Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się przesiąść z Windowsa na Linuxa?

Ols

Rekomendowane odpowiedzi

Pasjonat
Opublikowano

Zawsze używałem windowsa więc chce spytać czy opłaca się wgrać linuxa :P Czy aż tak bardzo się różni?

Byłbym wdzięczny za kapke informacji na ten temat.

Opublikowano

Doświadczeniowo to czemu nie.

Różni się bardzo, gier mało i podobno do pracy jest lepszy od Windowsa.

Do instalacji programów używasz komend w konsoli zamiast normalnej graficznej szaty,

Ogółem, dziwny OS.

(kiedyś instalowałem sobie jedno ubuntu, wytrzymałem dobę bo instalować sterowniki nvidii godzinę czy nie działający sklep to nie bardzo, wydupiłem na w10)

==== OBECNA SPECYFIKACJA PC JEŚLI KOGOŚ TO OBCHODZI: ====

CPU: AMD FX-6300 X6     GPU: Nvidia GeForce MSI GTX 750Ti 2GB GDDR5                PSU: SilentumPC Vero L1 500W 80Bronze PLUS     MOBO: ASUS M5A97-PRO R 2.0 [AM3+]     RAM: GoodRam 2X4GB 1333MHz CL9      HDD: 1TB SEAGATE 7200RPM/s  
PC CASE: SilentiumPC Regnum RG1w       CPU COOLER: SilentiumPC Fera III v.2 

==== SPRZĘT POZA PC JEŚLI KOGOŚ TO OBCHODZI: ====

MONITOR: LG FLATRON W2241S 60Hz (@71Hz) MONITOR #2: LG 24M45 60Hz KEYBOARD: Natec Genesis RX22     MOUSE: A4TECH Bloody Sniper ZL5     MOUSEPAD: A4Tech Bloody B-070   

Potrzebujesz gotowki w GTA Online?http://araboooo.weebly.com

Opublikowano

Nie wiem od kiedy do instalacji używa się tylko komend, od tego jest cały program by sobie wybrać i zainstalować klikając praktycznie w każdej wersji linuxa, a większośc programów instaluje się bezpośrednio z witryn albo podaje jak zainstalować. 

Z linuxem to ty zero miałeś odczynienia, tak samo poziom wiadomości masz na tym poziomie skoro nawet pojęcia nie masz że 1800 gier jest dostępnych dl  Linuxa na samej platformie STEAM a niektóre działają o wiele lepiej niż na Windows np CS:GO ma więcej efektów i możliwych do uzyskania FPS niż ten sam komp na Windows.

Różni się tym głownie że  na Linuxie trzeba myśleć samemu by coś mieć, a na Windowsie myślenie nie jest wymagane. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja tam polecam samemu się przekonać co do linuxa... Ściągnij sobie np. ubuntu 16.04 LTS i zainstaluj sobie system "obok" windowsa, a jak Ci się nie spodoba do go skasujesz :) 

Zależy co byś chciał na nim robić.

Opublikowano

Zlu

Nie wiem od kiedy do instalacji używa się tylko komend, od tego jest cały program by sobie wybrać i zainstalować klikając praktycznie w każdej wersji linuxa, a większośc programów instaluje się bezpośrednio z witryn albo podaje jak zainstalować. 

Z linuxem to ty zero miałeś odczynienia, tak samo poziom wiadomości masz na tym poziomie skoro nawet pojęcia nie masz że 1800 gier jest dostępnych dl  Linuxa na samej platformie STEAM a niektóre działają o wiele lepiej niż na Windows np CS:GO ma więcej efektów i możliwych do uzyskania FPS niż ten sam komp na Windows.

Różni się tym głownie że  na Linuxie trzeba myśleć samemu by coś mieć, a na Windowsie myślenie nie jest wymagane. 

Zluzuj troszke, po prostu mało gierek bo w Metina czy Foresta się nie pogra kek.

Instalując TSa na Ubuntu 16.04 musiałem cisnąć w konsoli miliardy komend, a stery od nvidii to jeruna xD. zrobilem w10 i jestem spelniony

CPU: AMD FX-6300 X6     GPU: Nvidia GeForce MSI GTX 750Ti 2GB GDDR5                PSU: SilentumPC Vero L1 500W 80Bronze PLUS     MOBO: ASUS M5A97-PRO R 2.0 [AM3+]     RAM: GoodRam 2X4GB 1333MHz CL9      HDD: 1TB SEAGATE 7200RPM/s  

MONITOR: LG FLATRON W2241S 60Hz (@71Hz) MONITOR #2: LG 24M45 60Hz KEYBOARD: Natec Genesis RX22     MOUSE: A4TECH Bloody Sniper ZL5     MOUSEPAD: A4Tech Bloody B-070   

Opublikowano

Linux jest raczej systemem do pracy, jak praktycznie tylko grasz na kompie to się nawet w niego nie pchaj,

Linux nie jest systemem do pracy, lecz dla normalnych ludzi, którzy nie chcą już dalej służyć Microsoftowi. 

Dla początkującego użytkownika instalacja to duże wyzywanie, a co dopiero korzystanie z systemu i samo pojęcie "konsola". 

Jeśli chcesz możesz sobie zainstalować jakieś Ubuntu z graficznym instalatorem, ale najlepiej zrób to w maszynie wirtualnej. 

strange1.jpg

Opublikowano

@arabkostek

Instalując TSa na Ubuntu 16.04 musiałem cisnąć w konsoli miliardy komend

Wpisywałeś miliardy komend bo nie znałeś tej jednej, właściwej. Gdybyś wiedział to dzisiaj już wystarczy kliknąć dwa razy w plik pobrany z ich strony i TS się instaluje jak na Windows.

A co do innych programów to instalacja bywa jeszcze prostsza, np:

Aby zainstalować program "VLC media player" wystarczy wpisać:

apt-get install vlc

w konsoli i w zasadzie to prawie zawsze zasada jest ta sama:

apt-get install <nazwa programu>

no chyba że autor przewidział inaczej, wtedy można przeczytać o tym na stronie programu.

Co do pytania:

1. Instalacja Linux-a jest jak najbardziej opłacalna, szczególnie jak pójdziesz szukać pracy w branży IT i powiesz pracodawcy że znasz się na Linux to od razu masz większą szansę od tych co znają się tylko na Windows.

2. Korzystając z Linux możesz bardzo dużo nauczyć się o tym jak działa komputer - na Windows te wiedza nie jest ci potrzebna.

3. Na Linux na pewno nie znajdziesz wielu programów i gier do których byłeś przyzwyczajony na Windows, ale na Linux jest bardzo dużo alternatywnych aplikacji i wiele z nich okaże się lepszych niż te z Windows.

4. Linux zapewne bardzo szybko cię zniechęci na samym początku, głównie dlatego że jest to po prostu zupełnie inny system operacyjny i wszystko się tam dzieje inaczej. Ale jeżeli to przetrwasz i postanowisz dalej poznawać ten system to zapewne go pokochasz.

5. Na komputerze możesz jak najbardziej mieć kilka systemów operacyjnych.

Ja mam na przykład Arch Linux i Windows 10. Głownie korzystam z Arch-a ale Windows też mam na wypadek jak bym chciał pograć sobie w jakiś gry. Więc wcale nie musisz z niczego rezygnować.

6. Na moim laptopie zauważyłem że wiele gier takich jak Minecraft, Terraria czy mniej znana Race The Sun po prostu działają lepiej na Linux (więcej FPS, Szybsze ładownie gry i scen)

7. Co do sterowników to naprawdę nie ma problemu. Sytuacje gdzie ludzie piszą że nie ma sterowników dla ich sprzętu to są naprawdę rzadkie sytuacje.

Jeżeli naprawdę masz najnowszy PC z kartą graficzną która weszła do sklepów miesiąc temu to rzeczywiście, sterowników może brakować, w tej sytuacji wystarczy cierpliwość, na sterownik do WIFI dla mojego laptopa musiałem czekać około 1,5 miesiąca, reszta działała "z pudełka".

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

Nie znałem, bo zajarany myślą o Linuxie po prostu zainstalowałem a potem problem był bo nie miałem żadnego poradnika ;D

No cóż, może w przyszłości zrobie "podejście numer dwa" do tego systemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...