Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia informatyczne (IT) a liceum

Cabro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Przychodzę do Was z pewnym problemem. Mianowicie jestem w klasie maturalnej w liceum na profilu humanistycznym. Zamiast LO miałem wybrać tech. informatyczne ale tak się stało,że jestem w LO a nie tam. Rodzina jak i ja sam podpowiadają mi studia informatyczne (duże zarobki, fajna praca itp.). Niby znam się coś na komputerach i programowaniu ale na pewno nie jest to poziom po 4-letnim technikum informatycznym. Zapewne na państwowe uczelnie na ten kierunek nie mam szans się dostać ale czy biorąc pod uwagę prywatne studia mam szansę tam "przetrwać"? Czy nie będę straaaasznie w tyle z wiedzą? Jeśli ktoś coś wie na ten temat proszę o fajną wypowiedź. Dzięki :)

6304914575543571492781.gif

Opublikowano

Dobry informatyk nie potrzebuje studiów. Nie nauczą go tam programować. On sam musi wypracować swoją metoda programowania. Najlepszymi programistami są ludzie po fizyce teoretycznej czy matematyce.

Deus vult

Opublikowano

Bardzo dobrze, że wybrałeś LO. Masz wyższy poziom matematyki. Ja skończyłem technikum informatyczne(bardzo dobrze mi szło z programowania), ale miałem tylko podstawową matmę. Na pierwszym roku jest prawie sama matma,  a programowania uczą od początku. Przez technikum miałem problemy z matmą, ale dało się z tego wyjść. Jedyna korzyść to taka, że wiedziałem sporo z programowania, więc nie musiałem się aż tak tego uczyć, ale tak jak mówię- powiedzą, żebyś kupił książkę, a oni Cie tam jakos poduczą. Nikt nie będzie wymagał od Ciebie wysokiego poziomu z programowania. Niestety nie robią już tak fajnie z matmą. Na studiach w Wawie nikt nie brał pod uwagę tego, że ktoś nie miał rozszerzonej matmy, ale za to każdy mówił "wiem, że nie wszyscy znają tutaj podstawy programowania, więc zaczynamy od tego...". Po liceum spoko luzik możesz iść. No chyba, że jesteś słaby z matmy, to nie xD

Przeoczyłem to, że jesteś w liceum humanistycznym ;p

Będziesz musiał nadrobić matmę. Jeśli nie przepadasz za matmą, to nie wiem czy sobie poradzisz, bo jednak poziom jest dość wysoki. Chociaż nie wiem, jak to jest z poziomem w tych prywatnych.

Opublikowano

Zamiast czekać do studiów, zacznij naukę już teraz, sporo się możesz nauczyć przez najbliższe miesiące, no chyba że na wszelki wypadek chcesz dobrze zdać ten polski rozszerzony na maturze i zabraknie ci czasu na programowanie (chociaż z samym polskim raczej ogromnego wyboru ciekawych kierunków nie ma).

A do programowania nie trzeba studiów. Wystarczy wejść w pierwszą lepszą ofertę pracy, znajdziesz tam wymaganą znajomość jakiegoś języka programowania - papierka ze studiów pracodawcom nie trzeba, zamiast tego oczekują doświadczenia (podczas nauki zrobisz parę projektów, które będziesz mógł później komuś zaprezentować).

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Sam jestem w LO, nie humanistycznym, ale ogólnym. Kierunek mat-fiz-ang. Też klasa maturalna. ('98 salut!) Ogólnie tydzień temu zacząłem naukę programowania, potem webdeveloping, excel i access. Zamierzam się wyrobić do matury, bo chcę pisać maturę z informatyki, matematyki i angielskiego. Wątpię, że się wyrobię, ale próbuję - tak czy siak - proponuję, żebyś zrobił jak ja. Jeżeli masz wczutę, interesujesz się tym i tak dalej, to bardzo łatwo Ci to wejdzie. Polecam Zelenta, bo ma kursy do wielu podstawowych rzeczy, no i nie tylko. http://miroslawzelent.pl/

Opublikowano

Jak idziesz na prywatne studia i zaocznie to tak jakbyś kupował sobie dyplom, coś tam będziesz się musiał nauczyć, żeby zdać ale na pewno nie tyle co na państwowej uczelni. 

Opublikowano

W technikum nie nauczyli by Ciebie programować, więc to nic straconego, jak chcesz się dostać na jakieś dobre studia musisz niestety nadrobić matmę i uczyć się samemu programowania.

j

Opublikowano

Hej. Przychodzę do Was z pewnym problemem. Mianowicie jestem w klasie maturalnej w liceum na profilu humanistycznym. Zamiast LO miałem wybrać tech. informatyczne ale tak się stało,że jestem w LO a nie tam. Rodzina jak i ja sam podpowiadają mi studia informatyczne (duże zarobki, fajna praca itp.). Niby znam się coś na komputerach i programowaniu ale na pewno nie jest to poziom po 4-letnim technikum informatycznym. Zapewne na państwowe uczelnie na ten kierunek nie mam szans się dostać ale czy biorąc pod uwagę prywatne studia mam szansę tam "przetrwać"? Czy nie będę straaaasznie w tyle z wiedzą? Jeśli ktoś coś wie na ten temat proszę o fajną wypowiedź. Dzięki :)

nie musisz umieć programować idąc na studia, pierwszy semestr to matematyka wyższa, wstęp do informatyki gdzie są same podstawy jak przeliczanie systemów liczbowych, czy podstawy programowania. ogólnie studia informatyczne mijają się z celem na słabej uczelni, bo po prostu są za łatwe. ale jeżeli nie wybierasz się na TCS lub MIM UW to nie masz czego się bać

Pomogę z matematyki, PW.

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...