Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

sitemap/links w google, opinie google oraz pozycjonowanie/indeksowanie

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, wiem sporo rzeczy na raz ;d ale zastanawia mnie jak zrobić te wymienione rzeczy w tytule bądź mam problem aby działało jak ma działać :(
1. Chciałbym zrobić coś takiego:

gaga-on-twitter-google-sitelink.png

że pod moją stroną są linki do najważniejszych podstron iż aktualnie pokazuje kompletnie losowo linki których wgl nie chcę a nawet nie powinny tam być :( próbowałem dodać to w google console czy jakoś tak do sitelinks albo sitemaps (jakoś tak) ale nadal nic ;d ktoś wie jak to zrobić?

2. Chciałbym zrobić możliwość dodawania opinii o mojej stronie (nie jest to sklep wirtualny ani fizyczny więc nie jestem pewien czy się da) ale jeśli się da było by super. Znalazłem jakiś kod od google w tej search console dla developerów albo nie za bardzo wiem gdzie go umieścić i jak go użyć ;d

google-search-single-knowleddge-panel-1.

To po prawej stronie w google

3. jeszcze jeden problem/pytanie o indeksowaniu i pozycjonowaniu strony
iż jak wpiszę w google site:domena.pl
pokazuje wszystkie linki/back-linki z mojej strony głównie profile użytkowników ale problem w tym że pokazuje tylko. ok. 1,100 profili a jest ich więcej i jakbym mógł to zrobić aby google szukało/znalazło wszystkie linki? ;d czy nie za dużo zdziałam w tej kwesti ;/ jeszcze co polecacie aby polepszyć ranking w google? aby do większej liczby osób dotarł mój portal/strona?

Standardowo za konkretną pomoc 10 okejek leci ;)

//EDIT

Coś tam wylookałem zby zrobić plik sp, sitemap.xml i w nim dać wszystkie te ważne linki a następnie ścieżkę do tego pliku podesłać do google -> sitemaps i poczekać aż ją zindeksuje. Ktoś wie czy dobrze mniej więcej kierowałem się i ile to potrwa?

Opublikowano

1. Z jedynką nie mam pojęcia. Niestety :/

2. Ogólnie to nie jest ocenianie strony, tylko firmy, strona jest tylko dodatkiem. Aby dodać taki widok, musisz stworzyć odpowiedni profil firmy w maps.google.

3. Google pokazuje w wynikach wyszukiwania, to co znajdzie podczas skanowania strony. Jeżeli jest duży ruch na stronie to skanuje częściej, a jak skanuje częściej pojawia się więcej wyników dla danej strony.

Polecam także podpiąć pod swoje konto google analityki strony. Wtedy wiemy ile osób odwiedza naszą stronę, a także google. Jest to pomocne gdy chcemy w przyszłości podpiąć reklamy.

https://www.google.com/analytics/

Opublikowano

1. W Search Console w zakładce Stan w wyszukiwarce -> Linki do podstron możesz przesunąć jakiś adres w dół żeby nie był wyświetlany, ale jak dokładnie to działa to nie wiem, bo nie miałem okazji korzystać. Więcej na: https://support.google.com/webmasters/answer/47334

2. Opinie do strony są w Mapach Google, tak jak kolega wyżej pisał i nie wiem czy możesz jeśli nie posiadasz fizycznie firmy z adresem, bo oni to weryfikują jak się nie mylę.

3. Po wpisaniu site:domena.pl to pokazuje wszystkie zaindeksowane strony/podstrony w Google, a nie domeny które do Ciebie linkują. Takie rzeczy możesz sprawdzić za pomocą narzędzi typu Ahrefs, MajesticSEO. W Search Console także, ale z opóźnieniem sporym i mogą być różnice pomiędzy narzędziami. W GSC to będzie w zakładce: Ruch związany z wyszukiwaniem -> Linki do Twojej witryny.

Natomiast aby portal dotarł do większej ilości osób to musisz go linkować z różnych źródeł z przewagą linków dofollow. Możesz podesłać adres www to się zobaczy, plik sitemap.xml pomaga robotowi wyszukiwarki po poruszaniu się po stronie także warto go posiadać. W zależności od CMS można sobie pomóc wtyczką np. w Wordpressie bądź wygenerować go z jakiejś strony (jednak często są ograniczenia tylko do 500 URL-i). Dodajesz go w zakładce Indeksowanie -> Mapy witryn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...