Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powrót do biegania - plan treningowy

Risen.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przez kilka miesięcy (od powiedzmy kwietnia do czerwca) biegałem, tak 2-3 razy w tygodniu. Niestety przez mnóstwo wyjazdów w okresie wakacyjnym nie biegałem w ogóle, bo zwyczajnie albo za gorąco w ciepłych krajach, albo dużo pracy od rana do wieczora itd. Mam teraz więcej czasu, chciałbym wrócić do biegania. Jak myślicie, startować znowu od zera, w sensie od marszu, potem powoli przechodzić do biegania, czy już po kilkumiesięcznym bieganiu wcześniej i generalnie bardzo dobrej kondycji (idealne BMI, częste pływanie) zacząć od razu robić 3-5 km?

Ze mną jest taki problem, że po tych 2-3 miesiącach biegania zacząłem mieć problemy z kolanami, stawami itd. Chcę to teraz jakoś sensownie rozplanować, żeby się nie przemęczyć. ;)

Mój przykładowy trening z Endomondo (5 km):

958581473078730746598.png

Pozdrawiam!

5465845486.png

Opublikowano

Witam. Przez kilka miesięcy (od powiedzmy kwietnia do czerwca) biegałem, tak 2-3 razy w tygodniu. Niestety przez mnóstwo wyjazdów w okresie wakacyjnym nie biegałem w ogóle, bo zwyczajnie albo za gorąco w ciepłych krajach, albo dużo pracy od rana do wieczora itd. Mam teraz więcej czasu, chciałbym wrócić do biegania. Jak myślicie, startować znowu od zera, w sensie od marszu, potem powoli przechodzić do biegania, czy już po kilkumiesięcznym bieganiu wcześniej i generalnie bardzo dobrej kondycji (idealne BMI, częste pływanie) zacząć od razu robić 3-5 km?

Ze mną jest taki problem, że po tych 2-3 miesiącach biegania zacząłem mieć problemy z kolanami, stawami itd. Chcę to teraz jakoś sensownie rozplanować, żeby się nie przemęczyć. ;)

Mój przykładowy trening z Endomondo (5 km):

958581473078730746598.png

Pozdrawiam!

Wracając do treningów jaki masz cel? Chciałbyś zrzucić cokolwiek czy po prostu dla lepszego samopoczucia oraz lepszej kondycji fizycznej? Z kolanami nie ma żartów, stawiam że często biegałeś po asfalcie albo po prostu zły dobór obuwia do biegania. :/ Od powolnego tempa możesz zacząć, 3/4 KM na start z delikatnym doświadczeniem 'kiedyś' to będzie idealnie. Z czasem zwiększasz tak jak pewnie to robiłeś wcześniej czyli stawiasz na progresje dystansową albo czasową. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...