Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Matematyka

LikeYou

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znacie może jakaś stronę, bądź człowieka, który dobrze uczy matematyki w internecie? Oczywiście, czegoś czego sami stosujecie/stosowaliscie i byliście zadowoleni. No, bo wiadomo, samemu uczyć się mając książkę przed nosem to wręcz nierealne. Z góry dziękuję

Arcymistrz
Opublikowano

Jak to nierealne? Bierzesz zadanie i siedzisz nad nim, aż ogarniesz. Spisywanie z internetu lub "nauka" bez umiejętności późniejszego wykorzystania zdobytej wiedzy, nic nie da. 

Tak to matemaks jest k

Opublikowano

Jak to nierealne? Bierzesz zadanie i siedzisz nad nim, aż ogarniesz. Spisywanie z internetu lub "nauka" bez umiejętności późniejszego wykorzystania zdobytej wiedzy, nic nie da. 

Tak to matemaks jest k

Dla humanisty owszem jest to nierealne.

Popularny kanał na yt to matemaks, strona to samo http://www.matemaks.pl/ chociaż jak masz bardzo duże problemy, to polecam korepetycje.

Opublikowano

Ja mogę polecić tego pana https://www.youtube.com/channel/UCZUBCwEB5uxiML66dZAdhRg

Fajnie tłumaczy, a jak wciąż nie wiesz jak rozwiązać swoje zadanie nawet jeśli oglądałeś matemaksa to mu spokojnie możesz je przesłać i pokaże Ci on jak je poprawnie zrobić.

Jeśli jednak masz bardzo duże trudności z matematyką tak jak kolega wyżej proponuję zapisać się gdzieś na korki.

nE6BLlT.png

Opublikowano

Ehh i dlatego ludzie wydają pieniądze na korki itd. Przecież wszystkiego możesz się sam nauczyć, tak jak @Why napisał, siadasz przed przykładem, który sprawia ci trudność i rozwiązujesz go do tej pory, aż nie rozwiążesz dobrze. Ja nie jestem jakimś matematykiem, ale czasem siedze po 1,5h i wtedy załapuje o co chodzi. Btw. czy u ciebie na lekcji nauczyciel nie tłumaczy, czy sam nie słuchasz ? W książce powinieneś mieć podobne przykłady do zadań, które masz.

Live a life you'll remember.

Opublikowano

Ludzie, korki to strata czasu oraz pieniędzy, chyba że macie na prawdę ogarniętego nauczyciela, ważna w nauce matematyki jest systematyczność i po prostu klepanie zadań, w liceum miałem spory problem z matą ale na studiach potrafiłem na prawdę przy tym przysiąść i jakoś udało się zaliczyć 1 rok na polibudzie, a nie ukrywam ze z maty byłem dosyć słaby.
Kup sobie dobry zbiór zadań z rozwiązaniami i rób je, drogi na skróty w nauce nie ma niestety, nie tylko matematyki ;)

Arcymistrz
Opublikowano

Tak to matemaks jest k

Dla humanisty owszem jest to nierealne.

Popularny kanał na yt to matemaks, strona to samo http://www.matemaks.pl/ chociaż jak masz bardzo duże problemy, to polecam korepetycje.

Humanista wybiera to, że jest głupi. Początkowo ma jeszcze szansę potrafić chociaż poprawnie dodawać ułamki. 

Zaczyna się od najprostszego możliwego zadania i leci się powoli w górę z poziomem trudności. 

Opublikowano

Polecam tak jak wyżej- matemaks. Jeżeli masz problemy z matematyką to radze systematycznie powtarzać materiał z lekcji, ćwiczyć zadania w domu, oraz chodzić na jakieś dodatkowe zajęcia w grupie, lub samemu. Oczywiście dobrym i tańszym sposobem jest poproszenie znajomego o pomoc.

Co do teorii humanisty to nie zgodze się. Jest to jedynie głupia i łatwa wymówka. Ja mimo tzw. "humanistycznego" umysłu i profilu, dałam rade. Mature z matematyki zdałam na bardzo dobrym poziomie, ale nie ukrywam, że kosztowało mnie to dużo czasu. Dla zainteresowanych poświęcałam jej od 11 do 17h tygodniowo. Wystarczy mieć motywacje i chcieć, przede wszystkim. ;)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...