Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna nie wyrabia?

Dawid_F

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To mój sprzęt:

- Intel Core i5 2500,

- GeForce GTX 760.

Kiedyś, jakiś rok czy 2 lata temu, pykałem w CSGO w jakości 1920x1080 + Ultra Settings na 300+ FPS.

Z rok lub 2 lata temu wszystko się zmieniło. Gram w najgorszej jakości + rozdzielczość 4:3 na ledwo 40-50 fps i nie znam przyczyny problemu.

Nawałem na ULTRA + FULLHD w: BF3, CSGO, TF2 i wiele więcej gier które wymagały super sprzętu jakim był mój komputer (200+ FPS).

Moje pytanie brzmi, posiada ktoś GTX 760 i potwierdzi, że ma około 200 FPS na ultra + fullhd w/w grach?

Nie mam zielonego pojęcia czemu CSGO nie wyrabia na ultra, przecież działał świetnie przez ponad rok albo i dłużej, czemu się tak stało?

Opublikowano

Jeżeli kiedyś dobrze ci wszystko działało, to dlaczego nie ma teraz.

1. Wyczyść podzespoły (Cały PC) z kurzu
  2. Zmień pastę termoprzewodzącą, znaczy daj nową na procesor, pewnie jest już sucha ja bułka
  3. Zrób format PC
  4. Jeżeli nie chce ci się robić pkt 3, to sprawdź jakie masz temperatury w idle i pod obciążeniem. Polecam program HWmonitor
Opublikowano

2. Zmień pastę termoprzewodzącą, znaczy daj nową na procesor, pewnie jest już sucha ja bułka
  3. Zrób format PC
  4. Jeżeli nie chce ci się robić pkt 3, to sprawdź jakie masz temperatury w idle i pod obciążeniem. Polecam program HWmonitor

Dzięki za odpowiedź, zamierzam zrobić format za niedługo,

PC czyszczę od czasu do czasu (co pare miesięcy) ale według mnie to gówno daje bo robiłem to parę razy i nic nie pomogło,

Z tą pastą dobry pomysł bo nigdy tego nie robiłem i może masz rację,

Mam wysłać Ci te temperaturki? Proszę bardzo:

@aresorek

nvidia.png

corei5.png

Opublikowano

3. Zrób format PC

PC czyszczę od czasu do czasu (co pare miesięcy) ale według mnie to gówno daje bo robiłem to parę razy i nic nie pomogło,

@aresorek

nvidia.png

corei5.png

Jeżeli nigdy nie zmieniałeś pasty, to będzie warto. Temp pod obciążeniem czy jak? Gdzie obciążałeś-przez ile?

Opublikowano

3. Zrób format PC

@aresorek

nvidia.png

corei5.png

Jeżeli nigdy nie zmieniałeś pasty, to będzie warto. Temp pod obciążeniem czy jak? Gdzie obciążałeś-przez ile?

@aresorek

Nie wiem o czym mówisz, teraz podałem Ci ss'y sprzed paru minut, nie mam nic włączone, tylko chrome i mpcforum, jeśli widzisz duże stopnie to powiedz, bo ja jestem zielony w komputerach, umiem tylko grać.

Komputer mam od paru lat (ok. 4-5), procesora nigdy nie kupowałem, ten jest od początków tego komputera czyli też 4-5 lat.

PASTY NIGDY NIE WYMIENIAŁEM, a kartę graficzną mam od 2-3 lat.

Opublikowano

Jeżeli jesteś zielony, to pewnie sprzątanie PC co te kilka miesięcy, to tylko to co na widoku :D Warto kupić jakieś produkty, albo nawet samo sprężone powietrze, jakiś ręcznik papierowy. Potem wymontować podzespoły, myjesz wszystkie osobno. Potem możesz się pobawić w wymontowanie collera (chłodzenia procesora). Procesor jak i coller wyczyścić małą ilością alkoholu w miejscu gdzie styka się procesor z collerem, oczywiście na ręczniku papierowym, do czysta, ale nie na siłę. Dajesz nową pastę, zakładasz coller. Tylko nie zapomnij wyczyścić z kurzu jeszcze dysku, to co na widoku na płycie i jeszcze wentylatory. Montujesz podzespoły.
Jeżeli boisz się to robić, to daj PC do jakiegoś serwisu, koszt to gdzieś ~120zł.

I podaj jeszcze dokładne nazwy płyty głównej i zasilacza.
Często winą spadku FPS jest właśnie brut=temperatury, albo zniszczony jakiś podzespół.

@Edit

Zasilacza nie podałeś xD

Opublikowano

Jeżeli jesteś zielony, to pewnie sprzątanie PC co te kilka miesięcy, to tylko to co na widoku :D Warto kupić jakieś produkty, albo nawet samo sprężone powietrze, jakiś ręcznik papierowy. Potem wymontować podzespoły, myjesz wszystkie osobno. Potem możesz się pobawić w wymontowanie collera (chłodzenia procesora). Procesor jak i coller wyczyścić małą ilością alkoholu w miejscu gdzie styka się procesor z collerem, oczywiście na ręczniku papierowym, do czysta, ale nie na siłę. Dajesz nową pastę, zakładasz coller. Tylko nie zapomnij wyczyścić z kurzu jeszcze dysku, to co na widoku na płycie i jeszcze wentylatory. Montujesz podzespoły.

Jeżeli boisz się to robić, to daj PC do jakiegoś serwisu, koszt to gdzieś ~120zł.

I podaj jeszcze dokładne nazwy płyty głównej i zasilacza.

Często winą spadku FPS jest właśnie brut=temperatury, albo zniszczony jakiś podzespół.

@aresorek

Proszę bardzo :)

nwmcoto1.png

nwmcoto2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...