Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2 monitory, a wydajność

Mr. Krzysio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam 2 monitory (HDMI i VGA), podłączone do R9 380. VGA mam ustawiony jako główny ekran i rozszerzony na HDMI. Teraz pytanie: Czy jak uruchamiam grę, a rozszerzony pulpit nadal jest widoczny na HDMI to ma to wpływ na wydajność? Jeżeli tak to czy muszę odłączyć wtyczkę od HDMI czy wystarczy, że wyłączę sam monitor? Ciekawi mnie również czy mogę podłączyć VGA do zintegrowanej grafiki intela do pracy desktopowej, a HDMI do radeona i w razie gdybym chciał pograć to za pomocą jakiegoś oprogramowania przełączyć kartę z intela na radeona? Przed montażem karty PC brał 55W, a teraz 110W (pomiary z monitorem VGA).

Jeszcze jedno, jak w Windows 10 zmienić ekran główny, w panelu w zakładce Eyefinity jakoś mi to nie wychodzi bo na 2 monitorze widzę tylko skrawek pulpitu. :(

Dzięki za wszelką pomoc.

giphy.gif

Opublikowano

Monitor WYŚWIETLA to co przetworzyła kartą czyli w żaden sposób nie wpływa na wydajność. 

Skoro teraz nie umożliwia ci przełączanie grafik to nie umożliwi wcale. Masz bios to sobie tam szukaj opcji załączenia wyłączania integry albo w manualu do płyty powinno wszystko pisać. 

Myśląc logicznie grafika działająca zawsze będzie pobierała prąd , w systemach nie posiadających sprzętowego przełączania od tego są sterowniki grafiki ( jeśli obsługują w ogóle takie przełączenia w laptopach obsługują. ) 

Chcąc oszczędzić prąd po prostu odłącz /wyłącz monitor z lepszą grafiką i używaj integry. 

Co do widoku to źle musiałeś wszystko ustawić, nie działa opcja systemowa obsługi wielu monitorów czy co że grzebiesz w sterownikach ? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu Działa tylko czasami wolałbym mieć główny ekran na większym monitorze, a nie wiem jak to przełączyć.

giphy.gif

Opublikowano

@Ktosiu Gdzie mam kliknąć bo jak wybieram obrazki to tylko się podświetlają ale nie da się nic zastosować.
57d1a285e0511.png

giphy.gif

Opublikowano

Wybiera się ekran który nie jest głównym ( 1 ) i zaznacza żeby był , tylko wtedy widać opcję

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...