Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Transmisja obrazu z kamerki internetowej

xFrez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Tworzę projekt z zakresu robotyki i potrzebuję pomocy, jako że mało znam się na programowaniu aplikacji komputerowych. Aktualnie stworzyłem w AutoIt prosty program do sterowania serwomechanizmami przez internet jednak jest to szczyt moich możliwości programistycznych (dorzucam podgląd)

http://i.imgur.com/je55SaF.png

Zależy mi na transmisji wideo z kamerki internetowej jednak trochę mnie to przerasta. Chciałbym uniknąć używania przeglądarki i programów zewnętrznych do tego (ponieważ projekt to wyklucza). Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Lub być może jest już gdzieś gotowy kod na aplikację do wysyłania obrazu i aplikację która go odbiera. Ew. możecie podrzucić jakieś inne rozwiązania. Pozdrawiam!

Dumny członek MPCforum od 09 czerwca 2009 ;)

Opublikowano

Rozwiązania są na głównym forum Autoit, łącznie z gotowymi skryptami i przykładami. Sprawdzałeś tam ? 

Szukaj mnie jwięcej tego: IP CAMERA STEREAM

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak z ciekawosci zapytam, sterowanie przez internet zrobiles przez enc/esp, czy moze tez przez seriala i napisana odpowiednia apka na kompa?

Opublikowano

@xFrez Z ciekawości, ten serwomechanizm jest sterowany przez PLC czy jakaś ATmega, Arduino? Jakbyś nauczył się Javy to w Eclipse mógłbyś stworzyć apke na Androida do sterowania ze smartfona. Sam kiedyś pisałem podobną aplikację do sterowania manipulatorem i znałem tylko AutoIt, później zaplanowałem jeszcze sterowanie przez smartfon. Java naprawdę jest prosta, sam proces instalacji środowiska zajął chyba dłużej. Fajny bajer. :)

giphy.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...