Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z OLX

ButlaTM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam sprzedałęm gosiowi telefon na olx w opisie pisalo ze jet lekko peknieta klpka z tyły(były zdjęcia) . Byłemu niego osobiscie odlagał telefon i wszystko widział. Dzisiaj pisze mi ze kieruje srpawe na policje ze przedmiot nie zgodny z opisem ze ramka ma obicie i nie dałem mu faktury. Dałem mu skan faktury ale on mowi ze na to nie ma gwarancji mowilem mu ze ogladal telefon i mowil ze pasuje ( odpowiedział mi ze było ciemno) . Teraz straszy mnie ze ma moj nr rejestracyjny ( watpie w to czy pamietal o tym) i ze ma moj nr telefonu. 

Opublikowano

No i c co się stało, kilo w porach że piszesz temat czy co ?  Takimi pierdołami policja się nie zajmuje, od tego masz regulamin serwisu by sobie go przeczytać.

Doradź mu niech jeszcze straż miejską,  MSWIA  i prokuraturę zawiadomił o popełnieniu przestępstwa. 

Zgodnie z większością regulaminów łącznie z konsumenckim o sprzedaży na uszkodzone w jakimkolwiek stopniu rzeczy nie ma zwrotów i żadnych gwarancji o ile inaczej nie określił sprzedający.   

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Skoro się zgodził i rzeczywiście podczas oglądania nie robiłeś wszystkiego, żeby utrudnić mu normalną ocenę stanu telefonu, to może Cię tak straszyć tylko :p

EXPmIpC.gif

Opublikowano

No i c co się stało, kilo w porach że piszesz temat czy co ?  Takimi pierdołami policja się nie zajmuje, od tego masz regulamin serwisu by sobie go przeczytać.

Doradź mu niech jeszcze straż miejską,  MSWIA  i prokuraturę zawiadomił o popełnieniu przestępstwa. 

Zgodnie z większością regulaminów łącznie z konsumenckim o sprzedaży na uszkodzone w jakimkolwiek stopniu rzeczy nie ma zwrotów i żadnych gwarancji o ile inaczej nie określił sprzedający.   

No troche spanikowałem jak mi z tym wyjechal. I nie wiem co teraz zrobić z tym

Skoro się zgodził i rzeczywiście podczas oglądania nie robiłeś wszystkiego, żeby utrudnić mu normalną ocenę stanu telefonu, to może Cię tak straszyć tylko :p

Mowiłem mu 2 razy nawet aby sprawdził sobie.

Opublikowano

Olej z dołu do góry, masz ogłoszenie napisane w którym wyraźnie pisze o konkretnej usterce.

Nie ma żadnej możliwości zwrotu sprzedanego przedmiotu ze względu na tą usterkę jeśli ją opisałeś sprzedając przedmiot. 

Opublikowano

Olej z dołu do góry, masz ogłoszenie napisane w którym wyraźnie pisze o konkretnej usterce.

Nie ma żadnej możliwości zwrotu sprzedanego przedmiotu ze względu na tą usterkę jeśli ją opisałeś sprzedając przedmiot. 

No mam nadzieje ze nie zrobi zadnego cyrku wydawał sie normalnym człowiekiem

Opublikowano

Telefon mógł by zwrócić do ciebie po 30 dniach jeśli by telefonu nie widział na własne oczy wtedy musiał byś mu zwrócić gotówkę.

Nie masz się czego bać, napisz mu że może zgłosić to nawet do prokuratury.

<p>.

Opublikowano

Telefon mógł by zwrócić do ciebie po 30 dniach jeśli by telefonu nie widział na własne oczy wtedy musiał byś mu zwrócić gotówkę.

Powiedział ze poszedł do sądu xdd

Opublikowano

Powiedział ze poszedł do sądu xdd

Olej to, a jezeli poszedl do sadu, poczekaj na wezwanie, bedziesz sie w sadzie tlumaczyl xD

Jezeli sie obawiasz, to idz do adwokata ( mozliwa darmowa porada ) sam, jezeli jestes pelnoletni, jezeli nie, z opiekunem, spytaj adwokata.

Zazwyczaj jestem dostepny 24/7, zdarzaja sie male przerwy :D 

Pomoglem/ spodobala Ci sie Moja wypowiedz ? Daj like B)

Opublikowano

Po co, prawo stanowi wyraźnie o sprzedaż rzeczy uszkodzonej w jakikolwiek sposób. Usterka którą określono nie może być nigdy przyczyną zwrotu. 

Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

Wystarczy że wiedział z ogłoszenia o usterce, nie musiał wcale jej widzieć, przecież nie musiał też wcale kupować z usterką. 

Opublikowano

Gość Cię straszy, nie łykaj wszystkiego jak młody pelikan.

Wyślij mu jakieś podsumowanie, zrób screena aukcji, wsadź w wiadomość i podziękuj za zakupy.

Wspomnij też że jeżeli ma ochotę na podjęcie kroków prawnych to niech to zrobi bo za pogróżki zwrotów nie przewidujesz.

Więcej spokoju ;)

f.png

Opublikowano

Odpisz mu niech idzie i niech zgłasza. Ciekawe jak szybko z komisariatu wyleci a policja bd się śmiała. Nie bój się, nic Ci nie może zrobić, widział co bierze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...