Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Jakie opcje odpowiadają za użycie cpu w grach?

Domisiek

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkie z jakich akurat potrafi korzystać gra w celu odciążenia GPU 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

no ale jakie. Chodz mi o to żeby np móc w wiedźmnie odciążyć mój procesor. 75°C To zbyt dużo jak dla mnie na laptopie.  i74720 HQ. Lenovo y50-70 Karta ledwo co dochodzi do 60.

Opublikowano

A skąd ja mam wiedzieć jak masz ustawiać ?

Grasz w grę to się dowiedz z jakich opcji procesora ta własnie gra potrafi korzystać, inaczej to szukaj sobie optymalizacji ustawień grafiki dla tej własne gry dla swojej grafiki bo nie ma żadnych uniwersalnych poza tymi co zwykle zawarte są w sterownikach. One są optymalne dla większości gier. 

Dlatego nie mogłeś nic znaleźć bo mało komu chce sie bawić w takie optymalizacje bo są raczej indywidualne dla konkretnego procesora i grafiki. . 

Wystarczy że zmniejszysz wymagania dla gry i będziesz grał w gorszej rozdzielczości czy jakości. 

Opublikowano

Chyba się kolego nie rozumiemy. 

To co ja mam ustawić to wiem co i jak chce. Tylko pytam się o ustawienia jakie mogą korzystać z procesora w grach, chociażby w wiedźminie lub innych grach. 

Opublikowano

Przecież ci napisałem, dowiedz się z jakich opcji procesora korzysta TA WŁASNIE GRA .  ( wielowątkowość, ilość rdzeni, rozszerzenia w procesorze, włączenie/wyłączenie trybu turbo, taktowanie pamięci, oc procesora itp ).

Nie ma uniwersalnych gier każda w innym stopniu i czasami inne funkcje procesora używa, wyłączysz w procesorze przejmie to grafika albo wyłączy  jakieś efekty. 

Nie mam zamiaru szukać rozwiązań dla tego procesora i tej  grafiki w tej konkretnej grze.

Takie optymalizacje przeprowadza sie siedząc przed kompem czy laptopem z konkretną konfiguracją a nie pisze co masz ustawiać w ciemno. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...