Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Motocykl dla niskiej osoby

Wampir7858

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do zakupu motocykla na kategorię A2.

Będzie to mój "pierwszy osobisty motocykl" co nie oznacza iż nie jeździłem już motocyklami (jeździłem motocyklami 50cm3 i 1000 cm3).

Motocykl będzie mi służył do jazdy na torze a także w pokonywaniu dojazdu do szkoły.

Ale tutaj pojawia się problem. Mam 1.72m 65kg i nie jestem pewien czy uda mi się wejść na motocykl 600cm3 i dosięgniecie na nim stopami do ziemi.

Myślałem o tym aby udać się do szkoły jazdy w celu "jazd doszkalających" i sprawdzenie czy dosięgnę stopami do ziemi.

Moje wybory:

Honda cbr300/500/600

Suzuki gsx r600

Yamaha fzs600

Kawasaki ninja250r/300

Opublikowano

(jeździłem motocyklami 50cm3 i 1000 cm3).

Mam 1.72m 65kg i nie jestem pewien czy uda mi się wejść na motocykl 600cm3 i dosięgniecie na nim stopami do ziemi.

Skoro jeździłeś litrami to nie wiesz czy dosięgniesz na 600cm3? 

Jestem laikiem i przyznam nie znam się trochę ale: 

1. Ważysz te 65kg a chcesz się pchać na (patrz np: Suzuki gsx r600, Yamaha fzs600 ) gdzie taki sprzęt waży te 200kg przy mocy 95km (69 kW) Nie żeby co ale Ty się chłopie zabijesz (tfu tfu) na pierwszym lepszym zakręcie jak się podjarasz. (co prawda nie znam Twoich umiejętności jazdy) 

2. Na tor pchać się z kategorią A2 jest sens? 

3. Trzeba też pomyśleć o kasie, bo w sumie kupić motocykl za 5-8k (powiedzmy) i jeździć w samym kasku to jak dla mnie głupota.

Co do tej yamahy i suzuki to chyba samo dławienie po to, żeby jeździć na kat. A2 też kosztuje z 1k pln.

Proponuje pójść na jakieś forum "ekspertów" motocykli, a nie pytać się na mpc (powiedzmy sobie szczerze: większość tutaj to gimby :D )

Ps: pisał totalny laik

Opublikowano

(jeździłem motocyklami 50cm3 i 1000 cm3).

Mam 1.72m 65kg i nie jestem pewien czy uda mi się wejść na motocykl 600cm3 i dosięgniecie na nim stopami do ziemi.

Skoro jeździłeś litrami to nie wiesz czy dosięgniesz na 600cm3? 

Jestem laikiem i przyznam nie znam się trochę ale: 

1. Ważysz te 65kg a chcesz się pchać na (patrz np: Suzuki gsx r600, Yamaha fzs600 ) gdzie taki sprzęt waży te 200kg przy mocy 95km (69 kW) Nie żeby co ale Ty się chłopie zabijesz (tfu tfu) na pierwszym lepszym zakręcie jak się podjarasz. (co prawda nie znam Twoich umiejętności jazdy) 

2. Na tor pchać się z kategorią A2 jest sens? 

3. Trzeba też pomyśleć o kasie, bo w sumie kupić motocykl za 5-8k (powiedzmy) i jeździć w samym kasku to jak dla mnie głupota.

Co do tej yamahy i suzuki to chyba samo dławienie po to, żeby jeździć na kat. A2 też kosztuje z 1k pln.

Proponuje pójść na jakieś forum "ekspertów" motocykli, a nie pytać się na mpc (powiedzmy sobie szczerze: większość tutaj to gimby :D )

Ps: pisał totalny laik

Na takim forum jeszcze nie mam aktywowanego konta(czekam na aktywację). Poza tym raczej nikt kto się zna nie dałby obiektywnej oceny.

Na litrach nie dosięgałem (co prawda byłem wtedy niższy i ciutkę młodszy)

2. Czemu nie? Jeździć można wszystkim (a i będzie trochę śmiechu jak na słabszej maszynie objadę kogoś kto posiada litra)

3. Do motocykla od razu kupuje strój, buty, rękawiczki, zbroję i porządny kask.

Opublikowano

Jeśli nie dosiegasz stopami do ziemi siedzac na motocyklu to szczerze odradzam kupowanie takich pojemnosci. Na motocyklu musisz czuć sie pewnie poniewaz w pewnym sensie ty jesteś jego kierownicą.

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

mam 173 ważę 68 kg i idealnie wpasowuje się w kawasaki ninje 250r... niech Cię nie zmyli pojemność, większy kop niż ninja 300 a i ta ma niske siedzenia (ogólnie ninja są idealne dla mniejszych osóB)

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze zadnym motocyklem (prawie) o pojemnosci 600 nie mozesz jezdzic legalnie na a2 oprocz tych co na ramie maja wbite 35kw.

Sv650, gsxr 600 pod warunkiem ze byl fabrycznie zablokowany od nowosci.

I jeszcze pare by sie znalazlo.

Sam to przerabialem az kupilem rs 125 06r i mam 176cm wzrostu.

Ale zadna r6 czy zx6r czy cbr 600 nie pojedziesz nawet jesli jest zarejestrowana na a2 i w dowodzie 35 kw to Ci i tak nic nie da bo stosunek masy do mocy jest wiekszy to i tak nici bo w razie wypadku gdy to przelicza to i tak masz przeje.ane bo jechales tak jakby bez uprawnien i cala wina leci na Ciebie...

Skoro twierdzisz ze jezdziles na litrach to bierz gsxr 600 tylko tak jak mowie zablokowana do 35kw i na ramie zeby miala wbite 35kw to mozesz legal jezdzic a po 2 jest to sprzet w miare wygodny i nadajacy sie nawet w dluzsze trasy i swietny na tor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...