Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór motocykla

SlavesCity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. W zimie kupuję swój pierwszy motocykl. W marcu zaczynam robić prawo jazdy kat. A1 czyli 125 ccm. Będzie to mój pierwszy motocykl

Tylko teraz jest jeden problem.

Waham się pomiędzy dwoma motocyklami.

Yamaha YZF-R 125

yamaha-yzf-r1-r-125-yzf-hester-sondermod

A Yamaha Nsr 125

ty_rka_131.jpg

Z wyglądu oczywiście niezawodna jest Yamaha, tylko.. Do nsr nie przekonują mnie 2 rzeczy.

a) Malowanie - kiepskie jak dla mnie

B) 2002 rocznik to trochę staro

Jednak Yamaha ma większe osiągi. Z drugiej strony Za Yamahę zapłacę 2 albo ponad 2 tysiące więcej.

Co myślicie?

Wybór mam trudny. 

CavernousEarlyIcelandichorse-size_restricted.gif

Opublikowano

Okiem totalnego laika - Yamaha YZF-R 125

Różnice

Yamaha - 130 v-max = +/-, spalanie 3-4l = +, cena 7000 zł+ = -, wygląd +,

Honda - 160/170 v-max = +, spalanie 6-8l = -, cena 4000 zł+ = +, wygląd +/-

Szczerze to chyba bym wolał Yamahę. Wypowiedzcie się, co Wy myślicie.

Opublikowano

Yamaha YZF-R 125 opłaca się, mało pali i ogólnie fajny wygląd, bezpieczny i wygodny motorek jak na pierwsze przygody. :) 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Yamaha - 130 v-max = +/-, spalanie 3-4l = +, cena 7000 zł+ = -, wygląd +,

Honda - 160/170 v-max = +, spalanie 6-8l = -, cena 4000 zł+ = +, wygląd +/-

Hondę kupisz może i za 4.000PLN, ale co to za stan, jak masa rzeczy do wymiany leci od razu i masz kolejne koszta, jak nie silnik to wizualne kwestie.

W dodatku nsr jest 2t i trzeba przy nim dużo siedzieć. Vmax nsr to swoją drogą, pojechać to pojedzie ale co z tego masz? Najwyższe obroty, na których nie

powinieneś długo dwusuwa trzymać, bo dobrze się to nie skończy.

Cena za moto w podobnym stanie technicznym będzie taka sama.

NSR dużo będzie palić, trochę roboty będzie przy 2t, natomiast ładnie się będzie zbierać.

YZF pali bardzo mało, bo ok. 3l/100km, nie jest awaryjna jak 2t, przyśpiesza gorzej od Hondy, ale wystarczająco szybko.

Według mnie ta Yamaha wygląda o wiele lepiej, niż nsr, która już nie jest produkowana. 4t ma też wg mnie lepszy dźwięk, niż 2t.

Pozdrawiam z Yamahy. :)

721671473800400887779.jpeg

#edit:

Lepiej dopłacić i kupić tą Yamahę, znana i popularna firma ze względu właśnie na wykonanie swoich rzeczy.

Sęk w tym, że nie trzeba dopłacać. NSR za 4k? Same zajechane szroty, trzeba mieć mega farta żeby cokolwiek co jeszcze pojeździ wyrwać w takiej cenie.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Dokonaj własnego wyboru, jak chce Ci się bulić tyle jedynie za paliwo do 125ccm i bawić się przy remontach silnika to bierz nsr.

4t pojedziesz chociaż w dalszą trasę w razie czego.

Opublikowano

Co?!, nsr 125 idzie 160/170?

Yzf r125 mało pali, tak to prawda tyle że słabe jak gó.no i się znudzi po 2 miesiącach. Yzf r125 to nie jest to, wąska opona z tyłu wąski bak dla mnie to śmiesznie wygląda, no ale jakby nie patrzeć ma też plusy takie jak uwaga; NIEZAWODNOŚĆ.

Ale słaba moc... coś za coś.

Ja zawsze wolałem 2t, z mojej strony mogę Ci polecić Aprilie rs 125 (+2006r, nowa buda)

Sam ją mam i nie nazekam, fakt większe spalanie, częstsze remonty itp ale wrazenia z jazdy jak dla mnie nie do opisania... Jak na 125 2t to jest szybka, zwinna, wygodna, zaje... wygląd spalanie przy spokojnej jezdzie to przynajmniej u mnie 5,5l na 100 ale z racji tego ze mam ciężką ręke to potrafi spalić w granicach nawet i 9-10l no ale to na wieszym gazniku...

Do tego dolicz olej...

A propo jakbyś kiedykolwiek kupował 2t to zmiez kompresje bo to podstawa i nie wiez w teksty typu "panie on jest z zaganicy tam sie remonty robi co ku.wa sezon i jest w 100% przygotowany do sezonu", nic bardziej mylnego, zmiez kompresje ona Ci powie wszystko o silniku jeśli jest ponizej 8 barów to silnik do remontu (ja mam 7,5 bara i jeszcze smiga ale remont przez zime zrobie) rewelka kompresja to 10-11 barow...

Wedlug mnie bierz nsr 125 albo jak wolisz to rs 125 +06r.

Opublikowano

Co?!, nsr 125 idzie 160/170?

Yzf r125 mało pali, tak to prawda tyle że słabe jak gó.no i się znudzi po 2 miesiącach. Yzf r125 to nie jest to, wąska opona z tyłu wąski bak dla mnie to śmiesznie wygląda, no ale jakby nie patrzeć ma też plusy takie jak uwaga; NIEZAWODNOŚĆ.

Ale słaba moc... coś za coś.

Ja zawsze wolałem 2t, z mojej strony mogę Ci polecić Aprilie rs 125 (+2006r, nowa buda)

Sam ją mam i nie nazekam, fakt większe spalanie, częstsze remonty itp ale wrazenia z jazdy jak dla mnie nie do opisania... Jak na 125 2t to jest szybka, zwinna, wygodna, zaje... wygląd spalanie przy spokojnej jezdzie to przynajmniej u mnie 5,5l na 100 ale z racji tego ze mam ciężką ręke to potrafi spalić w granicach nawet i 9-10l no ale to na wieszym gazniku...

Do tego dolicz olej...

A propo jakbyś kiedykolwiek kupował 2t to zmiez kompresje bo to podstawa i nie wiez w teksty typu "panie on jest z zaganicy tam sie remonty robi co ku.wa sezon i jest w 100% przygotowany do sezonu", nic bardziej mylnego, zmiez kompresje ona Ci powie wszystko o silniku jeśli jest ponizej 8 barów to silnik do remontu (ja mam 7,5 bara i jeszcze smiga ale remont przez zime zrobie) rewelka kompresja to 10-11 barow...

Wedlug mnie bierz nsr 125 albo jak wolisz to rs 125 +06r.

Nie chce aprilli.

Jak uwazasz, ze r to slabe gowno, to sie mylisz kolego ;).

Opublikowano

Odemnie moge Ci polecic prawojazdy 360.pl jakoś tak... Uczylem sie testow na B i A2 i od strzala zdalem tylko platny chyba 15zl na 90 dni ale duzy plus za to ze mozesz sie uczyc na androidzie bo jest apka pod to i na kompie..

Opublikowano

Nie wiem, ja bym sie w to nie pchał na prawko 360.pl masz aktualne testy i DOKLADNIE takie same pytania jak na egzaminie wraz z obrazkami. A 15 zł dupy nie ma.

Ale to jest tylko moja subiektywna opinia ;)

Opublikowano

Grupa IMAGE, 100% za pierwszym nie tylko u mnie. Interfejs, obrazki, pytania - tak jak na egzaminie, więc czujesz się już pewnie, bo wygląda to tak samo. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dokładnie, jak ja zrobiłem sobie może z 8 testów takich i przez cały egzamin pominąłem 50% pytań, bo znałem odpowiedzi.

Wracajac do tematu.

Po co kupowac testy online, skoro przy zdawaniu prawa jazdy dostaje pytania teorytyczne?

Opublikowano

A no po to że na tych testach są dokładnie takie same pytania jak na egzaminie i taki delikwent co przerobić te testy nie musi 5x zdawać egzaminu a testy kosztują bodajże 20-30 zł już nie pamiętam dokładnie, a 30 zł dupy nie ma. Do zamknięcia.

Opublikowano

Dokładnie, jak ja zrobiłem sobie może z 8 testów takich i przez cały egzamin pominąłem 50% pytań, bo znałem odpowiedzi.

Wracajac do tematu.

Po co kupowac testy online, skoro przy zdawaniu prawa jazdy dostaje pytania teorytyczne?

Ja mam konto na dobrepytania.pl, mogę ci udostępnić ;) jak coś to priv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...