Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Matura z informatyki

veimiK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heyho.

Piszę w tym roku maturę, jestem w LO na kierunku mat-fiz-ang. Fizyka dla mnie to kompletnie czarna magia, matematyka w miarę, a angielski banał. Chciałbym zdawać informatykę, bo w przyszłości chciałbym iść na kierunek informatyczny, tylko mam jeden problem - w szkole tej informatyki się nie nauczę. Gdzie mogę zacząć się uczyć informatyki pod maturę? Jakieś kursy online, może nawet stacjonarne gdzieś w świętokrzyskim? Jakakolwiek pomoc będzie... pomocna.

Opublikowano

Informatyki można naucz się samemu, 90% osób, które zdaje maturę albo idzie na informatyke na studia katuje ją w domu, grzebie w programach/stronach i są samoukami. Jedynie co możesz zrobić, to znaleźć starszego kolege, albo korepetytora.

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

Szukaj online różnych materiałów a potem rób stare matury żeby się sprawdzić. Jeśli chodzi o naukę programowania to dla przykładu może być cpp0x.pl, Symfonia C++ lub na youtubie mirosław zelent.

Opublikowano

Ale pytanie, po co? Na studia i tak liczy się NAJBARDZIEJ matma i do tego angielski i informatyka w małym stopniu. Moim zdaniem nei ma po co zdawać infy na maturze. Ok, możesz się sam jej uczyć w domu, żeby więcej ogarniać, ale co do matury, to radziłbym się skupić na matmie :)

Opublikowano

@Matias23 Przecież to zależy od uczelni. Jak szedłem na politechnikę gdańską to tam matma, fizyka i informatyka były najbardziej punktowane ( wszystkie były sobie równe i wybierali ten egzamin, z którego było najwięcej punktów) + w mniejszym stopniu angielski i w bardzo małym polski.

Opublikowano

Ale pytanie, po co? Na studia i tak liczy się NAJBARDZIEJ matma i do tego angielski i informatyka w małym stopniu. Moim zdaniem nei ma po co zdawać infy na maturze. Ok, możesz się sam jej uczyć w domu, żeby więcej ogarniać, ale co do matury, to radziłbym się skupić na matmie :)

Bullshit. Na PW rozszerzenie z matmy liczy się tak samo jak rozszerzenie z informatyki. - oczywiście na mój kierunek.

Opublikowano

Też piszę maturę w tym roku i mam zamiar pisać info. Z tego co wiem matura nie jest jakoś super trudna. C++, sql, html, css, ogólna wiedza bo są na pierwszej części testu pytania typu "System operacyjny musi być przechowywany w pamięci ROM." i masz P/F no i oczywiście matematyka na wysokim poziomie ;) To powinno starczyć na zdanie z wysokim %.

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Opublikowano

Heyho.

Piszę w tym roku maturę, jestem w LO na kierunku mat-fiz-ang. Fizyka dla mnie to kompletnie czarna magia, matematyka w miarę, a angielski banał. Chciałbym zdawać informatykę, bo w przyszłości chciałbym iść na kierunek informatyczny, tylko mam jeden problem - w szkole tej informatyki się nie nauczę. Gdzie mogę zacząć się uczyć informatyki pod maturę? Jakieś kursy online, może nawet stacjonarne gdzieś w świętokrzyskim? Jakakolwiek pomoc będzie... pomocna.

matura z informatyki jest jedną z najcięższych, poza tym jest tylko informatyka rozszerzona.

//

w sumie nie wiem czy nie jest najcięższa, lepiej wyjdziesz pisząc matmę.

//

@hikary

takie rzeczy to są ziomek na techniku informatyku, który jest na żenująco niskim poziomie. xD może wam ją pozmieniali teraz, bo jakieś nowe matury weszły w życie ostatnio, ale jak ja pisałem to była część teoretyczna i praktyczna. z teorii znajomość algorytmiki, parę pytań zamkniętych (które nie były wcale takie proste, to był materiał z I lub II semestru informatyki), a praktyka parę zadań programistach i programy użytkowe microsofta (co było najcięższe na całej maturze, bo musiałeś je dobrze znać)

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Heyho.

Piszę matmę, angielski i informatykę.

Opublikowano

Heyho.

matura z informatyki jest jedną z najcięższych, poza tym jest tylko informatyka rozszerzona.

//

//

@hikary

takie rzeczy to są ziomek na techniku informatyku, który jest na żenująco niskim poziomie. xD może wam ją pozmieniali teraz, bo jakieś nowe matury weszły w życie ostatnio, ale jak ja pisałem to była część teoretyczna i praktyczna. z teorii znajomość algorytmiki, parę pytań zamkniętych (które nie były wcale takie proste, to był materiał z I lub II semestru informatyki), a praktyka parę zadań programistach i programy użytkowe microsofta (co było najcięższe na całej maturze, bo musiałeś je dobrze znać)

To zobacz na jak niskim poziomie są matury z 14/15 z info przynajmniej część pierwsza... A na 2 masz zadania z C++, sql nie jestem pewien czy jest html i css. Masz rację są jeszcze programy microsofta, ale moim zdaniem to nie jest zbyt trudne szczególnie że to tylko access i exel bo power pointa i worda chyba nie ma.

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...