóch ostatnich spotkaniach, pani która mnie "obsługuje" dość mocno naciskała, że od ponad roku nie pracuje, skąd kasa, czemu nie chce przyjąć ofert itd... Nie powiem, bo oferty prac miałem, nie które nawet nie złe, bo ponad 2k brutto ( heh,  na aktualne czasy, to spoko, bo były oferty, gdzie oferowano 1,3k na rękę ...) lecz ja nie przyjmowałem ofert, lałem d*pe, że nie mam samochodu, kiepski dojazd, daleko itd. 

Ja pracuje na czarno, lecz w przyszłym roku zakładam działalność z kuzynem, i muszę jeszcze jakoś "przetrzymać" te bezrobocie.

Powiedzcie mi, czy urząd pracy może mnie po prostu wywalić, z powodu, nie przyjmowania jakichkolwiek ofert, pracy czy choćby tych darmowych kursów itd? 

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

"Starosta (urząd pracy) pozbawia "statusu bezrobotnego" bezrobotnego, który odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie o promocji zatrudnienia. Pozbawienie "statusu bezrobotnego" następuje od dnia odmowy na okres:
a) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy,
B) 180 dni w przypadku drugiej odmowy,
c) 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy."

Opublikowano

Nieźle... o tym, to nie wiedziałem.

Hmm, ciekawe czym dla nich jest uzasadnieniem?

Uzasadnioną przyczyną może być, małe wynagrodzenie, oferta która nie podlega moim kwalifikacją, daleki dojazd itd? 

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Mi powiedziała, że mam po prostu uczęszczać na te spotkania oraz dzwonić w dany dzień, bo w innym przypadku stracę status bezrobotnego. Bo to jest jakiś program "Indywidualny Plan Działania" czy coś takiego. No te wymówki są okej powiedzmy. Ale gorzej jak zacznie drążyć i się okaże, że te miejsce pracy znajduje się pod Twoim nosem.

Ale szczerze, tam są często lepsze oferty niż może się wydawać, więc daj sobie pomóc a nie ryzykujesz na czarno. 

Opublikowano

Mi powiedziała, że mam po prostu uczęszczać na te spotkania oraz dzwonić w dany dzień, bo w innym przypadku stracę status bezrobotnego. Bo to jest jakiś program "Indywidualny Plan Działania" czy coś takiego. No te wymówki są okej powiedzmy. Ale gorzej jak zacznie drążyć i się okaże, że te miejsce pracy znajduje się pod Twoim nosem.

Ale szczerze, tam są często lepsze oferty niż może się wydawać, więc daj sobie pomóc a nie ryzykujesz na czarno. 

Wiesz, tutaj nie chodzi o pomoc, bo mi zależy tylko na ubezpieczeniu, a tak jak pisałem, w przyszłym roku zakładam działalność z kuzynem. Każdy wie jak jest w PL, nie będę robił za 1,3k miesięcznie, gdzie aktualnie mam 2,8k na rękę..

Fakt jest faktem, odkąd oferowali mi jakąś pracę ( która oczywiście była dofinansowana, a nie od prywatnych pracodawców ) to nie znaleźli mi stricte do mojego wykształcenia...

U was nie ma spotkań, tylko wystarczy dzwonić w dany dzień ?:P

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Znam dobrze znajomego co walił tak w c***a przez hmm jakieś 15 lat, i dopiero go teraz wyjebali bo dali mu z przymusu jakąś pracę a on nie przyszedł.

Ale po 3 miesiącach może się ubiegać z powrotem o ubezpieczenie xD

21f0dgn.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...