Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technologia w Swort Art Online

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnimi czasy zacząłem oglądać tą bajeczkę (lub anime, nie znam się za bardzo na tych określeniach i czyj się różni jedno od drugiego) i naszła mnie myśl czy takie gry są możliwe do stworzenia w świecie realnym. Przy aktualnym rozwoju technologi możemy jedynie się zastanawiać kiedy a nie czy w ogóle coś takiego nastąpi. Jak wszyscy wiemy na rynku istnieje coś takiego jak Oculus Rift itp. pozwalający nam trochę lepiej się wczuć w grę ( teoretycznie, sam nigdy nie miałem styczności z tym sprzętem) ale jak pewnie się domyślam tylko nieliczni z was wiedzą o Emotiv EPOC, który pozwala sterować komputerem za pomocą własnego mózgu. Widziałem już filmik na YT gdzie człowiek grał za pomocą tego urządzenia w WoW'a także technicznie sterowanie grą przy pomocy mózgu jest już możliwe pytanie co jeżeli oba te produkty połączyć oraz ulepszyć ?

Mielibyśmy już dwa z kilku czynników, które pozwoliłyby nam stworzyć taką prawdziwą wirtualną rzeczywistość. Jedyne co nam pozostaje to urządzenie, które pozwala nam odczuwać to co dzieję się w grze np. chłód lub ciepło otoczenia, dotyk innej postaci itp.

Jestem ciekaw co wy o tym sądzicie także zapraszam do dyskusji

Opublikowano

Fanem Chińskich bajek nie jestem, ale chętnie bym zagrał w taką grę. Nigdy nie używałem ani okulusa, ani nic podobnego (choć miałem okazje - @Makin xDD), ale podobno fajne uczucie. 

Gdzieś już czytałem, że ma powstać gra na temat właśnie SAO. 

Opublikowano

Jedyne co w najbliższej przyszłości możemy się spodziewać to bardziej realnej grafiki na urządzeniach typu oculus.

Reszta jest dosyć ciężkim tematem, dopóty tak wiemy mało o swoim mózgu, co się pewnie nie zmieni przez najbliższe lata, nie ma o czym marzyć o pełnej kontroli.

Nie wierzcie w jakieś zapowiedzi, typu Emotiv EPOC, spoko fajny pomysł, ale za nim będzie bez bugów używany na światową skalę to miną setki lat.

Tak samo jak ostatnio gdzieś czytałem, na poważnej stronie, że za 500-600 lat będą w stanie przechowywać kogoś świadomość.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Faktycznie gra SAO powstaje aczkolwiek raczej nie w takiej formie jaką byśmy chcieli, zapewne będzie działała na VR ale nic poza tym. Najprawdopodobniej będziemy mieli pada w łapie do sterowania. Aktualnie praktycznie nic nie wiadomo na temat tej gry także pozostaja spekulacje.

Bez przesady z tymi setkami lat... aktualnie postęp technologiczny jest bardzo szybki, jestem pewny że gdybyś spotkał się ze swoimi rodzicami w przeszłości i powiedział, że w niedalekiej przyszłości będą dotykowe wyświetlacze, filmy 3D itp. to by Cię wyśmiali i wysłali do psychiatryka. Btw. Emotiv działa w pełni dobrze i jednynie wystarczyłoby go lekko ulepszyć oraz dobrze skonfigurować do danej gry a można byłoby grać, bugi istniałyby jedynie w grze a nie sprzęcie lub naszym mózgu.

Opublikowano

Kiedyś też się zainteresowałem tym tematem i doszyłem do wniosku, że potrzebujemy urządzenia, który będzie wprowadzał nas w coś na kształt świadomego snu, tyle że świat w śnie byłby sterowany przez komputer. Taki ala matrix, inaczej tego nie widzę.

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Pomyślałem dokładnie tak samo bo inaczej ciężko by było to wszystko ogarnąć. Gdybyśmy używali np. Oculusa wtedy musielibyśmy poruszać głowa aby się rozejrzeć itp. a to zdecydowanie będzie przeszkadzało w odczuwaniu realizmu świata wirtualnego. Na coś takiego będziemy jeszcze musieli poczekać ale na pewno nie setki lat a coś w przedziale 10-30. W końcu różnica pomiędzy powstaniem pierwszego samolotu a pierwszej podróży człowieka w kosmos wynosi jedynie 59 lat a wtedy postęp technologiczny nie był tak szybki jak jest teraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...